in

Budaházy közleményben reagált Novák Katalin döntésére

A köztársasági elnök kedden tizenhét vádlottból hetet kegyelemben részesített az ún. Budaházy ügyben.

Mint ahogy egy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk róla, Novák Katalin köztársasági elnök kedden kegyelmet adott a Budaházy/Hunnia-ügy hét vádlottjának. A többi vádlott – így  Budaházy György – esetében pedig a kegyelmi kérelmeket Novák nem utasította el, így jövő márciusban várhatóak az ezzel kapcsolatos fejlemények. Budaházy György közleményben reagált Novák Katalin döntésére, amelyet testvére, Budaházy Edda osztott meg Facebook-oldalán. Budaházy a következőket üzeni követőinek:

„Üdvözlöm és köszönöm a Köztársasági elnök Asszony döntését, még akkor is, ha az én kegyelmi kérelmem kapcsán most nem foglalt állást. Viszont el sem utasította azt, csak későbbre halasztotta a döntést. Örülök, hogy néhány meghurcolt társam számára végre véget ér ez a rémálom ügy. Meggyőződésem, hogy nagyon sokak munkája benne van ebben a részeredményben, ezért mindenkinek köszönöm az eddigi kiállást és kérem, hogy segítsék tízünket a további küzdelemben.

Az elnöki közleményben szereplő azon kitétel kapcsán, hogy „az ügy terheltjei közül azonban többeket súlyos vádakkal illettek, az elsőfokú bíróság bűnszervezetben való elkövetést is megállapított, és jelentős büntetés kiszabása mellett döntött. Esetükben olyan súlyos cselekményekről szól a vád, hogy csak jogerős bírósági ítéletet követően tartja helyesnek dönteni az ő kegyelmi kérelmeikről” – viszont meg kívánom jegyezni, hogy mindannyiunkat hasonlóan „súlyos” vádakkal illetett és illet az ügyészség és „bűnszervezeti” elkövetéssel is. Az, hogy kire mit látott bizonyítottnak és kit mire ítélt Ignácz bíró, az az ő önkényes döntésén múlott, amit mi eleve törvénysértőnek, egyoldalúnak és elfogultnak tartunk, és nem kizárt, hogy az ilyen helyzetekre való megosztás szándéka is benne volt. Mi eleve vitatjuk a vádak minősítését (mert valójában csak a „terror” minősítéstől „súlyosak” a kisértékű rongálások) és a bizonyítottságot is. Azt gondolom, hogy mindezekért sem szerencsés Ignácz bíró ítéletét kiindulási alapnak tekinteni.

Értve a döntés indoklását, azért fenntartom a reményt, hogy szilveszter után az Elnök Asszony a reakciók és vélemények fényében újragondolja az ügyet és egy második körben a többi tíz vádlott kérelmének pozitív elbírálása is megtörténhet.

Végül pedig le kívánom szögezni azt, hogyha viszont rákényszerülünk a másodfokú eljárásra, akkor a magam részéről én egy – az ilyen „liberális mozgalmár” bíróktól mentes – tisztességes bíróságot követlek, ami megítélésem szerint, nem lehet a Fővárosi Ítélőtábla. És egy olyan bírói tanácsot, amely komolyan veszi, hogy a nyomozóhatóságnak is be kell tartania a Be. rá vonatkozó előírásait, és csak törvényes bizonyítékokkal vádolhat meg bárkit is. Aki nem enged teret a terrorizmus fogalmának parttalan kiterjesztésére olyan cselekményekre, amelyek valójában nem tartoznak az alá.”

 

Biztató a köztársasági elnök lépése a Budaházy-ügyben, márciusban jöhet az áttörés – írják Gaudi-Nagy Tamásék

Közleményben reagált a Gaudi-Nagy Tamás vezette Nemzeti Jogvédő Szolgálat arra, hogy Novák Katalin köztársasági elnök kedden kegyelmet adott a Budaházy/Hunnia-ügy hét vádlottjának. A lapunknak eljuttatott dokumentum azt írja, a többi vádlott, így a nem jogerősen tizenhét éves fegyházbüntetésre ítélt Budaházy György kegyelmi ügyében a jövő márciusban várható, másodfokú bírósági határozathozatal után várható lépés, kérelmeiket ugyanis Novák nem utasította el.

 

 

(mandiner.hu)

 

Die Zeit: a magyar média 90 százaléka Orbán-rajongó oligarchák kezében van – Ez nettó hazugság! Hol vannak ilyenkor a tényellenőrök????

Nem stadion – Újabb adókedvezmény könnyítheti meg jövőre a családok életét