in , ,

Bravó! Újabb brüsszeli vakcinabotrány: az AstraZeneca oltásáról is lemaradhat az EU

Szokatlanul élesen bírálta az osztrák kancellár Brüsszel vakcinapolitikáját

Szokatlanul élesen bírálta az osztrák kancellár Brüsszel vakcinapolitikáját. Sebastian Kurz arra szólította fel az Európai Unió gyógyszerügynökségét, hogy a lehető leggyorsabban és bürokrácia nélkül engedélyezze az AstraZeneca által gyártott koronavírus-védőoltást.

Az oxfordinak is nevezett oltás szállítása, tárolása jóval egyszerűbb, mint a két már engedélyezett mRNS-vakcináé, és a hírek szerint több is készült már el belőle, mint a Pfizer-BioNTech és a Moderna oltásából. Félő azonban, hogy ha az Unió tovább késlekedik az engedélyezéssel, ebből is csak a maradékot kapja meg, mint – úgy tűnik – a Pfizer oltásából. Mostanra tisztán látszik, hogy amennyiben csak Brüsszelre hagyatkoznak a tagállamok, gyors megoldásra nem lehet számítani. Míg az unióból kilépő Nagy-Britannia, Izrael és az Egyesült Államok rohamtempóban oltja a lakosságot, addig Brüsszel teljes kudarcot vallott, ezért továbbra sincs elegendő oltóanyag a tagországok számára.

 

 

Az osztrák kancellár egy videokonferencián követelte, hogy a tagországok keményebben lépjenek fel Brüsszellel szemben, és sürgessék az AstraZeneca által gyártott vakcina engedélyeztetését, amely érthetetlen okok miatt még mindig nem történt meg annak ellenére sem, hogy a briteknél már sikeresen beoltottak vele több millió embert. Az unió lassú bürokratikus módszerei miatt a tagállamok továbbra is csak a Pfizerre számíthatnak, és ugyan a Modernától is érkeztek már szállítmányok, de ezek egyelőre sem mennyiségben, sem pedig rendszerességben nem elegendőek. Ráadásul a Pfizer épp most jelentette be az uniós szállítmányok ritkítását, hivatalosan azzal az indokkal, hogy bővítik a gyártókapacitást. Árulkodó azonban, hogy a BioNTech vezérigazgatója, Ugur Sahin már január elején azt mondta a Der Spiegelnek, hogy gondok lehetnek az uniós szállítmányokkal, mert az unió későn rendelt és keveset, ők pedig először azok igényeit elégítik ki, akik időben, jó szerződést kötöttek.

Vagyis: ALAPOS A GYANÚ, HOGY AZÉRT JUT MOST KEVESEBB AZ EURÓPAI PIACRA, MERT AZ AMERIKAI, BRIT, KANADAI ÉS IZRAELI RENDELÉSEKET ELÉGÍTIK KI. EZT PEDIG AZÉRT TEHETIK MEG, MERT EZEK AZ ORSZÁGOK JÓ SZERZŐDÉST KÖTÖTTEK, AZ EU MEG ROSSZAT. 

 

Hozzá kell tenni, hogy a már emelt mennyiségű szerződés értelmében is mindössze 125 millió adag vakcinát szállít a Pfizer-BioNTech az első fél évben. Ez 62,5 millió ember számára elég, ami mindössze az unió lakosságának 14 százaléka.

Éppen ezért az Európai Unió számára kiemelten fontos lenne, hogy minél több új forrásból szerezzen vakcinákat, főleg ha azokkal már sikeres oltási kampány zajlik más országokban, akárcsak az AstraZeneca esetében. Nemrég a Kormányzati Tájékoztatási Központ is hasonlóan vélekedett. Szerintük, ha csak Brüsszelre számíthat Magyarország, akkor a korlátozások még biztosan maradni fognak, akárcsak a kijárási tilalom.

ÉPPEN EZÉRT DOLGOZIK AZON A KORMÁNY, HOGY AZ UNIÓN KÍVÜLI PARTNEREKKEL IS MEG TUDJON ÁLLAPODNI A VAKCINABESZERZÉSRŐL. 

 

(origo.hu nyomán)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Gyurcsány azért záratta be az OPNI-t, nehogy őt és elvtársait zárják be

Kis tolvaj komcsi: az MTVA-tól és a Hír TV-től is felvételeket lopott Gulyás Márton