in , , ,

Döbbenet – Ezt tették Párizzsal a migránsok – Ha jövőre rosszul döntünk, ez nálunk is bekövetkezhet

Már félnek a francia főváros lakói a kialakult helyzet miatt. Az engedélyekre váró migránsok hetek óta az utcán csöveznek, amivel embertelen körülményeket kreálnak maguk körül.

Egyre több párizsinak szúrja a szemét, hogy ellepték az utcákat a migránsok. Az illegális bevándorlók a bevándorlási irodának a környékét lepték el tömegesen, ahol az utcán alszanak, kilométer hosszú sorban gyülekeznek éjjel-nappal és arra várnak, hogy megkapják a menedék- vagy letelepedési jogot.

Migránsok fürdenek Párizsban.

Fotó: AFP

A lakók megelégelték ezt és megfenyegették Anne Hidalgo liberális főpolgármestert, hogy oldja meg a kialakult helyzetet, számolja fel az utcán lebzselő migránsok táborát, különben éhségsztrájkba kezdenek.

A 10. és a 19. kerület lakói követelik, hogy hozzanak létre egy központot, ahol el lehet helyezni a bevándorlókat, mert az nem megoldás, hogy a turisták körében is igen népszerű Szent Szív-bazilika környékét ellepték a migránsok, akik a nyílt utcán végzik el a dolgaikat.

Kerítést húztunk fel, mi magunk, a lakók köréjük. Így akartuk megakadályozni, hogy a lakóövezetünket WC-nek vagy szemetesnek használják. Ezt saját forrásból álltuk a szomszédokkal, pedig az önkormányzat feladata lenne”

– mondta Oscar, az egyik helyi lakó.

Fotó: AFP

A beszámolók szerint a migránsoknak is fogy a türelme, emiatt pedig egyre nő a feszültség közöttük.

Egyre több az utcán élő migráns. A legtöbbjük afgán vagy szíriai”

– fogalmazott az egyik segélyszervezet munkatársa, majd kifejtette, hogy az állam és a városvezetés nem tesz semmit annak érdekében, hogy megoldódjon a helyzet.

Pierre Vuarin, az egyik lakóközösség által alakított szervezet szóvivője elmondta, hogy a hatóságoknak végre észhez kellene térniük és változtatniuk kellene a rendszeren.

Segíteni kell, hogy ezek az emberek vissza tudjanak menni oda, ahonnan idejöttek. Amennyiben ezt nem kezdik meg, éhségsztrájkba kezdünk”

– közölte Vuarin, akinek a csoportja novemberben levelet írt Emmanuel Macron francia elnöknek, hogy tegye meg a szükséges lépéseket.

Ilyen táborokat hoztak létre Párizsban az illegális bevándorlók.

Fotó: AFP

Adatok szerint az elmúlt két évben negyvenezren töltötték az éjszakákat a francia fővárosban. A legdurvább helyzet a Boulevard de la Villette környékén alakult ki a főváros északi részén, ahol jelenleg harminc kisebb-nagyobb illegális migránstábor jött létre az utcákon.

A különböző etnikumú csoportok között a feszültségek miatt utcai harcok is kirobbantak már.

Eddig két olyan esetet láttunk, ahol százak verték egymást. Tucatnyian megsérültek már az összecsapásokban az elmúlt két évben. A rendőrök a múltkor még könnygázt is bevetettek”

– mondta Vuarin.

Fotó: AFP

A francia hatóságok augusztusban 2500 afrikai migránst telepítettek ki az egyik illegális migránstáborból és 18 különböző központban helyezték el őket, de szinte mindannyiuk visszatért már a fővárosba. A helyzet azután lett igazán súlyos, hogy a francia hatóságok bezárták a calais-i tábort, a Dzsungelt.

(Bokor Gábor, 888.hu)

Bayer Zsolt – Razglednica Vonának

Megint magyar siker! – Határozott magyar fellépés eredményeként sikerült megakadályozni, hogy Brüsszel a vidékfejlesztési támogatások terhére kezelje a migráció okozta válsághelyzeteket