in ,

Botrány – Ötvenmilliós óvadék ellenében engedné szabadon Czeglédyt a Szegedi Járásbíróság – Na ebből most már elég!

Érdekes döntést hozott a Szegedi Járásbíróság a minap Czeglédy-ügyben

Ötvenmilliós óvadék ellenében engedné szabadon Czeglédyt a Szegedi Járásbíróság

Érdekes döntést hozott a Szegedi Járásbíróság a minap Czeglédy-ügyben. Védői indítványra azt a határozatot hozták, hogy 50 millió forint óvadék ellenében háziőrizetre változtatják előzetes letartóztatását. Ez azért érdekes mert a Szegedi Törvényszék júliusban hosszabbította meg a kényszerintézkedést, akkor az indoklásban hangsúlyozták, hogy továbbra is fennáll a bűnismétlés veszélye és annak veszélye is, hogy Czeglédy Csaba megpróbálná befolyásolni, meghiúsítani az eljárást, ezért semmilyen más enyhébb kényszerintézkedés nem elegendő.

Pontosan így vélekedik a nyomozást felügyelő Csongrád Megyei Főügyészség is. Telefonon értül el Szanka Ferenc ügyészt, egyben az ügyészség szóvivőjét, aki azt mondta, fellebbezést nyújtottak be a Szegedi Járásbíróság határozata ellen. 

 

Czeglédy Csaba és hívei már azt is nehezen emésztették meg, hogy miközben minden más gyanúsított előzetes letartóztatását megszüntették, vagy enyhítették, a szocialisták ügyvédjének továbbra is rácsok mögött kell ülnie. Megírtuk, hogy Facebook oldalon tiltakoznak a hívei, olyan is akadt, aki Justice for Csabi molinóval futotta le a Vasi Vasember elnevezésű futóversenyt.

 

Júliusi jogerős határozatában a Szegedi Törvényszék és a Csongrád megyei Főügyészség is részletesen kifejtette, hogy Czeglédy Csaba szabadlábra kerülése komolyan hátráltatná és veszélyeztetné az eljárást. Sokak szerint félő, ha az ügyvédet most kiengednék, akkor még a tárgyalás megkezdése előtt bőven lenne ideje és módja, hogy hatással legyen azokra, akik vallomása döntő lesz majd az ügyben.

Czeglédy ügyvédei persze nem tétlenkednek, folyamatosan beadványokkal bombázzák a hatóságokat, többek közt a kényszerintézkedés megszüntetése vagy enyhítése érdekében is. Erről határozott most első fokon a Szegedi Járásbíróság.

Az ügyészség honlapjára felöltött közlemény szerint a Szegedi Járásbíróság 50 millió forint óvadék ellenében elrendelte dr. Czeglédy Csaba letartóztatásának megszüntetését és egyben bűnügyi felügyeletét a lakóhelye szerinti ingatlanra.

A nyomozási bíró a gyanúsított és védője által előterjesztett, óvadék letétbe helyezési kérelem tárgyában hozta a döntést. Ahhoz, hogy Czeglédyt szabadon engedjék 50 millió forintot kell letennie az ügyvédnek, a következő négy hónapban pedig lakóhelyén állna bűnügyi őrizet alatt.

A választások előtt Czeglédy még az országgyűlési képviselőjelöltséggel is bepróbálkozott, csak szabadon engedjék…

MIBŐL FIZETNE CZEGLÉDY 50 MILLIÓT, HA MÁR A DIÁKOK BÉRÉRE SEM VOLT MOZGATHATÓ PÉNZE? 

A végzés indokolása szerint a bírói engedélyes kényszerintézkedés elrendelésének feltételei közül mind az eljárás meghiúsításának a veszélye, mind a bűnismétlés veszélye fennáll, azonban a gyanúsított által fizetendő és a bűncselekmény tárgyi súlyához kellően igazodó óvadék a bűnügyi felügyelet elrendelésével alkalmas a kényszerintézkedést megalapozó okok kiküszöbölésére, nem szükséges a továbbiakban a letartóztatás fenntartása.

