in

Ébredezik a kormány a libsi Helsinki bizottság ügyében

Időt kap a CEU, hogy képes legyen teljesíteni törvényi kötelezettségeit

 

A Helsinki Bizottság nemzeti konzultációt támadó akciójáról, a bevándorlásról, valamint az Európai Unió előtt fekvő kvótajavaslat-csomagról esett szó többek közt a parlament hétfői ülésén. A képviselők megszavazták, hogy a keddi ülésnapon megtárgyalják a felsőoktatási törvény módosítását, egy évvel meghosszabbítva a CEU számára a kritériumok teljesítésének határidejét.

 

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában indokolatlannak tartotta, hogy a Helsinki Bizottság, amely a „legliberálisabb módon képviseli a szabadságjogokat”, korlátozni akarja a kormány véleménynyilvánítási szabadságát. Hangsúlyozta: a Soros György által támogatott civil szervezet nem cáfolja a nemzeti konzultációs kérdőívben szereplő állításokat.

A hazánk ellen készülő, a 7. cikkely elindítását szorgalmazó jelentésről szólva a politikus külön kérte az LMP-t, járjon közben az európai zöldeknél, hogy ne kerüljön sor egy újabb Tavares-féle ámokfutásra az Európai Parlamentben.

– Lehetetlen helyzetet eredményezne egy olyan terv elfogadása, amelyben állandó felső keret nélkül egy migráns kérelmező automatikusan kötelezően nyerne elhelyezést, az ezt nem vállaló tagállamok ellen pedig szankciókat léptetnének életbe – mondta. Emlékeztetett: a brüsszeli Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottság (LIBE) napirendre veszi a kötelező, az EU-n kívülről történő betelepítést, az unión belüli szétosztás pedig felső létszám nélkül menne végbe.

– Ehhez jönne még a családegyesítést is könnyítő tervezet – sorolta a frakcióvezető, aki szerint botrányos, hogy a Helsinki Bizottság mindezek ellenére a konzultáció ellen van és annak bezúzását követeli. Dömötör Csaba államtitkár úgy válaszolt: a magyar ellenzéki vezetők is azon versenyeznek, ki tudja hangosabban elbagatellizálni a bevándorlás ügyét, miközben gőzerővel zajlik Brüsszelben az ezzel kapcsolatos terv végrehajtása. A Jobbik balliberális fordulatáról szólva kiemelte: a Helsinki Bizottság és a Jobbik is megtámadta a nemzeti konzultációt.

Németh Szilárd (Fidesz) interpellációjában arról beszélt: az SZDSZ megszűnt, ám „politikusmúmiái” időről időre külföldi turnéra indulnak és az országot pocskondiázzák. A frakcióvezető-helyettes emlékeztetett: Demszky Gábor, Budapest volt főpolgármestere például a magyarországi sajtószabadság lábbal tiprásáról beszél, Magyar Bálint volt oktatási miniszter pedig lejárató cikket írt hazájáról, majd az Egyesült Államokban tartott előadást, ahol egy magyar diplomata szembesítette a hazudozót.

– A magyar diplomáciai karnak kötelessége a magyar érdekek képviselete külföldön – jelentette ki.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Németh Szilárd szerint az SZDSZ megszűnt, de „politikusmúmiái” máig pocskondiázzák az országot

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára azt felelte: a magyar diplomaták a jövőben is meg fogják védeni az országot. – Az pedig, hogy ez sokáig nem így volt, a szocialista, majd az azt követő posztszocialista múltból fakad – mondta. Szerinte ez a korábbi időszak a nemzeti önbecsülés szisztematikus rombolását hozta.

Az Országgyűlés Orbán Viktor miniszterelnök Kövér László házelnöknek tett indítványára megszavazta, hogy a parlament kedden megtárgyalja a felsőoktatási törvény módosítását. A Ház dönt arról is, hogy a Soros György által alapított Közép-európai Egyetem (CEU) számára egy évvel – 2019 januárjáig – meghosszabbítja azt a határidőt, amíg a törvényben megszabott feltételeket, például az amerikai campus létrehozását teljesítenie kell.

Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető miniszter a szavazás után az Atv.hu-nak azt nyilatkozta: ahhoz, hogy a CEU saját oktatási tevékenységet hozzon létre az Egyesült Államokban, több időre van szükség.

(magyaridok.hu)

Ez is meghülyült – Bródy lebunkózza a magyarokat

Gajdics Ottó arról, hogy miért fontos a Nemzeti Konzultáció