in , , ,

Bréking! Orbán Viktor: hazafias kötelességem vétózni – Itt járt a lengyel miniszterelnök!

Lengyelekkel találkozni jóban és rosszban is nagyszerű dolog

– Lengyelekkel találkozni jóban és rosszban is nagyszerű dolog – kezdte a lengyel miniszterelnökkel való találkozása után tartott sajtótájékoztatót Orbán Viktor, és kifejtette: most a kettő között vagyunk. Nagyszerű dolgokról, a hazáink függetlenségéről beszéltünk, arról, miként tudjuk megőrizni a szuverenitásunkat – vélekedett a magyar kormányfő. A nehézséget az a vita jelenti, ami az EU többségének kormányai, bizottsága és a magyar és lengyel kormányok között áll fönn.

A júliusi uniós csúcs az egyik legélesebb vitát eredményező hétvége volt az EU történetében, ahol esélyt kapott a német elnökség, hogy egyensúlyt teremtsen a költségvetés elfogadása és az uniós érdekeket védő jogszabály között. Ez nem sikerült a németeknek, továbbra is napirenden van a joguralomról szóló javaslat – fejtette ki Orbán Viktor. Kiemelte: már nem jogi, hanem politikai kérdéssel van dolgunk, és a javaslat, ami ezt kezelni igyekszik, nem fogadható el tartalmában hazánk számára.

A miniszterelnök elmondta: lengyel kollégájával közös közleményt adnak ki, amelynek utolsó sorát idézte: „Mi egyesíteni fogjuk az erőinket és érveinket, és Magyarország nem fog elfogadni olyan javaslatot, ami Lengyelország számára elfogadhatatlan lenne.” – A következő hónapok vitáit közösen fogjuk megvívni – vonta le a következtetést Orbán Viktor.

A miniszterelnök arról is beszélt: a nyugati média olyan képet fest, mintha a magyar vétó helytelen lenne, de a vétó egy törvényes eszköz, amit jogként az uniós alapszerződés biztosít. – Nekem nem csak lehetőségem, hanem hazafias kötelességem is vétózni, ha úgy látom, egy döntés a magyarok érdekeit sérti – nyomatékosította Orbán Viktor, aki szerint a javaslat nem a jog, hanem a többség uralmát teremtené meg.

– Nem tehetem ki Magyarországot annak a kockázatnak, hogy egyes kérdésekben hazánkra kényszeríthessenek olyan dolgokat, mint a migráció, vagy a gender-ideológia – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint nem pénzügyi kérdésről van szó. – Ezt a vitát pénzzel nem lehet megoldani – fogalmazott.

Kifejtette: a válságkezeléshez szükséges eszközöket az unió hitelből teremtené meg, ami közös kockázatvállalást is jelent. Nem kapnánk egy fillért sem, hitelből jönne a pénz, és mások kockázatát is viselnénk.

– Magyarország egy fillérrel sem kapna kevesebbet, ha a megállapodás nem születne meg – szögezte le a miniszterelnök, és hozzátette: a jogállamiságot és a válságkezelést nem lehet egymással összekötni, aki ezt megteszi, felelőtlen, mert a válságban gyorsaságra van szükség.

A jogállamisággal összefüggő jogszabályok megalkotása a válságkezeléshez jogi értelemben nem szükséges – vélekedett Orbán Viktor és hangsúlyozta: a költségvetéshez szükséges magyar és lengyel szavazatok viszont megkerülhetetlenek.

(magyarnemzet.hu)
Oszd meg a barátaiddal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Kulcsfontosságú interjú Orbán Viktorral a Die Zeitban!

Elhunyt Balázs Fecó