in ,

Bezzeg Orbánellenes plakátolásra futotta – Továbbra is nulla százalékos béremelést kínál a főváros a BKV dolgozóinak, sztrájk jöhet

A főváros kormányzati elvonásokra hivatkozik és a kormánytól vár kompenzációt.

A fővárosnak nincs pénze a bérfejlesztésre, a munkavállalók viszont 6 százalékos emelésért küzdenek – írja a Népszava. A BKV Zrt. szakszervezetei kollektív munkaügyi vitát kezdeményeztek még a múlt hét pénteken. A vita tárgya, hogy a dolgozói képviselet 6 százalékos bérfejlesztést és 10 százalékos cafeteriaemelést kér a fővárostól. Az érdekképviseletek ugyanakkor már korábban megalakították a bérszövetséget, hogy egységesen tiltakozzanak a 0 százalékos béremelési ajánlat ellen, amit a főváros tett – mondta a Népszavának Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.

Kiss Ambrus szerint felelőtlenség lenne béremelést ígérni

Azt írják, a megegyezésre hét nap áll rendelkezésre, a városvezetés az utolsó napra, – a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsának csütörtöki ülése utánra – csütörtökre hívta össze az érintett cégek és szakszervezetek vezetőit. Karácsony Gergely főpolgármester kabinetét Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes képviseli majd.

A Népszava szerint nem véletlen az időzítés, a főváros hónapok óta többször is jelezte, hogy a járvány, de leginkább a kormányzati elvonások súlyos pénzügyi helyzetbe sodorták a fővárosi önkormányzatot. Kiss szerint felelőtlenség lenne béremelést ígérni, a főváros nem tud elmozdulni a 0 százalékos ajánlatról.

Ugyanakkor azt is hozzétette, megértik a szakszervezeteket,

mert nem várható el, hogy munkavállalók zokszó nélkül elfogadják a reálbércsökkentést. Nem lenne meglepve, ha ezek után a dolgozók a sztrájk mellett döntenének.

Naszályi Gábor, a BKV buszvezetőit képviselő Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke azt mondta a lapnak, hogy kész forgatókönyvük van a sztrájkra és az elégséges szolgáltatásra. Kordás László szerint akkor van esély a megegyezésre, ha a főváros megkapja a kért kompenzációt a kormánytól, viszont nem tartja valószínűnek, hogy ez péntekig bekövetkezzen, írják.

(mandiner.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

Na, végre! Elkapták a gödöllői templomgyújtogatót! Videó!

Hrutka ügy – Felszólítjuk Fegyőrt, sajtószabadság kérdésben inkább fogja be az arcát!