in ,

Egy rendkívüli beszélgetés – Schiffer az uniós korrupciós botrányról: Von der Leyennel szemben már egy éve is esedékes lett volna egy kemény vizsgálat

„Ami máshol korrupciót jelent, az ott lobbizás” – hangoztatja az ügyvéd.

48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsor vendégei ezúttal Hont András, Schiffer András, Megadja Gábor és Kiszelly Zoltán voltak. Szóba került az uniós korrupciós botrány, a közösségi platformok cenzúrája és a 2022-es országgyűlési választások is.

A brüsszeli korrupciós botrány kapcsán a műsorvezető azt a kérdést vetette fel, hogy miért éppen most derült fény a részletekre. „Ursula von der Leyennel és az egészségügyi biztossal kapcsolatban már egy évvel ezelőtt is esedékes lett volna egy kemény vizsgálat” – reagált Schiffer András a felvetésre, aki szerint sokkal inkább az a kérdés, hogy miért éppen a „katari pénzek” kerültek fókuszba.

Megadja Gábor szerint az Egyesült Államok érdekeit szolgáló kérdések nem jelentenek problémát az unióban, amelyek azonban nem illenek bele ebbe a képbe, „azokkal hirtelen probléma van”.

Lánczi Tamás kérdésére, hogy „mit jelent Brüsszelben a lobbizás?”, az ügyvéd azt felelte:

ami máshol korrupciót jelent, az ott lobbizás”.

Hont András aláhúzta: „Az európai intézményi rend az egy egymással versengő intézmények világa”, majd Kiszelly Zoltán megjegyezte, a korrupciós botrány mögött állhat az is, hogy a Lengyelországnak és Magyarországnak járó uniós pénzek ügyében az EP bizalmatlansági indítvány lebegtetésével zsarolta a bizottságot, amennyiben a két ország javára hozna döntést.

A politológus szerint a bizottság renoméja már korábban megromlott Ursula von der Leyen korrupció gyanúja miatt, azzal viszont, hogy az EP-t is bizalomvesztés érte, csökkenhet az intézmények közötti feszültség.

A műsor végén a 2022-es országgyűlési választásra tekintettek vissza a vendégek. Konszenzus volt az asztalnál abban a kérdésben, hogy áprilisban semmiképp sem nyerhetett volna a baloldal. Schiffer szerint több szavazatot kaphatott volna az ellenzék, ha Karácsony Gergely vagy Dobrev Klára lett volna a közös jelölt.

Hont András ugyanakkor úgy vélekedett, ha Dobrev Klára lett volna a közös jelölt, akkor a Kétfarkú Kutya Párt is bejutott volna a parlamentbe. Az újságíró szerint Karácsony Gergellyel érhette volna el az ellenzék a legjobb eredményt, ami szintén „kiütéses lett volna, csak nem kétharmaddal”.

A teljes beszélgetést itt nézheti vissza:

(mandiner.hu)

 

 

Milyen felmelegedés? -30 fok van! Tovább tombol a hóvihar az Egyesült Államokban

Az ateista Gyurcsány Istenről filozofál – Szánalmas