in ,

Brutális! 11,3%-os GDP növekedés az utolsó negyedévben!

Mindenkit meglepett a magyar gazdaság a 11,3 százalékos növekedéssel

Óriási, 11,3 százalékos növekedést ért el a magyar gazdaság a harmadik negyedévben az előző negyedévhez viszonyítva (viszonyításként, az Egyesült Államokban ez a szám 7,4 százalék volt). A bővülésben közrejátszik, hogy volt honnan emelkedni, hiszen a tavaszi lezárások hatásaihoz képest a nyári nyitás és fellendülés nagy lendületet jelentett. Bár az elemzők nagy növekedési adatra számítottak, a magyar gazdaság komolyan meglepte őket.

A kiigazítatlan, éves alapú (a tavalyi év azonos időszakához viszonyított) GDP-növekedés -4,6 százalék volt, ami sokkal jobb, mint az elemzők által várt 5,2 százalékos visszaesés.

A harmadik negyedévben megindult a járvány okozta válságból való kilábalás, az előző negyedévhez képest a legtöbb nemzetgazdasági ág teljesítménye bővült, írja a KSH.

A gazdasági teljesítmény előző év azonos időszakához mért csökkenését legnagyobb mértékben az információ, kommunikáció, illetve a pénzügyi szolgáltatások növekedése mérsékelte, ezek voltak a visszapattanás húzóágazatai.

A nemzetgazdaság teljesítménye az előző év azonos időszakához viszonyítva az első három negyedévben 5,6 százalékkal csökkent a nyers adatok szerint.

Érdekesség, hogy a jövőre kivetített dinamikára építő, az amerikai tájékoztatási gyakorlatban régóta közölt ún. évesített index 53,5 százalékos magyar növekedést jelez (az Egyesült Államokban ez csupán 33 százalék volt) a harmadik negyedévben, az előző negyedévben mért 46,8 százalékos visszaesés után.

Az évesített index azt mutatja meg, hogy mekkora lenne az éves változás, ha az aktuális negyedéves – az előző negyedévhez viszonyított – volumenváltozás négy negyedévig folytatódna, tehát egész évben ez a növekedés tartana ki.

A novemberben bevezetett korlátozások már a negyedik negyedéves adatokban látszódnak majd meg, persze ezzel a kormányzat inkább javítja a gazdasági teljesítményt, hiszen megelőzheti a járvány elszabadulásának súlyos gazdasági következményeit.

Vannak már európai adatok is, amiből az látszik, hogy a magyar gazdaság sokkal erősebben teljesít, mint például a német, ahol a negyedéves növekedés csupán 8,2 százalék volt a harmadik negyedévben, a magyar 11,3 százalékkal szemben. A cseh növekedés 6,2 százalékot ért el, a rekorderek a franciák 18,2 százalékkal. És leköröztük Ausztriát is, ahol 11,1 százalékos volt a gazdaság bővülése.

Természetesen hosszabb távon az egész éves növekedés mond többet az idei évről, hiszen egy-egy negyedév adatait alapvetően meghatározzák az országok különböző lezárásai és küzdelmei a járvánnyal.

 

(hirtv.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Ezt direkt Farkasházy kedvéért – Nagyszerű képek a Magyarország-Izland meccsről

Hoppá! Orbán Viktor bejelentette: 2021-ben újabb adócsökkentések jönnek!