Érdekes, hogy a Szegedi Járásbíróság miért látja másként a helyzetet, mint a felette álló Szegedi Törvényszék, amely júliusban még határozottan meghosszabbította az előzetes letartóztatást, mondván nem érne célt semmilyen enyhébb kényszerintézkedés.

De felmerül az is, hogy miből akar Czeglédy Csaba kifizetni 50 millió forint óvadékot, amikor cége már egy éve azért nem fizette ki a diákmunkások bérét sem, mert arra hivatkozott, hogy bűnügyi zár alatt van a számlájuk. Ugyan ezzel a hivatkozással nem sikerült a Czeglédyt érintő másik büntetőügyben sem érvényt szerezni a jogerős bírósági végzéseknek és pattannak vissza a végrehajtói megkeresések. A károsult diákokat is az államnak kellett kifizetnie, de úgy látszik, óvadékra valahonnan mégis csak van félszáz millió forint valahonnan…

AZ ÜGYÉSZSÉG SZERINT NEM LEHET SZABADON ENGEDNI CZEGLÉDYT

Megkerestük a iskolaszövetkezet-ügy nyomozását felügyelő Csongrád Megyei Főügyészség szóvivőjét, aki egyben az eljáró ügyész is. Szanka Ferenc a PestiSrácok.hu-nak azt mondta, nem értenek egyet a Szegedi Járásbíróág döntésével és fellebbezést nyújtottak be. Az ügyész arra is felhívta a figyelmet, hogy szeptember 5-én, tehát néhány napon belül egyébként is lejár a júliusban meghosszabbított kényszerintézkedés, és indítványozzák az újbóli meghosszabbítást.

Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását bűnismétlés veszélye és az eljárás befolyásolásának, ellehetetlenítésének veszélye miatt hosszabbítják meg rendre 3 hónappal – Fotó: MTI

A főügyészség álláspontja szerint a gyanú tárgyát képező bűncselekmény jellege, bűnszervezetben történő elkövetése, a gyanúsítottak egymáshoz való viszonya, valamint dr. Czeglédy Csaba büntetőeljárás során tanúsított magatartására figyelemmel egy enyhébb kényszerintézkedéssel sem a bűnismétlés veszélye, sem pedig az eljárás meghiúsításának a veszélye nem küszöbölhető ki.

Ez azt jelenti, hogy a Szegedi Törvényszék kétszeresen is felülírhatja a szabadlábra helyezésről szóló határozatot. Egyszer az ügyészi fellebbezésre, másfelől pedig az előzetes letartóztatás meghosszabbításával.

Kerestük a Szegedi Törvényszéket, hogy megtudjuk, a döntést hozó bíró milyen szempontok alapján fogalmazott meg különvéleményt. Levélben azt válaszolták, “a korábbi döntésekhez képest új körülmény merült fel, miszerint a gyanúsított és védője első ízben indítványozta óvadék letétele mellett enyhébb kényszerintézkedés alkalmazását”. “Az eljáró nyomozási bíró úgy ítélte meg, hogy a bűncselekmény tárgyi súlyához igazodó óvadék letétele mellett elrendelt enyhébb kényszerintézkedés is alkalmas a bírói engedélyes kényszerintézkedést megalapozó okok kiküszöbölésére” – közölte portálunkkal a Szegedi Törvényszék sajtóosztálya. Az elsőfokú bíróság döntése nem jogerős.

DONÁTH FERENC HAMIS TANÚKRÓL DELIRÁL

Dontáh Ferenc publicista, a Nagy Imre Társaság Budapesti Szervezetének elnöke, aki nemrég a börtönben is meglátogatta Czeglédyt, hogy aztán Nagy Imréhez hasonló mártírként állítsa be, tovább folytatja “civil harcát” az ügyvéd mellett. Donáth ismét nagyon erős kifejezések internetre vetésével próbálja magára vonni a figyelmet. A megrögzött baloldali jogvédő, jogharcos ezúttal túlmegy azon is, hogy koncepciós pert vizionáljon. Arról értekezett, hogy már felkészült hamis tanúkkal az apparátus a Czeglédy-perre:

Már készen áll az az apparátus, amelyik Makótól Szombathelyig hamis tanúkat mobilizáljon zsarolással, haszonnal, hogy valótlan tényállásokat tanúsítsanak. Már elhatározták az  eljárásokat is. Nehéz és rögös út vár Magyarországon a demokráciát igénylőkre – fogalmazott Donáth a Facebook-ldalán. 

