in ,

Bátorra itta magát. Szanyi durván nekitámadt Ujhelyinek – Balhé van!

Újabb levélben ment neki Szanyi Tibor

Szanyi Ujhelyiről: Az MSZP legnagyobb bukása arcát teszi európai arcává

Újabb levélben ment neki Szanyi Tibor – aki a katasztrofális EP-választási eredmény és a belső pártharcok következtében kizúgott a brüsszeli jóból –  az MSZP vezetésének, ezt az írást az atv.hu közölte. Konkrétan Tóth Bertalan pártelnöknek és Ujhelyi Istvánnak. Utóbbiról – a párt kampányfőnökéről és az egyetlen brüsszeli hely birtokosától – ezt írta: “ennek a förtelmes kudarcnak az egyik (ha nem a) legfőbb felelősét mégis felszereltük az egyetlen EP-mandátumunk 5 évre szóló birtoklásával … szerintem aligha gondolkozhat értelmes jövőben az a párt, amelyik a legnagyobb bukása arcát teszi európai arcává”.

Katasztrofális volt Szanyi szerint, hogy az MSZP-Párbeszéd lista élére Tóth Bertalan került, a második pedig Ujhelyi István lett, „holott a 2018. december 14-én lezárult hivatalos jelölési folyamat eredménye eléggé világos volt, a legtöbb jelölést kapottak sorrendje: Szanyi, Gurmai, Ujhelyi.” Ez a levél már a második támadása volt, az elsőben  például így jellemezte az MSZP-t: Belső mutyik, korrupt banda, politikai kóma.

 

Összefoglaló értékelést Szanyi Tibor az MSZP EP-kudarcáról, mindenekelőtt a felelősökről, akik szerinte Tóth Bertalan pártelnök és Ujhelyi István kampányfőnök.  Szerinte a kudarcához vezető út azzal kezdődött, a tavaly a frissen megválasztott Tóth Bertalan közölte az elnökség tagjaival, hogy Ujhelyi Istvánt bízza meg ügyvivőként az EP-választás előkészítésével, majd az ezt követő elnökségi ülésen újabb ügyvivőket nevezett ki. Szanyi szerint

ez volt az első lépés a megválasztott vezetők megosztása során, hiszen lettek, akik az elnök utasítási rendszerébe kerültek, a többiek számára pedig az ellényegtelenítés maradt.

A “többieken” legelső sorban magát Szanyit kell érteni. Ráadásul a „Haza. Szeretet. Európa.” kampányszlogen használhatatlan volt, hiszen

bármelyik párt minden további nélkül a mellére tűzhette volna, vagyis ebből kicsit sem fakad, hogy miért is kéne a szocialistákra szavazni. 

Természetesen az EP-jelöltlista sorrendjével is baja van Szanyinak, hiszen ezért maradt le a EP-parlamenti helyről. Fel is idézi,

holott a 2018. december 14-én lezárult hivatalos jelölési folyamat eredménye eléggé világos volt, a legtöbb jelölést kapottak sorrendje: Szanyi, Gurmai, Ujhelyi … A párt tagságának akaratát és a párt belső szabályait durván felborító elnöki előterjesztés további gyengesége az volt, hogy az MSZP részéről előzetesen mindösszesen kilenc (!) személy kapott jelölést, a többi nevet az elnök egymaga rakosgatta fel, bár a tagság által javasolt 9-ből 1-et így is kihagyott (Veres Jánost)”. Amikor megkérdeztem az elnököt, hogy mi indokolja önmaga önkényes előretolását (Tóth lett a listavazatő – a szerk.) , a válasza az volt, hogy így akar magának “mozgásteret” teremteni (jelentsen ez bármit is). Szóval a listavezetőnk egy mandátumot valójában nem akaró, a közvélemény részéről kevéssé ismert politikusunk lett, aki egy “Jolly Joker”-ként fogta fel az első helyet. A választópolgár számára nem is lett vonzó ez a képlet..

Szanyi  – mint írja  – Tóth Bertalannal közölte, hogy

bődületes felelősséget vállalt fel azzal, hogy egy általa erővel kettéosztott párttal vág neki a választásoknak, hiszen ha az MSZP-t nem volt képes 8-9 hónap alatt integrálni, akkor a szavazóbázisunk egy táborba terelése aligha fog sikerülni.

