in ,

Bréking! Megint nagyot alakított Navracsics! Továbbra is jönnek az Erasmus-pénzek – sikerült megállapodni Brüsszellel

MÁRCIUSBAN ELOSZLATJUK AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG AGGÁLYAIT

Kedvező hírekről számolt be Navracsics Tibor, miután az Erasmus- és a Horizont-források ügyében tárgyalt szerda délután Mariya Gabriel és Johannes Hahn uniós biztosokkal. A területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős tárca nélküli miniszter szerint két nem túl bonyolult jogszabály-módosítással mindkét aktát lezárhatjuk már márciusban.

 

 

 

– A mai tárgyalás során megállapodtunk az Európai Bizottsággal abban, hogy nem fenyegetheti veszély az Erasmus-program folytatását. Annak a 180 ezer magyar diáknak, akik alapítványi fenntartású egyetemekre járnak,

nem kell attól tartania, hogy kiesik az Erasmus-programból. Mind a finanszírozás, mind az együttműködés zökkenőmentes lesz a továbbiakban is

– nyilatkozta brüsszeli sajtótájékoztatóján Navracsics Tibor. Magyarország területfejlesztési minisztere elmondta, mindez vonatkozik a Horizont Európa-programra is. Hozzátette, ők is folytathatják megkezdett munkát, és a jövőben pályázhatnak.

 

„Növeljék a bizalmat”

Mint ismert, két uniós biztossal, Mariya Gabriel innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős, illetve Johannes Hahn költségvetésért felelős testületi taggal tárgyalt Brüsszelben Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter. A téma az Erasmus+, illetve a Horizont Europa-programokban történő magyar részvétel volt.

Az ügy előzménye, hogy az uniós források védelme érdekében a tagállamok többek között olyan döntést hoztak tavaly decemberben, hogy az EU nem köthet új szerződéseket a magánalapítványi formában működő egyetemekkel.

Többek között azért, mert a kuratóriumokban politikusok is ülnek és ez összeférhetetlenséget jelent. Navracsics Tibor azt kérte a két jelenlevő biztostól, és rajtuk keresztül az az Európai Bizottságtól, hogy világos kommunikációval erősítsék meg az elhangzottakat, és növeljék a bizalmat a programokkal kapcsolatban.

 

Az Európai Bizottság megfogalmazta aggályait

Az Európai Bizottság megítélése szerint a politikusok szerepvállalása miatt a 21 alapítványú fenntartású egyetem közül tíz esetében vannak aggályok. „Részünkről nem akadály, ha az Európai Bizottság azt veti fel, hogy a politikusok ne lehessenek tagjai ezeknek a kuratóriumoknak, akkor szabályozással ezt is meg tudjuk oldani” – jelentette ki a miniszter.

Hozzátette, hogy ugyancsak pontosítani kell a kuratóriumi mandátumok időtartamát is.

Navracsics úgy fogalmazott, hogy a kormány nyitott és abban érdekelt, hogy miközben zavartalanul folynak a programok, a mögöttes aggályokat is tudják kezelni. – Két nem túl bonyolult jogszabály módosításról van szó, ennek nem lesz akadálya, márciusban, amikor a parlament ismét ülésezik, akkor ezeket át tudjuk vezetni – mondta a várható időzítésre. Azt is megjegyezte, hogy ha kell, akkor ő hetente el tud jönni egyeztetni Brüsszelbe. Az Európai Bizottság kimutatása szerint 2020-ban egyébként 22 622 magyar vett részt az Erasmus+ külföldi csereprogramjaiban a felsőoktatás, a szakképzés, az iskolai oktatás, a felnőttképzés területén, amit az EU 40,45 millió euróval támogatott.

 

 

(Ternovácz Áron, magyarnemzet.hu)

Szégyen! Ezt nem hagyhatjuk! Az UEFA kitiltja a Nagy Magyarország-jelképet a válogatott meccsekről

Jaaa, hogy ilyenkor kussolnak! Moss László nem hajlandó reagálni a gimnáziumi botrányra + videó