in , ,

Ázsiában is példaként tekintenek a visegrádi négyekre

Visegrádi barátaink nemcsak tapasztalataikat hajlandók megosztani, de hidakat is akarnak építeni a két központ, Európa és Ázsia között — mondta a Magyar Időknek Kairat Abdrakhmanov, Kazahsztán külügyminisztere

 

Visegrádi barátaink nemcsak tapasztalataikat hajlandók megosztani, de hidakat is akarnak építeni a két központ, Európa és Ázsia között — mondta a Magyar Időknek Kairat Abdrakhmanov, Kazahsztán külügyminisztere, aki Budapesten a visegrádi négyek és a hozzá hasonló közép-ázsiai, öttagú kezdeményezés találkozóján vesz részt.

A külügyminiszter a napilap szerdai számában megjelent interjúban elmondta, számukra Magyarország mindig fontos stratégiai partner, barát és szövetséges volt, és ma is az.

Szólt arról, hogy a visegrádi négyek létrejötte és a közép-ázsiai országok függetlensége azonos évre datálódik — a napokban töltötte be a 27. évét. Az elmúlt évek alatt a V4 nem csak azt bizonyította, hogy négy közép-európai állam képes együttműködni és segíteni egymást az EU-hoz történő csatlakozás egyszerűnek nem mondható folyamatában, de lehetővé tette a testvéri népek intellektuális és kulturális egységének megőrzését és megerősítését. Ma e sikeres együttműködés dinamikája koncentrikus körökben növekszik — regionális Visegrád, európai Visegrád, globális Visegrád.

Ezt szemléletesen tükrözi a magyar elnökség programja. Egyre több kérdést vizsgálnak a négyek, a közlekedéstől és infrastruktúrától a digitalizációig, a médiától és polgári társadalomtól a sportig és egészségügyig, a rendkívüli helyzetek és klimatikus kérdések kezelésétől a terrorizmus elleni harcig és a honvédelemig. Közép-Ázsia országait legalább ennyire mély és szoros történelmi, gazdasági és kulturális kapcsolatok fűzik össze. A régión belüli, tehát az egymás, illetve a régiók közötti együttműködés potenciális lehetőségeit azonban teljes mértékben még nem használják ki.

Kairat Abdrahmadov

Fotó: AFP

Ezért a visegrádi csoport működésének tapasztalatait az egyre növekvő közép-ázsiai együttműködés számára igen hasznosnak vélik.

Azt gondolom, hogy a visegrádi együttműködés számos működési alapelvét átvehetnénk. Mindenekelőtt a kölcsönös bizalomra, a közös hagyományok, értékek és érdekek hangsúlyozására, a nemzeti és regionális sokféleség, a kultúra és a hagyományok iránti tiszteletre gondolok”

— fogalmazott.

A visegrádi négyek előnyei elégségesek ahhoz, hogy a példa megihlessen minket Közép-Ázsiában. Annál is inkább, mert visegrádi barátaink nem csak tapasztalataikat hajlandók megosztani, de hidakat is akarnak építeni a két központ, Európa és Ázsia között — mondta.

Közölte, az Európai Unió a bolygó legfejlettebb integrációs uniója. Nagy-Britannia formálisan kiléphet ugyan az EU-ból, de elkerülhetetlenül továbbra is szorosan együttműködik majd vele. Az EU összetétele változhat ilyen vagy olyan irányban, de az uniónak jövője és fontos szerepe van, amelyet a világgazdaságban és a politikában továbbra is be fog tölteni. Az Európai Unió Kazahsztán egyik legfontosabb politikai és gazdasági partnere — hangsúlyozta.

(MTI)

(forrás: Tóth Dalma, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

A különbség Sebestyén Balázs és Németh Szilárd között

Boross Péter: Akik kormányváltást akarnak, saját romlásukat szorgalmazzák