in ,

Bukás! Ellehetetlenült a Fővárosi Vízművek, távozik posztjáról a vezérigazgató

Vége

Az Index információi szerint lemondott posztjáról Keszler Ferenc, a Fővárosi Vízművek Zrt. vezérigazgatója. Az 1868-ban alapított társaság története egyik mélypontját éli jelenleg, a folyamatos veszteség miatt gazdasági helyzete ellehetetlenült.

Keszler Ferencet pályázat útján választotta ki Karácsony Gergely főpolgármester 2020 nyarán a Fővárosi Vízművek Zrt. élére. A szakember kinevezése nem számított nagy meglepetésnek, miután a 2019-es önkormányzati választások előtt néhány hónappal távozott posztjáról Haranghy Csaba, a Fővárosi Vízművek Zrt. előző vezérigazgatója, akinek utódlásáról akkor a Fővárosi Közgyűlés döntött, így 2020. június 30-ig Keszler Ferenc gazdasági vezérigazgató-helyettest kérték fel a társaság irányítására. A pályázat lezárulta után Keszler Ferenc a főváros vezetésének bizalmából irányíthatta tovább a társaságot.

A Haranghy–Keszler-váltás egyébként egyszer már lezajlott hasonló forgatókönyv szerint, hiszen Haranghy Csaba 2002 és 2008 között volt már a cég első embere, és akkor is Keszler Ferenc váltotta, aki Haranghy Csaba újbóli, 2012-es vezérigazgatói kinevezésekor került vissza gazdasági vezérigazgató-helyettesi posztjára. 2020 nyarán azonban Haranghy nem tért vissza a vezérigazgatói posztra.

Mi vezetett Keszler lemondásához?

A Fővárosi Vízművek Zrt. 2018-ban értékesítette a Váci úti irodaházát, amelyből 5 milliárd forint bevételre tett szert. (Az 1979 és 1981 között épült irodakomplexumot egy svéd ingatlanfejlesztő, a Skanska vásárolta meg). Haranghy Csaba vezérigazgató az eladásból beérkező összeget a társaság tartalék tőkéjébe helyezte, külön bankszámlára.

Az Index információi szerint az elmúlt években

A FŐVÁROSI VÍZMŰVEK AKKORA VESZTESÉGET TERMELT, HOGY AZ ELKÜLÖNÍTETT ÖSSZEGBŐL MINTEGY MÁSFÉL MILLIÁRD FORINTOT FELÉLT.

A folyamatos veszteség miatt Budapest vezetése belátta, hogy a Fővárosi Vízművek Zrt. tulajdonjogát nem tudja megtartani, azt át kell adja az államnak. Karácsony Gergely főpolgármester helyettese, a városüzemeltetésért felelős Tüttő Kata nyíltan beszélt arról, hogy ha már át kell adni az államnak a társaságot, akkor a benne lévő pénzt ki kell venni.

 

2022. november 29-én a Fővárosi Vízművek igazgatósága levelet írt a főpolgármesternek. Ebben egyebek mellett az alábbi állításokat fogalmazták meg:

  • a cég vesztesége 18 milliárd forint,
  • a társaság saját tőkéje a jegyzett tőke 2/3-a alá csökkent, ezért a hatályos jogszabályok szerint azonnali beavatkozás szükséges, ami lehet pótbefizetés vagy támogatás,
  • a támogatás vagy pótbefizetés minimális mértéke 9 milliárd forint,
  • a Vízművek nem teljesíti a víziközműtörvény szerinti mutatókat, gazdasági helyzete ellehetetlenül, ezt be kell jelenteni a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz (MEKH), amely a földgáz, villamos energia, távhő és a víziközmű-működtetési tevékenységekkel kapcsolatos hatósági felügyeletet látja el.

Az igazgatóság levelében foglaltakat a PWC is megerősítette. A súlyos gondok miatt, illetve a fizetésképtelenség elkerülése érdekében az igazgatóság december 15-re közgyűlést hívott össze, amelyhez csatolta a könyvvizsgálói jelentést és az üzleti tervet.

Az ivóvízdíj fogyasztói árát 2009-es árszínvonalon befagyasztották, a bérek költsége megduplázódott, a víz kitermeléséhez és szállításához szükséges energia díja az egekbe szökött, a kormány pedig a fizetendő közműadót négy és félszeresére emelte. Tüttő Kata főpolgármester-helyettes szerint mindez a rendkívüli veszteség felhalmozása mellett azt is eredményezte, hogy az elmaradt fejlesztések és karbantartások miatt több ezer milliárd forint adósság keletkezett országszerte a föld alatti közműhálózaton.

(index.hu)

EU-s megállapodás – A „magyar” baloldal elkezdte átírni a valóságot: Ujhelyi és a bolgár nő is sivalkodik

Most akkor Dobrev is megy a dutyiba? Soros-szervezetben dolgozott együtt Dobrev Klára és a korrupciós botrányba keveredett EP-képviselő