in ,

Bréking! – Magyar arany! – Bodonyi Dóra megnyerte Magyarország 200. kajak-kenu vb-aranyát

Péntek délután a portugáliai Montemor-o-Velhóban zajló kajak-kenu világbajnokságon Bodonyi Dóra K-1 1000 méteren aranyérmet nyert

Péntek délután a portugáliai Montemor-o-Velhóban zajló kajak-kenu világbajnokságon Bodonyi Dóra K-1 1000 méteren aranyérmet nyert, ezzel megszerezte a magyar kajak-kenu sport 200. aranyérmét. Ezt követően a 22 éves kajakos, Nádas Bence is felállhatott a dobogóra, miután óriási hajrát produkálva a harmadik helyen végzett 500 méteres távon. Frissül!

A délelőtti hűvösebb időjárás után a magyar kajak-kenusokat napsütéses 29 fokos időjárás, és lágy szellő várta Montemor-o-Velhóban. Az A-döntők előtt két magyar egység is érdekelt volt a B-döntőkben. C-2 1000 méteren a Korisánszky Dávid, Mike Róbert páros a negyedik helyen ért célba, míg K-2 1000 méteren a Noé Bálint, Illyés Róbert kettős szintén negyedik lett.

Őket követte a tavalyi racicei világbajnokság 5000 méteren győztes kajakosa, Bodonyi Dóra, aki csütörtökön erődemonstrációt tartott a K-1 1000 méteres előfutamban: több mint egy hajóhossznyi előnnyel győzött, és a második legjobb idővel vívta ki a döntős szereplést a német Nina Krankemann mögött.

Bodonyi Dóra
FORRÁS: MTI/KOVÁCS TAMÁS

A 4-es pályán induló Bodonyi Dóra remekül kapta el a rajta, azonnal az élre állt, igaz az új-zélandi Alyssa Bull derekasan üldözte. Azonban nem járt sikerrel, mert féltávnál a magyar kajakosnak már egy hajóhossznyi előnye volt az élen. 250 méterrel a vége előtt Bodonyi növelte az előnyét, és kis híján már két hajó volt közte és az „üldözői” között. Megszorítani azonban nem lehetett, így Bodonyi Dóra rajt-cél győzelmet aratva aranyérmet szerzett a kajak-kenu világbajnokságon.

A magyar kajakosok és kenusok az eddigi 43 gyorsasági világbajnokságon 199 aranyérmet gyűjtöttek, Bodonyi Dóra aranyérme volt a magyar kajak-kenu sport 200. vb-aranyérme.

A férfi C-2 200 méteres döntőben a Hajdu Jonatán, Fekete Ádám páros előcsatározás nélkül szállhatott vízre az éremcsatában, miután ezekben a számokban éppen egy döntőnyi, azaz kilenc egység nevezett. A magyar egység nem tudott élre kerülni a rajt után, végig a középmezőnyben hajózott, végül a negyedik helyen ért célba.

Lakatos Zsanett nagyot harcolt, de nem tudott érmet szerezni
FORRÁS: MTI/KOVÁCS TAMÁS

A női C-1 500 méteres középfutamból Lakatos Zsanett az első helyen jutott tovább a délután fináléba, de nem tudott érmet nyerni. A 23 éves versenyző a rajt után az ötödik helyen lapátolt, és ebből a pozícióból már nem tudta feljebb verekedni magát, így az ötödik helyen ért célba hét másodperccel lemaradva a bronzérmes kanadai szupersztár, Katie Vincent mögött.

A péntek délelőtti a középfutamból Kiss Tamás óriási hajrával bekerült a C-1 500 méteres döntőjébe, de nem tudott érmet szerezni. A 31 éves kajakos beragadt a rajtnál, sokáig az ötödik helyen lapátolt, de a táv végére lecsúszott elfogyott az ereje, és végül az ötödik helyen ért célba. A versenyszámot a brazil Isaquias Dos Santos nyert a háromszoros német olimpiai bajnok, Sebastian Brendel előtt.

A kajakos Nádas Bence 500 méteren bronzérmet nyert a világbajnokságon
FORRÁS: CANOEPHOTOGRAPHY.COM / ZSUZSANNA VEKASSY (ICF)

A 22 éves Nádas Bence péntek délelőtt óriásit hajrázott a K-1 500 méteres középfutamban, és délutánra is maradt ereje, ugyanis az utolsó métereken húzta be a hajóját bronzérmes helyre. A magyar kajakos ezúttal sem robbantott az elején, a cseh Josef Dostál, a német Tom Liebscher és a portugál Joao Ribeiro csatároztak a dobogóért. Nádas viszont – akárcsak délelőtt – a féltáv után mozgósította minden tartalékát, és az utolsó métereken megelőzte a hazai környezetben versenyző Ribeirót, így bronzérmes lett a világbajnokságon.

(forrás:www.origo.hu)

Daniel Friberg: Puha totalitárius rendszer működik Svédországban (videó)

Szijjártó: számos ponton egyezik az olasz és a magyar kormány migrációs politikája