in ,

Egerben a Jobbik adóemeléssel kezd! Gratulálunk a szavazóknak!

Több mint tíz százalékkal megemelné az idegenforgalmi adó mértékét Egerben az alig egy hónapja hivatalban lévő új városvezetés.

MTI Fotó: Kovács Attila

Több mint tíz százalékkal megemelné az idegenforgalmi adó mértékét Egerben az alig egy hónapja hivatalban lévő új városvezetés. Az emeléssel az országban az egyik legmagasabb ilyen terhet rónák ki az idegenforgalommal foglalkozó vállalkozásokra – ami a Fidesz szerint elfogadhatatlan, ugyanis a turizmus több ezer családnak nyújt megélhetést a városban – írja Egrihirek.hu. A város honlapján elérhető polgármesteri előterjesztés szerint 2020-túl 532 forintot kellene fizetnie éjszakánként az Egerben megszálló vendégeknek.

Mirkóczki Ádám  az első Egerinfo névre keresztelt sajtótájékoztatón belengette, hogy üres Eger kasszája. Több százmilliós hiányról és  500 millió forint értékű, fedezet nélküli kötelezettségvállalásról illetve kifizetetlen számláról beszélt. Az előző, fideszes polgármester szerint ez nem igaz. Habis László azt mondja, ő 25 milliárd forinttal hagyta ott a város kasszáját és nyilatkozataival Mirkóczki már a tervezett adóemeléseket készíti elő. 

November 21-én tartják a következő közgyűlést Egerben. A város honlapján már elérhető a napirendi javaslat, illetve az előterjesztések is. Az első napirendi pontként a polgármester jelentősen átszabná a költségvetést, a bevételi és a kiadási oldalt is. Az előterjesztések között valóban ott szerepel az adóemelés is. Mirkóczki Ádám előterjesztése a jelenleg 450 forint/éjszaka idegenforgalmi adót 2020-ra 532 forint/éjszakára emelné. 

A dokumentum megjegyzi, hogy az idegenforgalmi adó a városban 2013 óta nem nőtt. 2019 első 9 hónapját tekintve az önkormányzatnál kezelt adók 96,6%-át a helyi adók adták. A helyi adónemeken belül pedig az iparűzési adó 74,6%-tett ki. Cska az első 9 hónapban közel 200 millió forintos bevételt hozva a városnak, ami élen jár a vidéki nagyvárosok sorában.  A Magyar Államkincstár összesítése szerint valóban Egerben lesz az ország egyik, ha nem a legmagasabb idegenforgalmi adója. A 2019-es adatok legalább is ezt mutatják. Idén még Balatonfüreden is kevesebbet kell fizetni a városnak egy vendégéjszakáért mint jövőre Egerben.

 

A tervezett emelés ellen tiltakozik a Fidesz. Oroján Sándor, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője hétfőn az Egri Polgárok Házában azt mondta, több ezer egri családnak nyújt megélhetést a turizmus és az idegenforgalom, nem helyes versenyhátrányba hozni őket a miskolciakkal, soproniakkal, vagy a győriekkel szemben. Éppen ezért azt fogják javasolni, hogy kerüljön le a napirendről az idegenforgalmi adó emelése. Sokan úgy gondolják, hogy Mirkóczki Ádám azért beszélt több száz milliós hiányról, hogy megágyazzon ennek a kiemelkedő mértékű adóemelésnek.

MIRKÓCZKI VALAMIT NAGYON ELKEVERHETETT

Márpedig Habis László előző fideszes polgármester szerint semmi nem indokolja, hogy a városvezetés plusz terhet rójon az egriekre, ő jó állapotú, stabil városkasszát hagyott hátra.  Közleményében a volt polgármestere úgy reagált, hogy amit Mirkóczki állít, “nettó hazugság”. Emlékeztet, hogy 2019 őszéig – sikeres egri érdekérvényesítésünk nyomán – néhány év alatt mintegy 40 milliárd Ft fejlesztési forrás érkezett az egri önkormányzathoz. A polgármesteri átadás-átvétel pillanatában a város kasszájában a készpénz vagyon meghaladta a 22,5 milliárd forintot és a befektetett eszközök értéke megközelítette a 80 milliárd Ft-ot. A 2019-es költségvetésben rendelkezésre álló tartalék meghaladja a 770 millió Ft-ot.

Habis László szerint Mirkóczki a Jobbik-szóvivő stílusban jajveszékel és gyakorlatilag beismeri, hogy a városvezetési feladatok meghaladják a képességeit. Felidézi, hogy Mirkóczki korábban úgy nyilatkozott, hogy a fejlesztésekhez a városvezetőnek semmi köze, a polgármester csak a szalagot vágja át. Most pedig szembe jött vele a valóság. Most arról beszél, milyen nehéz lesz a beígért és megkezdett fejlesztéseket befejezni, megvalósítani a tervezett tartalommal.

Most a jobbikos politikus saját bőrén tapasztalja, hogy a fejlesztéseket a város polgármestere nem „csak átadja”, hanem azokért kőkeményen dolgoznia is kell, kellene. Üdvözlöm őt a való világban, ahol nem elég csak beszélni! – fogalmaz közleményében Habis. Azt is hozzáteszi, hogy hiába ajánlotta fel segítségét Mirkóczkinak, az úgy tűnik, büszkeségből sem kíván élni vele. 

A jobbikos polgármester szerinte olyan kérdéseket, feladatokat vázol fel kvázi katasztrófaként,  melyekkel a 23 megyei jogú város vezetői nap mint nap szembesülnek.

Eger polgáraival együtt kíváncsian várom, hogy ezek közül mit tud megoldani a maga erejéből. (…)Mutassa meg, hogy korábbi, nagy mellényű és magabiztos kijelentései mögött szakmai tartalom is van! Ellenkező esetben a világos következtetés csak az lehet, hogy Mirkóczki Ádám csütörtöki, vádaskodásra épülő nyilatkozata nem más, mint egy polgármesterségre alkalmatlan pártszóvivő kétségbeesett kapálózása – jegyzi meg Habis László. 

egrihirek.hu/PS, Vezető kép: MTI

(Füssy Angéla, pestisracok.hu)

Oszd meg másokkal is!

ifj. Lomnici Zoltán nekiment (teljes joggal) Cseh Katalinnak

A jászberényi náci (Budai Lóránt) máris megszorításokat vezet be! – Videó