Tóth válasza a levél szerint ez volt: tudom.

Szanyi Tibor újabb személyes motívumot említ, amikor leírja, hogy a párt vezetése a kampányidőszakban is háttérbe szorította őt, miközben a pártelnök/listavezető egyszerűen nem adott interjút számos kulcsfontosságú médiának.

A “nem-nyilatkozási” jelenséget onnan észleltem, hogy miközben aktívan kerestem a médiafigyelmet, egyre sűrűbben azzal a fallal szembesültem, hogy ha a listavezetőnket nem bírják szóra, akkor tőlünk másnak sem adnak teret.

Szanyi „kommunikációs atombombának” nevezte Bangóné Borbély Ildikó patkányozását, aki súlyos hibának tartja, hogy

Kínából (!) egy hét távollét után (!) éppen hazaérkező listavezetőnk, illetve kampányfőnökünk erre még rá is szórt néhány lapáttal a “patkánykormány” fogalmának bevetésével, amit egy nap után – zavaros magyarázkodás közepette – vissza is vontak … Ezzel az akciósorral kivégeztük a “Haza. Szeretet. Európa.” szlogenünket, hiszen Magyarországhoz méltatlan, a szeretettől roppant távol álló és az európai vezető jelöltünk Frans Timmermans által épp párhuzamosan elítélt megoldásba bonyolódtunk … Korrekciók helyett zsigerből rohangáltunk, nyilatkoztunk, amit csak betetézett, hogy a kommunikációs igazgatónk a sajtó velünk nem feltétlenül ellenséges két fontos orgánumát (ATV, Hír24) nyilvánosan és jó hangosan “fideszbérencnek” nevezte.

Szanyinak lesújtó a véleménye Ujhelyi István kampányfőnöki teljesítményéről is.

Valószínűleg másként alakult volna sok minden, ha a kampányfőnökünk koncentráltan a pártunk műveleteit irányította volna, minthogy ehelyett egyféle vezéraktivistaként lényegében a saját egójával és PR-jával foglalkozott.

A politikus saját felelősségére is ennyiben foglalja össze:

nem vertem eléggé az asztalt, illetve az illetékesek fejét, igaz abból a megfontolásból, hogy fenn akartam tartani a “kampány idején (!) legfegyelmezetebb katona” jeligéjű magatartásomat.

Na és hogy hova tűntek az MSZP-Párbeszéd szavazók?

Nagy csalódás, hogy a Párbeszéd szavazói nem jelentek meg az oldalunkon – ha voltak egyáltalán, de ha voltak is – alighanem a Momentumhoz mentek át … Magatartásukat minden bizonnyal az is befolyásolta, hogy Karácsony kimaradt az EP-kampányunkból, aminek fényében nem kizárt, hogy igaz lehet valami abból a bennfentes szóbeszédből, miszerint Gyurcsány Ferenc kérte ezt tőle, a DK főpolgármester-jelölti támogatásának fenntartása áraként. Attól tartok, hogy a liberális (tehát nem baloldali) Gyurcsány sokszoros árulása most ugyanerre a terepre rángatta Karácsonyt.

– utalt a DK múlt heti húzására a volt EP-képviselő.

És visszatér a nagy mumusra, Ujhelyire: óriási probléma, hogy „

ennek a förtelmes kudarcnak az egyik (ha nem a) legfőbb felelősét mégis felszereltük az egyetlen EP-mandátumunk 5 évre szóló birtoklásával … Szerintem aligha gondolkozhat értelmes jövőben az a párt, amelyik a legnagyobb bukása arcát teszi európai arcává … Leginkább azt sajnálom, hogy a pártunkkal történt gyalázatot benyeltük. A következmény nélküliség és a bénult reakcióképtelenség ugyanis minden választópolgár tudatalattijában azt rögzíti, hogy ha ránk szavaz, vele se fog történni semmi jó, s ebben sajnos akár igaza is lehet.

 

(pestisracok.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Nem fogod elhinni! – Na még egy főpolgármester-jelölt – Schmuck Andor

Szijjártó akcióban – Szijjártó Péter ismételten felhívta az oláh külügyminisztert