in

Belátható időn belül 75 százalékos lehet a 20-64 év közöttiek foglalkoztatása Magyarországon – Kolosi RTL-je hallgat

Belátható időn belül 75 százalékos lehet a 20-64 év közöttiek foglalkoztatása Magyarországon, amivel eléri az EU által 2020-ra kitűzött célt a korosztály foglalkoztatási arányát tekintve – mondta Cseresnyés Péter sajtótájékoztatón.

Belátható időn belül 75 százalékos lehet a 20-64 év közöttiek foglalkoztatása Magyarországon

Belátható időn belül 75 százalékos lehet a 20-64 év közöttiek foglalkoztatása Magyarországon, amivel eléri az EU által 2020-ra kitűzött célt a korosztály foglalkoztatási arányát tekintve – mondta Cseresnyés Péter sajtótájékoztatón.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára közölte: Magyarország már most 73 százalék feletti arányt tud felmutatni, szemben az Európai Unió 70-71 százalékos átlagával.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hozzátette: Magyarországon egyetértés van abban, hogy „a segély helyett munkát” alapelvet kell érvényesíteni.

Aki akar és tud, az tudjon dolgozni, találjon munkát és ez meg is érje

– közölte.

Az elv alkalmazásának már látszanak az első eredményei, soha annyian nem dolgoztak Magyarországon, mint most – mondta az államtitkár.

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Dömötör Csaba emlékeztetett: 2010-ben, amikor a kormány hivatalba lépett, az egyik legsúlyosabb probléma a munkanélküliség volt, a munkanélküliek aránya ekkor megközelítette a 12 százalékot. Így mintegy 500 ezren jelentkeztek munkanélküli segélyért. Ám sok ember munkájának és az e területen hozott célzott intézkedéseknek köszönhetően

a hét és fél éves munka eredményeként Magyarország foglalkoztatási mutatói ma már jobbak az uniós átlagnál

– tette hozzá.

Jelezte: az egyik legfontosabb intézkedés a munkahelyvédelmi akció volt, amely több mint 900 ezer ember foglalkoztatásához nyújtott segítséget. Ezt a programot a DK, az LMP és az MSZP nem szavazta meg – emlékeztetett.

Megemlítette, hogy

a közmunka-program is beváltotta a hozzáfűzött reményeket, olyan embereknek biztosított munkalehetőséget, akik korábban nem jutottak munkához a munkaerő-piacon.

Azóta sokan már a piaci szférában is el tudtak helyezkedni – mondta. Jó eredménynek minősítette azt is, hogy a felére csökkent azon gyermekek száma, aki teljesen munkanélküli családban élnek.

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Cseresnyés Péter a munkaügyi adatokat részletezve elmondta: a munkahelyvédelmi akció a munkahely megtartásában segít, és a munkába állást támogatja. Az akciónak köszönhetően a munkaadóknál mintegy 580 milliárd forint maradt a kedvezmények miatt. Emellett az ifjúsági garancia szintén jelentős program, amely azon fiatalok foglalkoztatását segíti, akik koruknál fogva sokszor tapasztalatlanságuk, illetve végzettség hiánya miatt nem kapnak munkát. Ez a program mintegy 60 ezer fiatal elhelyezkedést segítette, jelenleg is 20 ezren vesznek részt képzésben – tette hozzá.

Kifejtette, egy másik jelentős program a 25 év feletti, általában tartós munkanélküliek elhelyezkedését segíti. Ennek a programnak a keretösszege több mint 200 milliárd forint, és jelenleg mintegy 60 ezer embert támogatnak a program a révén. A képzésbe bevon emberek száma mintegy 30 ezer – mondta az államtitkár.

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Többek között ezeknek a programoknak is köszönhető – emelte ki -, hogy

míg 2010-ben a Magyarországon foglalkoztatottak száma nem érte el a 3,8 milliót, addig most 4,45 millió a foglalkoztatottak száma.

Elmondta, számuk 1990 óta nem volt olyan magas, mint most, több mint 700 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma az utóbbi években.

Biztatónak nevezte, hogy a versenyszférában több mint 560 ezren tudtak elhelyezkedni. Így a munkanélküliségi ráta Magyarországon most 4 százalékos – 183 ezer munkanélküli van -, ami uniós összevetésben is igen kedvező – mondta Cseresnyés Péter.

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a Sajtószobában.

(MTI, NGM)

(kormany.hu)

Simicskó: Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa

Agyhalál Brüsszelből – Egy magyar származású holland EP-képviselőnő a migránsválságot ’56-hoz hasonlította