in ,

Cseh lap: az EU liberális demokráciája pont olyan, mint a szovjet népi demokrácia volt

Magyarország és az Európai Unió vitájában Csehországnak a saját érdekében ki kell állnia Magyarország mellett – írta szerdán a Lidové Noviny című cseh konzervatív napilap

A cseh újságban Testvéri segítség a magyaroknak címmel írt jegyzetében Pavel Matocha rámutatott: bár a Szovjetunió vezette egykori keleti blokkban a nemzeti politikai rendszereket “népi demokratikusnak” nevezték, mindenki tudta, hogy ezt a kifejezést “antidemokratikusnak” kell értelmezni. Ha valaki nem tartotta be Moszkva utasításait, számolhatott a “testvéri segítségnyújtással”, amely visszavezette a “helyes” útra. Ma szerinte hasonló a helyzet az Európai Unióban, ahol a “liberális” jelző takarja el az igazi demokráciát.

Az Európai Parlament plénumának szavazása Magyarországról újra megmutatta, hogy az Európai Unió vezetőinek érdekei eltérnek számos tagállam nemzeti érdekeitől – állapította meg Matocha. A tagállamok, akárcsak régen, most sem támaszkodhatnak a központra, mert az, mint valamikor Moszkva, most újra önös érdekeit védi.

Cseh érdek közösen Lengyelországgal kiállni Magyarország mellett, és erről meggyőzni Ausztriát és Olaszországot is. Amennyiben most Magyarország veszít, Lengyelország, majd pedig mi, Ausztria és Olaszország következünk, illetve mindazok az államok, amelyekben a brüsszeli hatalmasokat bírálók győztek.”

Matocha szerint a Soros-Sargentini-jelentésről szóló szavazás megmutatta, hogy a brüsszeli bürokratákra nem lehet számítani, hiszen országaik érdekeit mellőzve is védelmezni fogják az Európai Uniót.

Szükség van ezért arra, hogy ne csak a miniszterelnök, hanem az egész cseh kormány hangosan kimondja: a brüsszeli elvtársak ne számítsanak ránk a testvéri segítségnyújtásban”

– zárta jegyzetét Pavel Matocha.

 

(Forisek Ádám, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Hoppá! – Újabb ciklust vállalhat Tarlós István

A Google kinyírta a mindenszo.hu -t – Lehet végleg bezárunk