in , ,

Demeter Szilárdnak kellett helyretennie Ujhelyit: az erdélyi magyarok ismernek titeket, ezt a játékot lejátszottátok már

Ujhelyi István lejátszotta már

Azt írja közösségi oldalán Ujhelyi István valamilyen baloldali EP-képviselő az erdélyi önkormányzati vezetőknek, akik nem kérnek Márki-Zayból: „Srácok, ha beszálltatok az anyaországi választási kampányba, ám legyen. A Ti döntésetek. De akkor ezt most játsszuk le! Attila, Csaba, Hunor! Nyilvános vitára, a nemzeti együttműködés jövőjéről szóló párbeszédre hívlak ki benneteket! Bármelyikőtöket. Évtizedek óta ismertek, az RMDSZ vezetőjeként vagy a hivatkozott, tiltakozó levél aláíróiként bátran leülhettek egy magyar európai parlamenti képviselővel…”

Hát ez a baj, kedves István. Hogy az erdélyi magyarok ismernek titeket, ezt a játékot lejátszottátok már. Memóriafrissítőnek íme egy cikk 2008-ból a Bihari Napló tudósítása alapján:

A hallgatóságot egyszerre meggyőző és megdöbbentő nyíltsággal szólt a romániai magyar, illetve a magyarországi politikai viszonyokról a Magyar Szocialista Párt (MSZP) két ismert képviselője. Nyakó István, az MSZP szóvivője, valamint Ujhelyi István azért látogatott Nagyváradra, hogy meghívottként részt vegyenek a Magyar Ifjúsági Értekezlet idei nyári akadémiáján. A rendezvény témája a társadalmi kommunikáció szerepe volt az erdélyi magyar közéletben.

Nyakó István beszélt kampánytechnikákról, húzásokról, műhelytitkokról, de a magyarországi helyzetre is kitért. Mint fogalmazott: „Lényegében mindig két tábor van, az egyik lehülyéz és lopással vádol, a másik a te táborod. Nos, csak az utóbbit kell figyelembe venni, nekik kommunikálunk, őket kell megtartani, a másik oldalt úgysem lehet soha meggyőzni.” Véleménye szerint ma már csak úgy lehet elérni eredményt a sajtón át a lakossággal való kommunikációban, ha a politikusok a bulvármédiával jó kapcsolatot ápolnak, mert ez a legolvasottabb. „Az újságíróval egymásra vagyunk utalva. Vagy adsz neki hírt, vagy kitalál ő valami hülyeséget. Nos, akkor meg tálalj inkább te valami hülyeséget neki. Ha politikát akarunk eladni és mozgósítani, azt sajnos a bulvársajtóban lehet leginkább, mégpedig rövid üzenetekkel” – összegezte. Előadásában kitért arra is, hogy a romák voksai is sokszor döntőek lehetnek. Nyakó úgy fogalmazott: „Minden szavazat számít. Az meg, hogy hogyan szerezzük meg, soha ne derüljön ki.” A szocialista politikus számos kampánytrükköt is ismertetett, kiemelve azt: „ha szavazásra akarjuk bírni az embereket, ellenséget kell keresni, ha nincs, akkor démonizáljunk valakit, mert ma már csak ettől mennek el az emberek voksolni”.

A konkrét magyarországi viszonyokról Ujhelyi István MSZP-s honatya egyebek mellett elmondta: „A Fidesz úgy tartja meg a szavazóbázisát, hogy mindenkit nyilvántart és állandóan nagygyűléseket és rendezvényeket szervez nekik, összetartja őket. Sajnos e tekintetben az MSZP nem így működik, és ebben kísértetiesen hasonlít az RMDSZ-re – mindkét szervezet lelassult, elfáradt.”

Ujhelyi szerint az MPP révén a Fidesz igen ügyesen exportálta Erdélybe is a stratégiáját, de ez a romániai helyhatósági választásokon mégsem működött. A politikus úgy véli: nem igaz, hogy hosszútávon az RMDSZ-nek ne lenne tartanivalója az MPP-től. Az RMDSZ kapcsán megjegyezte: „Ebben a szervezetben megkoptak az arcok, s ha kampánytechnikákon túlmenően is nem sikerül újítani, akkor mást talál majd meg az, aki alternatívát keres, ha elindul. Ezt sokszor elmondtam RMDSZ-es barátaimnak is” – tette hozzá.

Ujhelyi elmondta még: „Tény, hogy az MSZP sokat segített az RMDSZ-nek, mindig mindenben támogattuk őket, ha igényelték. Ehhez képest ők azt kérték, ezt ne mondjuk el sehol, nehogy Erdélyben kiderüljön a dolog. Viszont amikor Erdélybe jövök, most meg mindig azzal jönnek egyesek, hogy minek tesszük be ide a lábunkat, amikor semmit sem segítünk, csak ártunk…”

A többesélyes magyarországi politikai helyzetről Ujhelyi István így beszélt: „Mi a következőkben azt fogjuk hangsúlyozni, hogy az MSZP tudja, mit kell tennie az országért és mutogatunk a Fideszre, hogy ők jövőkép nélküliek. Ők meg azt fogják hangsúlyozni, hogy mi mindent elrontottunk.” Nyakó mindezt azzal egészítette ki, hogy az MSZP-nek hitelességi problémái fognak támadni. Mint mondta, „nem fogjuk tudni ugyanis ellensúlyozni azt, hogy a Fidesz hangszóróiból a választások előtt az őszödi beszéd azon tíz másodperce fog állandóan menni, amely szerint hazudtunk és elkúrtuk. Igazából nem tudom erre a megoldást.”

 

 

– írja Demeter Szilárd

 

 

 

Add tovább!

Ez azt sem tudja hány gyereke van! „Hatgyermekes családapaként…” – mondta magáról a hétgyerekes Márki-Zay Péter – Videó

Bayer Zsolt Maki Zajról: el tudják önök képzelni, hogy annyira „fáradtak” bármikor is, hogy elfelejtik, hány gyerekük van valójában?