in ,

Döbbenet: a teljes ár ötödébe kerül a frankfurti villamosok utólagos légkondicionálása

Több mint 1,6 milliárd forintjába kerülhet a fővárosnak a használt német villamosok utólagos klimatizálása – ez derül ki egy, a Világgazdaság által megismert dokumentumból.

A teljes, mintegy 7,7 milliárdos beszerzési költség ötödét a légkondicionálás tenné ki azokban az 1993-as, illetve 1997-es gyártású R-wagen nevű kocsikban, melyeknek megvételéről hétfőn döntött a BKV. és melyekben nincs klímaberendezés. Az utastéri klíma beépítése járművenként 43 millió forintot emésztene fel, a megvásárolni tervezett 35 villamosra vetítve tehát 1,5 milliárd forintot – számolta ki a Világgazdaság, megjegyezbve, hogy a frankfurti közlekedési vállalat, a VGF saját honlapján arról tájékoztatja a frankfurti utazóközönséget, hogy az utólagos klimatizálására nincs lehetőség.

Plussz költséget jelent még a járművezetői fülkék klimatizálása 135 millió forintért, villamosonként 9 millióért. Erre csak az első körben leszállított 15 kötött pályás járműnél lehet szükség, mivel a többi várhatóan rendelkezni fog ezzel a funkcióval, mire Budapestre érkeznek, terv szerint 2026-ban – derül ki a Világgazdaság cikkéből.

A járművek statikai adottságai nem alkalmasak arra, hogy nagy tömegű gépegységeket helyezzenek el a tetőszerkezetre, melyből egy klímaberendezés másfél tonna, és a BKV a frankfurti villamosok beszerzését pont azért tartja szerencsésnek arra, hogy a GANZ szerelvényeket lecserélje, mert hasonlóan kömnnyűek. ebből arra lehet következtetni, hogy a BKV nem tervezi a szerelvények klimatizálását, melyeket a német utasok sokszor „grillsütőnek” becéztek.

A Frankfurti Közlekedési Vállalat (VGF) az első 15 villamos darabját 400 ezer euróért, átszámítva nagyjából 140 millió forintért értékesítené a BKV-nak. A szállítással és a honosítás kiadásaival kalkulálva az egységár már 220 millió forint magasságába szökik fel, amiből tehát 43 millió forint csak a légkondicionálás megoldása.

A BKV hétfőn jelentette be, hogy a cég igazgatósága döntött a „Használt, alacsonypadlós villamosok beszerzése” tárgyú közbeszerzési eljárás megindításáról.

 

(mandiner.hu)

 

 

Add tovább!

Köhög a bolha: közös videóban követeli Donáth Anna és Fekete-Győr András a kormány lemondását.

A megfigyelési “ügy” is megihlette a magyarokat – Íme egy rakás mém