in , ,

Bombahír! Orbán: ha 5,5 százalékos lesz a növekedés, akkor a gyermeket nevelő szülőknek visszaadjuk a befizetett adót – Videó

Az én horizontomon a 200 ezres minimálbér van – mondta a miniszterelnök a gazdasági csúcskonferencián.

Magyarország újraindul! címmel, a Világgazdaság szervezésében gazdaságpolitikai csúcskonferenciát tartanak ma délelőtt tíz órától a Budapesti Kongresszusi Központban, ahol az ország legfontosabb gazdasági döntéshozói mondanak beszédet. A rendezvényen a miniszterelnök, Orbán Viktor mellett a pénzügyminiszter, Varga Mihály és a jegybankelnök, Matolcsy György is előadást tart. A csúcskonferencia fő témája, a járvány utáni gazdasági újraindítás lesz.

 

Íme Orbán Viktor teljes beszéde: 

 

 

 

 

Összetett válság, összetett válságkezelés

A többi között ma fény derül a kormány gazdaságösztönző intézkedéseinek részleteire és arra is, hogy a központi költségvetés forrásait miként összpontosítják a járvány miatt nehéz helyzetbe került ágazatokra.

Az újraindítás napjait, heteit, hónapjait éljük – ezt már a jegybank elnök mondta. Matolcsy György szerint érdemes kipillantani a világra, ugyanis a globális gazdaság helyreáll. Mi a harmadik negyedik negyedévben állítjuk helyre a hazai termék adatait, a foglalkoztatás adatait stb.

A világ ezt a nagy összetett válságot hamar helyrehozza” – jelentette ki.

Az MNB-elnök szerint érdemes visszagondolni a 2008-as világválságra, amiről elmondta, hogy nekünk hat év kellett mire helyreállt a gazdaság. A válságkezelésünk eredményes volt, a foglalkoztatásnál és a béreknél kiemelkedőek voltunk, de a magán szektor hitelezési szektor területén értük el a legnagyobb sikert. Az első helyen vagyunk 2021-ben az üzleti szektor és a háztartások hitelbővítése területén. A régiós és feltörekvő országok között a magyar válságkezelés mozgósította a legtöbb forrást. A hiteltörlesztési moratórium hatalmas segítséget nyújtott – szögezte le, hozzátéve: összetett eszközrendszert alkalmaztunk a válságnál. „Sehol a globális térben nem volt pénzügyi válság, hiszen mindenki tanult az előző válságból. Magyarország központi bankja képes volt használni azokat az eredményeket, amiket 2013 óta elértünk” – derült ki a beszédből.

Matolcsy után Varga Mihály következett. A pénzügyminiszter arról is beszélt, hogy 2022-ben folytatódik az adócsökkentés. Úgy látja, hogy Magyarország és Lengyelország 2024-re térhet vissza a 3 százalékos hiányszint időszakába. Nem most van itt az ideje, amikor az államháztartás vissza kell korrigálni a 2019 előtti időszakba. Varga Mihály elmondta, hogy az elmúlt tíz évben nagyon komoly eredményt sikerült elérni a foglalkoztatás terén. Mostanra sikerült elérni, hogy 90 ezerrel kevesebb álláskereső van, mint tavaly tavasszal – tette hozzá. A foglalkoztatotti létszám 4,5 millió fő a korábbi 3,7 millióval szemben.

„A magyar kormány mindent megtesz, hogy a kedvező adókörnyezet fennmaradjon itthon” – mondta a miniszter, hozzátéve hogy a válságtűrő képessége jelentősen javult a magyar lakosságnak. A cél az volt. hogy duplázzuk meg a magyar kézben lévő állampapírok összegét, és ebben jó irányban haladunk – tette hozzá. Az Unió legkedvezőbb társasági adószintjét nyújtja Magyarország, de egyelőre nem világos, hogy mi a nemzetközi cél.

Varga után Parragh László adott egy kisebb áttekintést, majd Orbán Viktor következett.

Jönnek az újabb operatív törzsek

A kormányfő az előtte szólókra reagálva elmondta:

a beszédekből kiderült, hogy a magyar kormány nem szenved gondolatszegénységben, és ez jó hír.

A GDP-növekedésről elmondta, riasztó számokat látni, hogy mikor érjük el a válság előtti szintet. A 6 százalékos várakozásra egy Rejtő Jenő-regényjelenettel reagált, melyben a főhősnek 100 dollárt ígérnek, mire ő azt mondja, „inkább legyen 10, mert olyat már láttam”.

Orbán Viktor elmondta, hogy poszt-Covid szindrómát a gazdaságban el kell kerülni. A teljes foglalkoztatottság egy olyan eszköz, ami a pandémia elleni bizonytalanság ellen hat. „Nem szabad kiugrani a moratóriumból. Szeptemberig marad a mostani moratóriumi szisztéma” – tette hozzá.

A miniszterelnök elmondta, hogy a magyar kis-és középvállalkozások számára ellensúlyozni kell a kamatemelési hatást és az NHP kifutását.Elfogadjuk a jegybank megközelítését, akkor a költségvetésnek forrásokat kell biztosítani 0,5 százaléknál nem nagyobb kamatot nyújtó forrásokat.

