in ,

CUMI – Czeglédy Csaba mehet vissza a börtönbe

Felfüggesztette Czeglédy Csaba képviselőjelölt mentelmi jogát pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Az NVB határozata ellen jogorvoslatnak nincs helye.

Czeglédy Csaba mehet vissza a börtönbe

Az ülésen 4-en szavaztak a felfüggesztésre, 2-en ellene.

Czeglédy Csaba Vas megye 1. számú egyéni választókerületében, Szombathelyen indul jelöltként, nyilvántartásba vétele csütörtökön vált jogerőssé. Mentelmi jogának felfüggesztését a legfőbb ügyész indítványozta az NVB-nél pénteken, mert

a jelölt és társai ellen bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságán.

Fotó: MTI Fotóbank

Az NVB következetes gyakorlatát folytatva pénteki ülésén azért függesztette fel Czeglédy Csaba mentelmi jogát, mert a büntetőeljárás tárgyát képező cselekmény az idei országgyűlésiképviselő-választás kiírása előtt történt és a büntetőeljárás nem áll összefüggésben a választási eljárással.

Czeglédy Csaba mentelmi jogának a felfüggesztésével kapcsolatban a 888.hu megkereste ifj. Lomnici Zoltánt. Az alkotmányjogász szerint teljesen jogszerű az az NVB határozat, amely jogorvoslat nélkül vonta meg Czeglédy Csabától a képviselőjelölti mentelmi jogot. Ifj. Lomnici Zoltán azt is hozzátette, hogy a döntést Czeglédy egyetlen egy helyen biztosan megtámadhatja, mégpedig az Alkotmánybíróságon (AB). Azonban ha az AB-hoz fordul a szocialista ügyvéd, akkor annak nincs semmilyen halasztó hatálya az ellene immár újra folyamatban levő büntetőeljárás és az ezzel járó kényszerintézkedések vonatkozásában sem.
Czeglédy Gyurcsány embere

A Fidesz-frakció szerint Czeglédy Csaba Gyurcsány Ferenc embere, a Czeglédy-ügy pedig Gyurcsány Ferenc és az egész baloldal korrupciós ügye.

A kormánypárti képviselőcsoport Gréczy Zsolt DK-szóvivő pénteki sajtótájékoztatójára reagált, amelyen elhangzott: a kormány a Czeglédy-üggyel Gyurcsány Ferencet akarja lejáratni, Czeglédy Csaba „egy politikai indíttatású koncepciós per áldozata” és „hős”, aki példát mutat az egész nemzetnek.

A Fidesz az MTI-hez eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, elképesztő, hogy Gyurcsányék hősként ünnepelnek egy „durva adócsalót”, aki csak azért hagyhatta el a börtönt, mert „gátlástalanul” visszaélt a joggal, Gyurcsány és az MSZP segítségével ajánlásokat gyűjtött, hogy képviselőjelöltként kiszabadulhasson.

Czeglédy Csaba valószínűleg a DK-nak gyűjtötte az ellopott milliárdokat – írták, hozzátéve, hogy szerintük Czeglédynek a börtönben a helye, vissza kell kerülnie oda.

(forrás: Bácskai Balázs, 888.hu)

Lengyelek ezrei jönnek március 15-én

12 pontban utasítottuk el az ENSZ migrációs csomagját