in ,

Babiš: a békepárti álláspont nem orosz propaganda

Egyelőre nincs sok esély a V4 feltámadására

 

Egyelőre nincs sok esély a V4 feltámadására, a migráció továbbra is veszély, Orbán pedig a legtapasztaltabb politikus Európában Andrej Babiš szerint. Interjúnk a volt cseh miniszterelnökkel, aki a CPAC Hungary vendége volt, melyet az Alapjogokért Központ szervezett.

 

 

 

Andrej Babiš (Pozsony, 1954) szlovák származású cseh üzletember, politikus, aki Csehország miniszterelnöke volt 2017 és 2021 között. Idén januárban elindult a cseh elnökválasztáson is, de alulmaradt Petr Pavellel szemben.

Babiš a napokban a CPAC Hungary vendége volt Budapesten.

***

Hogyan látja a V4 jövőjét?

Az én időmben a V4-es együttműködés nagyon eredményes volt, országaink lakosságának előnyére vált.

Korábban remekül együtt tudtam működni Orbánnal, Morawieckivel és Pellegrinivel, fantasztikus volt.

És sok területen értünk el sikereket, ilyen a migráció, az adózás, az atomenergia vagy épp a széndioxid-kibocsátási tervek racionalizálása. De az új cseh kormány és az ukrajnai háború miatt más a helyzet, most már nem működik úgy a V4, mint korábban.

Lát esélyt rá, hogy a szövetség újra megerősödik?

Ezt az új cseh miniszterelnöktől kéne megkérdezni, aki a barátainak hatására nem igazán szeretni Magyarországot és Orbánt. Minden pozitív dolgot aláásnak, amit mi csináltunk. Nem hiszem, hogy változás lesz, amíg ez a kormány van. Szlovákiában is lesz választás, Lengyelországban is, majd meglátjuk, hogy az új kormányok visszatérnek-e a régi időkhöz.

Hogyan látja Pavel ténykedését? Ő bevenné Ukrajnát az EU-ba és a NATO-ba.

Még új ebben a pozícióban. Nem túl tapasztalt. Nem tudja, hogyan mennek a dolgok. Nézzük csak meg a balkáni bővítést, nagyon hosszú folyamat, és még nekik sem tettünk ígéretet. Még 15-20 év is hátra lehet a balkáni bővítésből. Nem reális, hogy Ukrajna most csatlakozzon az EU-hoz és a NATO-hoz.

És mit szól a fegyverszállítmányokhoz?

Kicsi ország vagyunk, ezért a saját seregünk erősítésére kell törekednünk.

Az elnöki kampányban a békéről beszéltem, mire nekem támadtak, hogy ez oroszbarát propaganda.

De ez nem igaz, egyszerűen békés megoldást keresünk.

Pavel arról is beszélt, hogy Kína veszélyes. Hogyan látja a kínai-európai viszonyt?

A többi ország példáját kell követnünk. A németek is kereskednek Kínával. Macron és Scholz is jártak nemrég ott. Érdekes, hogy ez a két ember odamehetett és egyeztethetett Kínával, de nekünk el kéne fordulnunk Kínától. Kína hatalmas gazdasági erő és rengeteg nyersanyaggal rendelkeznek. Természetesen tud veszélyt is jelenteni, de ha naggyá akarjuk tenni Európát, akkor képesnek kell lennünk a versenyre. Ha néhány cseh politikus most tüntetőleg Tajvan mellett áll ki, ez az ő döntésük.

Továbbra is veszélyesnek tartja az illegális migrációt?

Annak a megoldásnak vagyok a híve, hogy tegyük újra jó hellyé Szíriát és Líbiát, hogy ne akarjanak az ottani emberek eljönni. Sajnos nem ritka eset, hogy az egyik európai hatalom az egyik harcoló felet támogatja, a másik pedig a másikat. Össze kell hangolnunk a politikánkat. Lehet, hogy kéne egy Marshall-terv Szíriának, amibe az európai cégek is beszállhatnának.

Sokat beszéltek a CPAC Hungaryn a gender-ideológiáról. Veszélyt jelenthet ez az eszme a gyerekekre?

Nem akarom mások álláspontjait kommentálni, de azt láthatjuk, hogy vannak szélsőségek, például Kanadában vagy Amerikában. Fontos, hogy a gyerekeket a szélsőségesek, az NGO-k befolyása nélkül neveljék a szüleik.

Mit gondol Orbán Viktorról?

Régóta ismerem, négyszer nyert választást zsinórban, ami nagy tehetségre vall.

Orbán most a legtapasztaltabb politikus Európában.

Nagyon jó viszonyunk volt, amikor együtt küzdöttünk országainkért. De Novák Katalin elnökasszonnyal is jó viszonyunk volt. Ezért rossz a mostani cseh vezetés hozzáállása, mert leépítik ezeket a kapcsolatokat.

 

(Mandi)

 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Gyurcsány szerint a DK több, mint párt – Persze, hogy több! Egy szekta!

Bohár Dani már meg is trollkodta Daniel Freundot – Videó