in ,

DÖBBENET ÉS AGYHALÁL – Kiengedték a börtönből Marian Cozma egyik gyilkosát, Sztojka Ivánt

A PestiSrácok.hu információi szerint múlt hét csütörtökön kedvezménnyel szabadult és kisétálhatott a börtönből a Cozma-gyilkosság harmadrendű vádlottja, Sztojka Iván

A PestiSrácok.hu információi szerint múlt hét csütörtökön kedvezménnyel szabadult és kisétálhatott a börtönből a Cozma-gyilkosság harmadrendű vádlottja, Sztojka Iván. Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosát 2009. február 8-án gyilkolták meg brutális kegyetlenséggel. Gyilkosai közül már csak ketten vannak börtönben.

 

Kedvezménnyel, feltételesen szabadult múlt hét csütörtökön a szombathelyi börtönből a Cozma-gyilkosság tizenhárom évre ítélt harmadrendű vádlottjaSztojka Iván – tudta meg a PestiSrácok.hu. Sztojka nem az egyetlen a bandából, aki idő előtt szabadon távozhatott, hiszen két éve a negyedrendű vádlott P. Gábor is elhagyhatta a pálhalmai fegyintézetet. Marian Cozma gyilkosai közül már csak ketten ülnek, köztük a halálos szúrást elkövető Raffael Sándor. Az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott kiváló játékosát 2009. február 8-án gyilkolták meg. 

A brutális gyilkosság előzménye, hogy előző nap Enyingen gyülekezett egy huszonöt tagot számláló, romákból álló csoport, hogy bosszút álljanak barátjuk, R. János megtámadóján. Miután az illetőt nem találták Székesfehérváron, nyolc kocsival Veszprémbe, a Patrióta lokálba indultak szórakozni.

A diszkóban február 8-án, nem sokkal hajnali három óra előtt a banda méregetni kezdte az ismert kézilabdázót, Marian Cozmát és barátnőjétA sportolót hátulról meglökte és megütötte a bűnbanda egyik vezetője, Németh Győző. A bántalmazásba bekapcsolódott Raffael Sándor, Sztojka Iván és két társuk is: ököllel ütötték, rugdosták a sportolót,  ám közben csapattársuk segítségére sietett Ivan Pešić és Uroš Vilovski.

 

SZÍVEN SZÚRTÁK A SPORTOLÓT

Amikor Cozma ismét földre került, a bántalmazók egyike többször is azt kiabálta: „Megdöglesz, mindenkit agyonverek!” Sztojka egy üveggel fejbe vágta Pešićet, miközben Raffael kést vett elő a zsebéből, és érintőlegesen vesén szúrta Cozmát. Pešić hangosan figyelmeztette társait: „Vigyázzatok, kés van náluk!” Erre Cozma egy üveggel fejbe vágta Raffaelt. Az egyik bűnöző a megaláztatástól feldühödve székkel támadt a veszprémi kézilabdasztárra, amikor egy vendég közbelépett. Ő sem úszta meg: három ütéssel a földre terítették. A sportolóknak sikerült kimenekülniük az utcára, a támadók utánuk eredtek. Nem sokkal később Raffael, Németh és Sztojka rátámadt a sebesült Cozmára, aki kaszáló mozdulatokkal próbálta magától távol tartani a három férfit. Ez csak egy ideig sikerült. Raffael nagy erővel szíven szúrta a román sportolót. Cozma a mellkasához kapott, majd a hátára esett. Németh és Sztojka ezek után még kétszer fejbe és kétszer hátba rúgták a magatehetetlen fiatalembert. A mellette guggoló társát, Žarko Šešumot Németh ugyancsak fejbe rúgta, majd Pešićet vesén szúrta, aki válságos állapotba került. Üldözőbe vették Uroš Vilovskit is, de neki sikerült egérutat nyernie.

A Veszprém Kézilabda Fan Club felhívására 2009. február 15-én összegyűlt több száz résztvevő megérkezik a Veszprém Aréna előtti téren felállított nagyméretű kivetítő elé azon az emlékmeneten, amelyet Marian Cozma, az MKB Veszprém néhány nappal korábban meggyilkolt román kézilabdázója tiszteletére rendeztek Veszprémben. Fotó: MTI/Nagy Lajos

