in ,

Döbbenet: mindenét otthagyva menekült haza Magyarországra egy venezuelai magyar

A családja a kommunizmus elől menekült Dél-Amerikába, ő most azért menekült vissza onnan

Balthazár István több mint hatvan év után menekült vissza Magyarországra, és most a Kossuth Rádiónak elmondta, miért és mi elől tért haza. Azt persze eddig is lehetett tudni, hogy a szocialista ország hova jutott: egy friss felmérés szerint venezuelai háztartások mintegy 80 százalékát érinti az élelmiszerellátás bizonytalansága, a lakosság súlyos gazdasági válsággal néz szembe és a hiperinfláció mellett komoly problémát jelent az is, hogy hiány alakult ki az alapvető közszükségleti cikkekből.

Fotó: AFP

Balthazár István 62 év után jött vissza Magyarországra, hároméves volt, amikor a családjának menekülnie kellett. Akkor a kommunizmus miatt, a borzalmak elől kellett menniük.

Most ugyanez történik, csak visszafelé: hazatért szülőhelyére a családjával, „elszöktek egy borzalmas helyzet elől”

– mondta.

A Híradó szemléje szerint Balthazár István elmondta: jogász édesapja nem gyakorolhatta a hivatását Venezuelában, nekik, gyerekeknek viszont könnyebb dolguk volt, hiszen megtanulhattak egy új nyelvet. Apja első munkahelye egy sörgyárban volt, ahol ládákat pakolt. A család idővel beilleszkedett, jobban élt és saját lakást is vásárolt.

Már kiérkezésükkor megismerkedtek a kint élő magyar kolóniával, amely közösségi finanszírozásból vásárolt telket és építette fel a magyar házat. A ház Balthazár István szerint nemcsak munkalehetőséget biztosított, hanem a magyar nyelv és a kultúra megőrzéséről is gondoskodott.

Először két éve fogalmazódott meg a családban, hogy hazajönnének. Érezték, hogy nem lehet Venezuelában élni tovább a hiperinfláció és a közbiztonság miatt. A férfi megjegyezte: tízezrek halnak meg az országban évente terrorcselekmények vagy gyilkosság áldozataként.

Venezuela húsz éve gazdag állam volt, bővelkedett kőolajban és tele volt szeretettel – most éhínség van és gyógyszerhiány. Gyermekek halnak meg, mert nincs táplálékuk, az emberek a szemétből esznek”

– idézte fel Balthazár István.

Két autót, egy üzemet és rengeteg ingóságot hagytak maguk mögött Venezuelában. A gyárat Balthazár István elajándékozta, hogy a munkások ne kerüljenek az utcára.

Ha holnap Maduro végre kilép a kormányból, akkor sem mennék vissza, mert a kárt, amit az elmúlt 20 évben okozott, legalább 30 év alatt lehetne helyrehozni”

— fogalmazott a férfi. A teljes beszélgetés ITT érhető el.

(forrás: Pörge Béla, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Kósa Lajos beszólt Junckernek: Nem értünk egyet Junckerrel

Válasz a sivalkodó Brüsszelnek: hét ponttal semmisítette meg a brüsszeli bürokraták érveit a magyar kormány