Orbán Viktor elmondta, hogy egy rugalmas megoldást kell találni a kkv-k támogatására a megváltozó monetáris politika miatt. A kormányfő közölte, hogy ennek nincs felső határa. Vagy teljes foglalkoztatást akarunk, vagy ha nem adunk eszközöket, akkor nem lesz teljes foglalkoztatottság – jelentette ki.

A kormányfő elmondta, hogy az adatokat tekintve sokkal jobb intézményrendszerre van szükség a következő időszakban. Orbán Viktor elmondta, hogy a minimálbért tekintve elmondta, hogy a horizontukon a 200 ezer forintos minimálbér van. Ha ezt rázúdítják a kkv-szektorra, akkor munkanélküliség lesz.

Egy magasabb minimálbér-kifizetéséhez forrásokat kell adni, vagy adót kell csökkenteni – jelentette ki.

Ezután tért rá a bejelentésekre.

Kezdetnek megismételt néhány axiómát:

1. A kihívás nem kormányzati természetű, nem politikai.

2. A válasz sem lehet politikai természetű.

3. Összefogásra van szükség a gazdasági élet szereplői között.

4. Nem lehet pártpolitikai alapon gondolkodni nem lehet választási költségvetést csinálni.

Hol vagyunk? – tette fel a kérdést, majd elmondta, a válságban mindenki, az összes társadalmi csoport helyt állt. Kitért a „sokat sajnált” egészségügyi rendszerre, elmondva, hogy a magyar ápolók jobban teljesítettek, mint a legtöbb nyugati ország egészségügyi dolgozói.

Orbán elmondta, 4,5 millió felett van a ma munkában állók száma, mindössze 50 ezerrel dolgoznak kevesebben, mint a válság előtt.

A cél hogy ezt az 50 ezret behozzuk, és még ennyi munkahelyet teremtsünk az idei évben – szögezte le.

Az újraindítás kapcsán megjegyezte: megint kellenek operatív törzsek. Két operatív törzs lesz ezentúl: a gazdaság újraindításáért felelős operatív törzs és társadalmi élet újraindításáért felelős operatív törzs.

Az előbbit Szijjártó Péter, míg az utóbbit Novák Katalin vezeti majd.

Saját vakcina kell!

A globális adóemeléséről azt mondta, hogy a nagyhatalmak a saját érdekük szerint döntöttek. „Mire ebből lesz valami, addigra lehet több választást is megnyerünk.Abszurdnak tartom, hogy világ bármely szervezete megmondja, hogy milyen adó legyen Magyarországon.Az itthoni alacsony vállalati adó nem azért van, hogy adóparadicsomot nyújtsunk, hanem tényleges beruházást hoznak ide” – mondta a kormányfő. Aki ezt el akarja venni tőlünk, az a valódi beruházásokat akarja elvenni tőlünk – tette hozzá.

Orbán szólt arról is, hogy mi lehet a jövő. Szerinte a világgazdaságot a biztonságra törekvést fogja jellemezni. Elmondta, hogy nem függhetünk másoktól, meg kell teremteni az önvédelem lehetőségét: saját vakcinát és lélegeztetőgépeket kell gyártani.

„Teljes spektrumban ki kell építeni ezeket a gyártási sorokat” – tette hozzá.

„Ki kell fejleszteni a saját vakcinánkat” – mondta a kormányfő.

De rögtön hozzátette, hogy egy ekkora ország nem zárkózhat be, nyitni kell. Az exportvezérelt magyar gazdaságnak nincs alternatívája – szögezte le.

A miniszterelnök a budapesti turisztikai iparról azt mondta, annak a 90 százaléka a külföldiekre épül, és ez nem lesz versenyképes, és általában nem fog visszaállni a korábbi rend. Orbán Viktor szerint olyan turisztikai kapacitás is kell, ami a vidéki magyarokra épül.

A végére maradt a nagy bejelentés

A kormányfő szerint a legfontosabb cél, hogy több munkahely legyen, mit amennyien dolgoznak, mert így mindenki megtalálhatja a helyét. A migráció országon belűl is rossz dolog – tette hozzá. A következő hét évben ez a szempont legyen a döntő.A következő hétvées uniós ciklus során a források teljességét a legkevésbé fejlett régiókba kell juttatni, nem akarunk megavárosokat létrehozni – jelentette ki határozottan.

Végezetül a családoktól beszélt.

A kormányfő közölte, hogy a gyereket nevelő családokat megviselte a mögöttünk hagyott időszakot. Orbán Viktor bejelentette, hogyha sikerül elérni az 5,5 százalékos növekedést, akkor a gyermeket nevelő szülőknek adják vissza a 2021-ben befizetett adót. Az átlagjövedelem után befizetett szja-t a gyermeket nevelő szülőknek adják vissza, mindezt  a mai ülésen terjeszti a kormány elé.

Mindez 550-580 milliárd forintot jelent.

 

(mandiner.hu)

 

Add tovább!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Álhírt közölt a 444 és a 24.hu: Ferenc pápa találkozni fog Orbán Viktorral és Áder Jánossal

Kicsit sem jogellenes (ebből per lesz): arcfelismerő kamerákat telepít Siófokra az ellenzéki polgármester – Bravó!