in ,

BRFK: zászlórúddal szurkálták, fémtárgyakkal dobálták a rendőröket, két embert elfogtak

A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtótájékoztatót tartott a pénteki fővárosi jogellenes gyűlésről, a gyűlésen résztevők erőszakos fellépéséről és a rendőri intézkedésekről.

Amint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, pénteken ellenzéki demonstrációt tartottak Budapesten. A bejelentett tüntetés után többen a Lendvay utcai Fidesz-székház felé vették az irányt, ahol erőszakos jelenetek játszódtak le, több demonstráló provokálta a rendőröket.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság még éjfél után szombaton sajtótájékoztatót tartott a történtekkel kapcsolatban. Fülöp Gergely alezredes elmondta, hogy az Oktogonon véget érő bejelentett gyűlés után a tüntetők egy csoportja elindult a Lendvay utca irányába, miközben provokálni kezdték a rendőröket, szavakkal, majd tettekkel is.

Először még csak papírrepülőket dobáltak, majd előkerült többek között teli sörösdoboz, valamint fém termosz és vas csavar is. Ugyanakkor horgászbottal és törött zászlórúddal is szurkálták a rendőröket – számolt be róla a Mandiner.

 

 

 

 

 

A beszámoló szerint a néhány száz főből álló tömeg folyamatosan, összehangoltan próbálta meg áttörni a rendőrsorfalat.

 

Az alezredes úgy vélekedett, hogy az egyre inkább agresszívabbá váló támadások jogossá tették volna a rendőrségi törvény által szabályozott kényszerítőeszközök alkalmazását, a rendőrök viszont óriási türelemről tettek tanúbizonyságot, és inkább testi erővel tartották vissza a tömeget.

Az egyes ellenzéki portálokon terjedő fokozott rendőri intézkedésekről szóló hírekkel kapcsolatban az alezredes kifejtette, hogy a kollégái a lehető leghumánusabban, jogszerűen jártak el.

 

 

 

Az események során összesen négy embert kellett kiemelniük a tömegből, őket viszont a saját testi épségük védelmében húzták be a sorfal mögé, mivel nekipréselte őket a tömeg a rendőrsorfalnak. Ellenben két embert elfogtak hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt. Mint mondta, füstgyertyát is dobtak a rendőrök közé.

 

 

 

Pirotechnikai eszközöket is alkalmaztak a demonstrálók, az alezredes példaként egy füstgyertyát említett. Egy konkrét személy ellen már megtették a szabálysértési feljelentést pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt.

Fülöp Gergely hozzátette: a rendelkezésükre álló összes felvételt megtekintik és ki fogják elemezni, vagyis feltehetőleg további eljárások is indulhatnak majd, ha ezt a felvételek indokolják. Az alezrdes elmondta, hogy az összes intézkedés összesítése még nem történt meg, erről végleges számot majd a holnapi napon fognak kiadni.

 

 

 

 

(magyarnemzet.hu)

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

„A baloldal politikusai havi 5-6 millióért akadályozzák, hogy a pedagógusok 800 ezret kereshessenek”

Bohár Dani: káoszt akarnak, de nem fog sikerülni. Ez nem az az ország.