Agusztus közepén pedig azzal lázított, hogy “már több, mint 400 napja per,- és ítélet nélkül ül börtönben Czeglédy Csaba”. Akkor azt feszegette, hogy ki lehet a bíró, aki meghosszabbította az ügyvéd előzetes letartóztatását és “akit senki sem ismer”. Már abban is összeesküvést sejtetett, hogy szerinte egy nappal azelőtt döntött a bíróság az előzetesről, hogy a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága megküldte a védőknek a tájékoztatást, miszerint a nyomozás a lezáró szakaszához érkezett. Szerinte egy napig visszatartozzák a nyomozás lezárultáról szóló információt, ugyanis ennek fényében szabadon kellett volna engedni Czeglédyt.

Vajon csak engem érdekel, hogy ki ez a bíró? Mi a neve? A bíró még a terrorban is önálló felelősséggel bír. Ahogy Vida Ferenc nevét sem negligálja Kádár János neve, úgy a mi “névtelenünk” nevének is súlya van, és nem egyszerűen Orbán csicskása – írta Donáth Ferenc. 

Gondolatmenete “csak” két ponton sántít… Az előzetes letartóztatás meghosszabbításáról a határozatot júliusban hozták, a nyomozást pedig még nem zárták le. Az hogy a lezáró szakaszhoz értek, messze nem jelenti azt, hogy a vizsgálat befejeződött, hiszen ilyenkor még számtalan beadványt, indítványt tehetnek, tesznek a gyanúsítottak.

Volt idő, amikor mintegy száz fős szocialista “tömeg” tüntetett Czeglédy szabadon bocsátásáért – Fotó: Horváth Péter Gyula/PS

A publicista, magát jogvédőnek tartó Donáthot ez nem zavarja. Vette a bátorságot, hogy korrupcióval vádolja az eljáró hatóságokat és olyan összeesküvés elméletet kreáljon, ami túlmutat a józan ész határán.

Ügyészi törvénysértésekről beszél, valamint kijelenti, hogy Czeglédyt azért vitték Szombathely helyett Szegedre, mert vallomást akarnak belőle kicsikarni Gyurcsány ellen. Szerinte politikai megrendelésre korrupt módon hoznak határozatot a bíróságok, miközben Czeglédy vagyonát “fideszes haszonlesőknek játsszák át”. Összességében elméletét azzal summázza, hogy a Czeglédy-ügy a bírói hatalom befolyásolásán keresztül a diktatúrába való visszarendeződést jelzi.

Czeglédy Csabát és több mint húsz társát bűnszervezetben, különösen jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással gyanúsítják. A megalapozott gyanú szerint Gyurcsány Ferenc ügyvédje, szombathelyi baloldali ügyvéd-politikus strómanok közreműködésével országos iskolaszövetkezet hálózatot működtetett. Az elvégzett munkák, befolyt bevételek után az áfát nem fizették be, illetve jogtalanul igényelték vissza. Az államnak ezzel a nyomozás jelen állása szerint, a vizsgált időszakban összesen 6,3 milliárd forint kárt okoztak. Czeglédy Csaba a most érintett iskolaszövetkezetek elődjének tekinthető Rébusz Iskolaszövetkezetnél már követett el adócsalást, amiért jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, de mentesült a jogkövetkezmények alól. Ezután újabb eljárás indult ellene adócsalás és tizenegy rendbeli okirat hamisítás miatt, de vádemelés nem történt.

Vezető kép: MTI/Rosta Tibor

(Füssy Angéla, pestisracok.hu)

Tiltott önkényuralmi jelképekben mutatkoznak emberek baloldali gyűléseken – Hol van a hatóság?

Herczeg Zoltán, divattervező is beszólt Orbánnak : „Orbán csak akkor tud fennmaradni, ha hülyéket nevel”