in ,

Budapestnek annyi: parlagfűdzsungel lett a méhlegelőkből

Egyre több az elhanyagolt zöldterület Budapesten

 

Egyre több az elhanyagolt zöldterület Budapesten: Karácsony Gergelyék nem vágják le a gazt, hanem inkább átkeresztelik “méhlegelőnek”. Közben azonban beköszöntött a parlagfűszezon is, ami pokollá teszi az allergiások életét.

Egyre nagyobb területeken veszi át a méretes gyom az uralmat. Úgy látszik, sem a Fővárosi Önkormányzat, sem a kerületek által megbízott cégek nem látják el megfelelően a dolgukat – írja Metropol. A cikkben felhívják a figyelmet, hogy eközben

BEKÖSZÖNTÖTT A PARLAGFŰSZEZON, AMELY MINDEN 20. EMBERNEK OKOZ KELLEMETLEN TÜNETEKET, sokaknak hetekre, hónapokra pokollá téve az életüket.

 

A lap emlékeztet, hogy a főváros egyik szimbólumán a Gellérthegyen is “elszabadultak” a gyomok, és hasonlóan rossz a helyzet szerintük a 11. kerületben a Szerémi úton végig, illetve az Etele parkban is.

– A parlagfű kaszálását, irtását törvény szabályozza. Az, aki a háza előtt vagy a tulajdonában lévő földterületen nem gondoskodik a parlagfüvek irtásáról komoly, több milliós bírságra is számíthat. Ennek ellenére a fővárosi közterületeken hemzsegnek ezek a növények – írják.

“Gaz, szemét mindenhol”

A Metropol megkérdezte a környéken élőket is, mit szólnak a méhlegelőnek elnevezett palagfűtengerről.

 

Ágnes: Szörnyű, tragikusan néz ki mindenhol. Ez csak kifogás, gondolom, nincs munkás, vagy nincs pénz rá.

Erika: Nem követem annyira a híreket, és érdekes a megnevezés, de a kaszálatlansággal nem értek egyet. Fontos, hogy a méheknek legyen területük, de ezért mindenféle össze-vissza területeket fönntartani… Nem értek vele egyet, szeretném, ha inkább le lennének kaszálva.

Erzsébet: Hülyeség, semmi értelme!

Tibor: Karcagon lakom, ott egész másképp csinálják, ott normálisan levágják. Én nem tudom, hogy itt, hogy vagy mit csinálnak.

 

Zsuzsa: Borzalmas, ahogy a környék kinéz.Én 30 éve lakom itt, de ilyen még nem volt. Gaz és szemét mindenhol.Nagyon elkeserítő így sétálni a parkban.

Mária: Hetek óta nem nyírták a füvet a parkban. Már lassan térdmagasságig ér a parlagfű, amelyre a családban is többen allergiások.

Tibor: Ide csak akkor jönnek nyírni, miután esett az eső. Gondolom, majd megoldják egy méhlegelő feliratú táblával a problémát és kész.

Az nem megoldás, hogy csak úgy hagyják a területet

Szabó Olivér méhész a Ripost7-nek korábban azt mondta, hogy egy rendes méhlegelő az allergiások helyzetén inkább javítana, hiszen a magkeverékben lévő növények kiszorítanák a fűféléket, amikre allergiásak az emberek.

 

 

– De ehhez gondozni kell a területet: egyszer át kell szántatni, rendes magkeveréket kell kiszórni, és utána rendszeresen locsolni kell. Nem bonyolult és nem is igazán drága, csak foglalkozni kéne vele. Az nem megoldás, hogy egyszerűen „úgy hagyom” a területet, mert abból csak allergén gaztenger lesz – tette hozzá a méhész.

 

 

(origo.hu)

 

Add tovább!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Újpesten baj van! Továbbra is tisztázatlan az újpesti szociális bérlakások ügye, a Fidesz magyarázatot vár

Bayer Zsolt elárulta, mi a különbség Orbán Viktor és Jakab Péter között