in , ,

Csehország – Orbán: elhibázott dokumentum az ENSZ migrációs csomagja

A kormányfő találkozott cseh kollégájával

Elhibázott dokumentum az ENSZ globális migrációs csomagja, súlyos kockázatot von a saját állampolgárai fejére, aki aláírja – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Prágában.

 

A kormányfő találkozott cseh kollégájával, Andrej Babissal, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte:

a dokumentum olyan elvi tételeket fektet le, amelyek nem csökkentik, hanem serkentik az illegális migrációt.

Minden ilyen dokumentum később konkrét ügyekben, jogi eljárásokban hivatkozási alapként rendszeresen megjelenik – vélekedett.

Orbán Viktor szerint a tömeges migráció olyan súlyú kérdés, amelyben nem szabad dönteni az emberek megkérdezése nélkül, de Európában ma az emberek nem tudják elmondani a véleményüket vagy nem veszik azt figyelembe a vezetők.

Mi Közép-Európában azonban demokraták akarunk maradni – jelentette ki. Hozzátette: a politikai rendszerek demokratikus jellegét teszteli a migráció.

Fotó: MTI Fotóbank

A miniszterelnök szerint az elmúlt években új dimenzióba léptek a magyar-cseh kapcsolatok. A gazdasági együttműködés számai soha nem látott mértékben javultak, a kölcsönös bizalom alapján jól alakul a védelmi együttműködés, és több ágazatban is együttműködik a két ország.

Azzal kapcsolatban, hogy a cseh külügyminiszter a közelmúltban a budapesti nagykövetséget törölte a kiemelt fontosságú cseh diplomácia képviseletek közül, Orbán Viktor kijelentette: a koalíciós kormányzás nehéz és bonyolult tudomány, mindenesetre Magyarország szeretne Csehország szövetségese maradni.

Babis:

Andrej Babis cseh kormányfő szerint Csehország továbbra is stratégiai partnernek tekinti Magyarországot, és a cseh külpolitikában nem történt semmiféle változás.

Biztosítottam a magyar kormányfőt, hogy a cseh külpolitikában nem történt semmiféle változás. Magyarország számunkra továbbra is stratégiai partner”

– jelentette ki Babis pénteken Prágában kérdésre válaszolva a cseh-magyar kormányfői tárgyalások utáni sajtóértekezleten. Újságírók azt kérdezték Babistól, miként értékeli Tomás Petrícek külügyminiszter azon döntését, hogy a budapesti cseh diplomáciai képviseletet törölte a kiemelt fontosságú nagykövetségek listájáról.

(Tóth Dalma, 888.hu)

Hoppá! – Már több mint félmillióan vettek részt a konzultációban

Hoppá! – Nagy mértékben emelik a honvédek fizetését