in ,

Botrány megint a baloldalon: a választások tisztaságának megsértése is felmerül – jogász a baloldal kampányáról

Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerint erős a gyanú, hogy az ellenzékhez köthető sms-kampány egy folyamatos, törvénysértő magatartás egyik eleme.

Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerint erős a gyanú, hogy az ellenzékhez köthető sms-kampány egy folyamatos, törvénysértő magatartás egyik eleme. Törcsi Péter érdekesnek nevezte, hogy az üzenetek sok helyen magyartalan megfogalmazásokat tartalmaznak és tele vannak helyesírási hibákkal. Aggodalomra ad okot, hogy a jelek szerint a baloldal ilyen eszközökkel akar az utolsó héten kampányolni és zavart kelteni – mondta a kutatási igazgató.

Tartalmi és formai szempontból is aggályos az ellenzékhez köthető sms-kampány, hiszen az üzenetekből nem derül ki, hogy ki a küldő fél, csak a tartalmukból lehet következtetni arra, hogy feltehetően a baloldal érdekeit szolgálják és az ő megbízásukból készültek – mondta a Mandinernek Törcsi Péter, az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója.

Törcsi felhívta a figyelmet: számos olyan személy kapott sms-t, akik bizonyíthatóan nem adták meg sem nevüket, sem telefonszámukat olyan szervezetnek, amelynek érdekében áll ilyen üzeneteket kiküldeni.

Pedig Magyarországon világosak a szabályok:

csak olyan esetben lehet akár politikai, akár más kereskedelmi célú reklámozásra adatokat felhasználni, hogy ha az adatgazda kifejezetten hozzájárul ehhez

– szögezte le.

De ez a típusú, ellenőrizhetetlen forrásból származó, ugyanakkor egyértelmű politikai célokat tartalmazó üzenet felveti a választások tisztaságának megsértését is – húzta alá Törcsi Péter. Mint mondta, egyértelmű szabályok vonatkoznak a különböző kampányeszközökre: lehet sms-ben is kampányolni, de csak akkor, ha a fogadó fél előzetesen, kifejezetten hozzájárult ahhoz, hogy ilyen üzenetek kaphasson bármely jelölőszervezet részéről.

A kutatási igazgató érdekesnek nevezte azt is, hogy az üzenetek sok helyen magyartalan megfogalmazásokat tartalmaznak és tele vannak helyesírási hibákkal.

Törcsi szerint nagyon erős a gyanú,

hogy ez egy folyamatos, törvénysértő magatartás egyik eleme, hiszen hétfőn több jobboldali hírportált is meghekkeltek.

Ez szintén egy törvénytelen kampányeszköznek tekinthető, hiszen feltételezhető, hogy ezek az események is a baloldal érdekében történtek. A kutatási igazgató szerint aggodalomra ad okot, hogy a jelek szerint a baloldal ilyen eszközökkel akar az utolsó héten kampányolni és zavart kelteni.

 

(mandiner.hu)

 

Add tovább!

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

      Szarvas Szilveszter: propaganda, RTL Klub a neved!

      Szijjártó Péter rendkívüli közleménye: „folyamatos az egyeztetés a magyar baloldal és az ukránok között” – Videó