in ,

Dr. Lénárt Katalin orvos üzenete a Szent László kórházból

A járványhelyzet kihozta a magyar emberekből a legjobbat

 

A járványhelyzet kihozta a magyar emberekből a legjobbat. Megmutattuk, hogy képesek vagyunk összefogni, örülni más sikerének, és megköszönni más munkáját, önzetlen segítségét.

Most egy olyan emberről lesz szó, aki jogászhallgatóként a Szent László Kórházban dolgozik a frontvonalban infektológusként (infektológia: a fertőző betegségek ismeretével foglalkozó, a fertőző betegek ellátására szakosodott orvosi terület).

Ahogy ő mondaná: ,,Mindkét tudomány végeredményben a kiszolgáltatott helyzetű ember megsegítésén gondolkodik.”

Dr. Lénárt Katalin orvos, mindeközben pedig levelezős hallgató jogász a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen.

„A helyzetet a frontvonalban átélni mindig nehéz érzés, hiszen első kézből láthatjuk a betegek magas számát, kiszolgáltatott állapotát és egyéni történeteiket is. A Szent László Kórházban először ismertek fel és fogadtak koronavírusos betegeket, így a tapasztalatok viszonylag gyorsan felhalmozódtak. A centrumban jelenleg 24 órás ügyeleti rendszerben kb. 30 infektológus, valamint a koronavírusos betegek ellátására dedikált társszakmák képviselői dolgoznak (belgyógyászat, gyermekgyógyászat, sebészet, neurológia). Minden hétköznap reggel 8 után eligazító megbeszélést tartunk, ez nagyjából 50 orvos aznapi teendőinek összegzését jelenti. Itt kerülnek bemutatásra az új tudományos eredmények is. A COVID-19 ellátásra átcsoportosított ágyak száma rendkívül sok, a megbeszélést követően kisebb orvoscsoportokban a fekvőbetegeket viziteljük – ennek része a fizikális vizsgálat, az élettani paraméterek (köztük a legfontosabb talán a légzés) ellenőrzése, a beteg panaszainak kikérdezése. A viziteket követően (mely általában 2-3 órát vesz igénybe részlegenként) a képalkotó- és laborvizsgálatok, majd a betegség ellen beállított terápiák áttekintése történik. Viszonylag sokat kell írásban dokumentálni, ez az idő egy részét elveszi. Sajnos gyakran kell intenzív terápiás szakorvosi konzíliumot (orvosi tanácskozás – a szerk.), segítséget kérnünk, mivel a betegek egy része hirtelen, akár pár óra alatt viszonylag jó általános állapotból kritikus állapotba esik. A „hivatalos” munkaidő délután 4-kor jár le, de az orvosok zöme csak jóval később, este 6-7 körül távozik a kórházból.”

 

http://jak.ppke.hu/aktualis/aktualitasok/mindket-tudomany-vegeredmenyben-a-kiszolgaltatott-helyzetu-ember-megsegitesen-gondolkodik

 

(Szívünk és tapsunk Fb oldal)

 

Oszd meg másokkal is!

„Ilyen vírussal még nem volt dolgunk!” – Exluzív felvételek a Szent Imre kórházból! – Videó

Teljesen eltűnt a Kedves Vezető! Súlyos állapotban van??? – Videó