Raffaelék a gyilkosság után elmenekültek a helyszínről, de heteken belül minden gyanúsított rendőrkézre került. A Veszprém Megyei Bíróság 2011 júniusában társtettesként, több emberen elkövetett emberölés kísérlete és más bűncselekmények miatt ítélte életfogytig tartó fegyházbüntetésre Raffael Sándort és Németh Győzőt. A tárgyalások alatt többször is őrjöngő Sztojka Iván húszéves fegyházbüntetést kapott. A negyed- és ötödrendű vádlottakra, akik a gyilkosságban nem vettek részt, társtettesként, életveszélyt okozó testi sértés kísérlete miatt öt-, illetve négyévi börtönbüntetést szabott ki a bíróság. A Raffaelék szökését segítő hatod- és hetedrendű vádlottak emberöléssel kapcsolatban elkövetett bűnpártolás miatt háromévi, illetve két év nyolc hónapi börtönbüntetést kaptak. A bíróság indokolásában kitért arra, a Raffael és Németh vezette társaságot frusztrálta, hogy a nők elutasították az erőszakos közeledésüket,miközben a bár alagsorában táncoló veszprémi kézilabdacsapat tagjait a nők feltűnő rajongással vették körül. Németh Balázs tanácsvezető hangsúlyozta, az enyingiek támadást indítottak a tánctéren szórakozó Marian Cozma ellen. A diszkóban Németh Győző által minden előzmény és ok nélkül kirobbantott verekedés kevesebb mint egy percig tartott. A tanácsvezető utalt arra is, hogy Sztojkáék érzékelve, hogy alulmaradnak a küzdelemben, előbb üvegeket, majd székeket vettek a kezükbe, végül pedig Raffael Sándor elővette a nadrágzsebében hordott kését, és vesén szúrta Marian Cozmát. Ez a szúrás még nem volt súlyos, de ez nem a támadón múlott.

BOTRÁNYOS MÁSODFOKÚ ÍTÉLET

Az első fokon eljáró bíró minden apróságra kiterjedően részletezte a történéseket: a verekedés után a kézilabdások, valamint Raffael, Németh és Sztojka felmentek a lépcsőn, kimentek a diszkó elé. Itt a sportolók megpróbálták visszafogni a feldúlt Cozmát, ám ő elindult Raffaelék felé. Erre a vádlottak egyszerre, falkaszerűen rárontottak, és újabb verekedés kezdődött: Ivan Pešić hanyatt lökte Németh Győzőt, aki ezek után a dühtől elvakulva szintén kést rántott és vesén szúrta a férfit, majd a Cozmával verekedő Raffael és Sztojka segítségére sietett. Az elsőfokú ítélet szerint számos bizonyíték támasztotta alá, hogy hármójuk közül Cozmát Raffael Sándor döfte szívenA Győri Ítélőtábla egy évvel később életfogytiglani fegyházról 18 év börtönre enyhítette Raffael Sándor és Németh Győző büntetését, Sztojka Ivánét pedig húsz év fegyházról nyolc évre mérsékelte. A másodfokú bíróság Raffaelt emberölésben, társtettesként és bűnsegédként elkövetett testi sértésben mondta ki bűnösnek, Némethet egyrendbeli emberölés kísérletében és kétrendbeli testi sértésben marasztalta el.

Raffael Sándor (b2), Németh Gyõzõ (b3), és Sztojka Iván (b4) vádlottak hallgatják az ítélethirdetést a Marian Cozma megölése miatt folyt per másodfokú tárgyalásán 2012. április 27-én, a Győri Ítélőtábla tárgyalótermében. A bíróság akkor jelentősen enyhítette a három fővádlott büntetését. Balról Bihari Csaba ötödrendű vádlott. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

SZTOJKA BŰNSEGÉDJE VOLT AZ EMBERÖLÉSNEK

Az ügyben a Legfőbb Ügyészség végül a Kúriához fordult, mert szerintük is törvénysértően enyhe, aránytalan büntetés kiszabásáról rendelkezett a Győri Ítélőtábla. Az ügyészség ezért a jogerős ítélet hatályon kívül helyezését és új, másodfokú eljárás lefolytatását kérte, de a Kúria ezt nem találta megalapozottnak, ehelyett inkább részben megváltoztatta az ítéletet: a legfőbb bírói fórum Sztojka Iván büntetését nyolcról 13 évre súlyosbította. Ennek oka, hogy Sztojkát bűnsegédként elkövetett emberölésben találta bűnösnek a Kúria, amely kimondta, esetében nyilvánvaló, fizikai bűnsegédje volt a Cozma sérelmére elkövetett emberölésnek, hiszen miközben Raffael késsel támadta a sportolót, Sztojka fenyegető magatartásával megosztotta Cozma figyelmét, lekötötte energiáit, és így az áldozat nem védekezhetett hatékonyan.  A Kúria szerint Sztojka magatartása, mozgása bizonyítja, hogy akarat- és szándékegységben volt Raffael Sándorral, mikor Cozma életére törtek, Sztojka azonosult az elsőrendű vádlott ölési szándékával, és hogy ez a támadás ilyen eredményes lehetett, abban nagy szerepe volt a harmadrendű vádlottnak. Továbbá a Kúria szerint fenyegető jelenlétével pszichikai bűnsegédje volt a Pesic és Sesum sérelmére elkövetett emberölés kísérletének, illetve életveszélyt okozó testi sértés kísérletének is a harmadrendű vádlott. A Cozmát szíven szúró Raffael Sándor és a csapattársát, Ivan Pešićet vesén szúró Németh Győző esetében a bíróság helybenhagyta a másodfokú határozatot.

(forrás: Pámer Dávid, pestisracok.hu)

BAKONDI: „A bevándorlás mindaddig veszélyt jelent, amíg az ENSZ pozitívnak értékeli”

VILÁGTÉNYEZŐ – Orbán Viktor csúcsra járatta a magyar diplomáciát