in ,

Balliberális értelmiségi erkölcs: orrbefogva szavazz Vonára

Félre kell nézni, be kell fogni az orrot, zaciba kell vágni elvet és erkölcsöt

Félre kell nézni, be kell fogni az orrot, zaciba kell vágni elvet és erkölcsöt – ez a pesti ballib értelmiségi elit üzenete, amikor a Jobbikra való szavazásra buzdít. Ezt teszi Konrád, Heller, Alföldi, Schilling, Ungváry és az örök „stb”. Orbán annyira gonosz, hogy már ez is belefér nekik? Egy nagy túrót! Orbán ősbűne: elvette tőlük azt az előjogot, hogy csak és kizárólag ők mondhassák meg, mi a jó és rossz, mi a kultúra. És hát persze a pénz, amit már nem ők osztanak. Maguknak.

 

Van egy színész barátom. Több mint jó nevű, országos szinten. Írnám, „sztár”, ha őt ez a meghatározás – neve megjelenítése nélkül is – nem idegesítené piszkosul. Kultúráról szinte ugyanúgy, politikáról gyökeresen ellenkezőleg gondolkozunk.

Tőle kérdeztem, még jó pár évvel ezelőtt, a fővárosi színházigazgatói kinevezések körüli mizéria idején, hogy ez miről szól. Teátrumi szakmai vita vagy politika?

Ő keserű félmosollyal magyarázta: ebben a történetben nincs szakma, a magát baloldalinak vagy jobboldalinak tartó színész ugyanúgy elismeri egymást, ha tehetséges. Akik viszont „mentoroknak” köszönhetően kapaszkodnak fel, azok megrendelést teljesítenek. Ráadásul a tehetségtelenség hihetetlenül tud hinni saját zsenialitásában, ha pozícióba kerül.

Az elmúlt évtizedekben a hazai ballib értelmiségi – vagy magát fennkölten annak tituláló – elit elhitte, hogy ők a bölcsek kövének hordozói. Ők megmondhatják, mi a jó színház, mi a jó könyv, avagy mi a jó újság: mi a helyes gondolkozás.

A rendszerváltás után kulcshelyzetben voltak. Jobboldali kormány sem mert hozzájuk nyúlni, az okokat majd egyszer talán feltárják. A Fidesz 2010 után folyamatosan elkezdte ezeknek a privilégiumoknak a felszámolását.

És akár hiszik, akár nem, ez a „ballib értelmiségi elit” valahol még örült is ennek. Kultúrára a szoclib kormányok alig áldoztak, kevés zsugát kellett sokak között elosztani. Viszont Orbánnal megnyílt a nyugati mártír-piac.

Addig Konrád, Heller, Esterházy, Nádas és Kertész volt márkáért, schillingért, majd euróért eladható. 2010 után mehetett mindenki, aki jól lefasisztázta Orbánt, diktatúráról, kulturális- és sajtószabadság korlátozásáról beszélt. Kiadták nímandok könyveit, lehetett nyilatkozni, pénzes előadást tartani, kaptál szerepet, mert „demokrata magyar” voltál.

Csak a mártírsággal az a baj, hogy előbb vagy utóbb tényleg „bele kell halni”. Csakhogy Magyarországon a lőtéri kutya nem hurcolta meg őket, nem történt semmi, legfeljebb tehetségükhöz mérték őket. Lehullott a „mindent tudó fensőbbség” álarca. A fejlett Nyugat így többségükbe beleunt, nem finanszírozta tovább őket. Itthon ugye már nem voltak a kasszakulcs közelében, és nem is szabhatták meg az „erkölcsi minimumot”.

Ezért a béka valaga alá süllyedtek.

A „nagy hazai nevek” elkezdtek a Jobbiknak kampányolni. Saját vélt vagy valós hitelességükkel igazolva Vona Gábort a ballib szavazók előtt. Mintegy feloldozva őt korábbi náci, antiszemita, rasszista kirohanásai alól. Szentesítve a Jobbik-vezér köpönyegforgatását.

Heller, Konrád már jóideje kampányol mellettük. Most a Magyar Narancs kérdezte körbe a ballib-potentátokat. Kevés kivétellel mindannyian hűségesküt tettek Vonának és szponzorának.

Csak pár mondat.

Alföldi Róbert: A legesélyesebb ellenzéki jelöltre kell szavazni, bármennyire félelmetes, vagy nehéz is a kérdés.

Karafiáth Orsolya: Pár éve még azt hirdettem, szóba sem szabad állni a Jobbikkal, mára vállalni kell a vállalhatatlan szövetségeseket is a Fidesz ellenében.

Vekerdy Tamás: Szívesen szavaznék egy jó konzervatív pártra, most elfogadhatónak tartom a Jobbikra való voksolást.

Ungváry Krisztián: Nem kifogásolható a Jobbikra történő szavazás, ha a jobbikos jelölt az esélyesebb, mivel Magyarországon a Fidesz a leginkább szélsőjobboldali párt.

Schilling Árpád: Orbán Viktor a legveszélyesebb ragadozó, aki meg akar tőle szabadulni, annak az orrbefogás javasolandó.

Hát ennyi. Orrbefogva, hányva, erkölcsöt és elvet, önbecsülést, múltat feladva a kasszakulcsért és a saját felsőbbrendűségért!

Előre! Éljen a demokrácia! Éljen a progresszív értelmiség!

 

(forrás:matete.pestisracok.hu)

Durvul a háború a Jobbikban: Lemondásra szólították fel egymást az elnökség tagjai – Hangfelvétel

B…ssza meg! – Gyurcsány Ferenc megint trágárkodott – Ő káromkodással köszönti a Húsvétot – videó