in , ,

Az osztrák érsek kiosztotta a német püspököket – Mint nuncius és mint a Szentatya képviselője, szomorú vagyok és szégyellem magam, hogy amikor kereszteket állítanak a szomszédos országban, épp püspökök és papok kell, hogy kritizálják ezt. Ez olyan szégyen, amit nem fogadhatunk el!

A hallgatósága nagy tapssal fejezte ki egyetértését a nunciussal.

A hallgatósága nagy tapssal fejezte ki egyetértését a nunciussal.

Zurbriggen nuncius érsek: „Ez olyan szégyen, amit nem fogadhatunk el!”Keményen bírálta az osztrák pápai nuncius, Peter Zurbriggen, azokat a német püspököket és papokat, akik a napokban tiltakozásukat fejezték ki a bajor tartományi kormány döntésével szemben, miszerint június 1-jétől kereszteket kell kifüggeszteni a tartományban működő állami hivatalok épületeiben „Bajorország történelmi és kulturális jellegének kifejezéseként”. A hallgatósága nagy tapssal fejezte ki egyetértését a nunciussal.

Élesen kritizálta Ausztria pápai nunciusa, Peter Stephan Zurbriggen érsek a bajor kormány döntésével szemben tiltakozó német püspököket:
Mint nuncius és mint a Szentatya képviselője, szomorú vagyok és szégyellem magam, hogy amikor kereszteket állítanak a szomszédos országban, épp püspökök és papok kell, hogy kritizálják ezt. Ez olyan szégyen, amit nem fogadhatunk el!

Ezeket a kijelentéseket a nuncius egy az ausztriai Wienerwaldban, a Heiligenkreuz Főiskolán tartott előadásán tette. A hallgatósága a nuncius szavait tapssal fogadta.
Az esetről készült videófelvétel itt megtekinthető:Az érsek közvetve egy másik bírálatot is megfogalmazott Reinhard Marx bíboros, a német püspöki konferencia elnöke felé: „Ha egy püspök elzarándokol a Szentföldre, és bármi okból szégyelli viselni a keresztet, az engem is szégyenbe hoz.”

Marx bíboros 2016 októberében levette magáról a püspöki mellkeresztjét, amikor a jeruzsálemi Templom-hegyre látogatott. A bíboros később azzal magyarázta ezt, hogy a tette „a visszafogottság gesztusa” volt, amikor egy a zsidóság és a muszlim hívek által is szentnek tartott helyen tartózkodott.
Zurbriggen érsek a bírálatát úgy folytatta: „Emlékszem a kedves barátomra, Jean Louis Tauran bíborosra, aki amikor ellátogatott Szaúd-Arábiába, és ott fogadta őt a király, egy kétszer akkora keresztet viselt, mint amekkora az enyém. Ez a bátorság!”

Az érsek ehhez kapcsolódóan megemlített egy a Bécsi Egyetemen tapasztalt esetet is: „Itt, Bécsben, ezen a régi teológiai fakultánson, ahol úgy tudom, 1368 óta vannak kitéve keresztek, valamilyen okból ezeket is eltávolították.” A katholisch.de erről azt írja: a Bécsi Egyetem katolikus teológiai fakultánsa februárban több régi előadótermét újakra cserélte, amelyeket azonban az egyetem más fakultánsaival együtt használnak, emiatt a fakultáns vezetősége úgy döntött, hogy a korábbi hagyománytól eltérően az új termekben nem helyeznek ki kereszteket.
Zurbriggen érsek így folytatta: „Kedves testvéreim és nővéreim, ez a vallási és politikai korrektség lassan az idegeimre megy!”

Az érsek mindezekkel összefüggésben megemlítette a saját püspöki jelmondatát is: „Sancta crux, mihi lux. – A Szent Kereszt az én fényem.”
A svájci születésű Zurbriggen 2009 óta szolgál Ausztria pápai nunciusaként.

(forrás:magyarforum.hu)

TÍZEZER TOROKBÓL SZÓLT A „NÉLKÜLED” A DAC-SLOVAN MECCSEN – VIDEÓ

Kövér László : „Az ellenzéki tábor intellektuálisan üres, morálisan értékelhetetlen”