in ,

DÖBBENET – Románok tüntetnek a magyar nyelv használata ellen

A Kovászna, Hargita és Maros megyei románok civil fóruma utcára is vonul annak érdekében, hogy Klaus Johannis államfő ne hirdesse ki az új közigazgatási törvényt

A Kovászna, Hargita és Maros megyei románok civil fóruma utcára is vonul annak érdekében, hogy Klaus Johannis államfő ne hirdesse ki az új közigazgatási törvényt.

Mi akasztotta ki a székelyföldi románság önjelölt képviselőit? Egyszerű: attól tartanak, hogy a magyar nyelv hivatalos státust kap Romániában. Micsoda döbbenetes gondolat. Elképzelhető, hogy nemcsak Kovászna, Hargita és Maros megyében lesz hivatalos a magyar nyelv, hanem még többen is. No, ezen aztán alaposan felbosszantották magukat a románok.

A baj az, hogy a tüntetésre készülők még a törvényt sem értették meg. Tévesen állítják, hogy a javaslat eltörli a 20 százalékos anyanyelvhasználati küszöböt. Emellett azon is hisztériáznak egy sort, hogy hivatalos dokumentumok magyarra fordítását tervezik a hatóságok, ráadásul kötelező lenne magyarul beszélni a prefektúrákon és a minisztériumoknak alárendelt közintézményekben.

„A prefektus hatáskörének csökkentésével gyakorlatilag elenyészővé válik a román állam fennhatósága az ország ama részein, ahol a románok kisebbségben vannak. Ha nem tudja megtámadni a helyi határozatokat, akkor fennáll a területi autonómia veszélye, és etnikai enklávé kialakulása Románia szívében.” – olvasható a dokumentumban.

Az egyik főromán Mihai Tirnoveanu egyenesen úgy gondolja, hogy a hivatalokban direkt olyan embereket alkalmaznak majd, akik nem, vagy csak rosszul beszélnek románul. Éppen ezért, nem „János szomszéd” ellen tüntetnek majd, hanem azért, hogy csak és kizárólag a román legyen az országuk hivatalos nyeve.

Nem is tudom… Ha azt a javaslatot nem fogadják el a román képviselők, amely szerint a magyar is lehet hivatalos nyelv, akkor az nagyon kellemetlen. Ha beiktatják a szabályozást, de tüntetnek ellene, akkor meg az. Ilyen hely ez a Románia…

(A Székelyhon.ro nyomán.)

(forrás: Kecskés István, 15millio.blogstar.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Kunhalmi a saját választói szájába köpött – Munka helyett külföldön nyaral

Jurák Kata – Soros elismerte, hogy pénzével a világra erőltetett ideológiája vesztésre áll