in ,

Az megvan, hogy egy milliárdos a saját plakátjait firkálja össze totál részegen, éjjel? Simicska fullba tolta a kretént!

Az év kreténje…

Különös közjáték történt az éjszaka Veszprémben. Az egykor megközelíthetetlen és legendás nagyvállalkozó-milliárdos Simicska Lajos Veszprém utcáin botorkálva festőpemzlit ragadott a kezébe, és saját kezűleg kezdett trágár feliratok festegetésébe. Úgy tűnik, ha nem megy tovább hagyományos módon a plakátháború, akkor Simicska Lajos a saját kézírásával ócsárolja a miniszterelnököt. A politikai szakértők szerint elképzelhető, hogy a kedd hajnali akció előre megtervezett volt, és a nagyvállalkozó figyelemre vágyik, támadásra készül.

Simicska Lajos kedd hajnalban „Orbán egy g*ci” felirattal látta el öt, saját tulajdonú hirdetőoszlopát Veszprémben. Pontosabban, a rendőrök akkor igazoltatták, amikor éppen az ötödik hirdetőoszlopot pingálta ki. Az üzletember elmondása alapján a rendőrök udvariasak voltak vele, és azt mondta, saját reklámcégének felületein firkált, és úgy gondolta, a sajátjával azt csinál, amit akar.

Kép: Helyi Válasz Facebook oldalaKép: Helyi Válasz Facebook oldala

A hirado.hu kereste a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságot azzal kapcsolatban, hogy indul-e eljárás az ügyben, illetve, ha igen, akkor milyen. A választ szó szerint közöljük:

„A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs szervéhez érkezett megkeresésére válaszolva tájékoztatjuk, hogy az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény értelmében adatvédelmi okok miatt nem áll módunkban tájékoztatást adni.”

Simicska Lajos korábban – például amikor nem nagyon lehetett képet találni róla még az interneten sem – arról volt híres, hogy kerüli a reflektorfényt, csak bizalmasai körében tárgyal, szerényen öltözködik és a külsőségekkel nem foglalkozik sokat. Mára a helyzet sokat változott, hiszen a Helyi Válasz képeinek tanúsága szerint a médiamogult már az sem foglalkoztatja, hogy tiszta ruhát húzzon, mielőtt fénykép készül róla.

Azért is érdekes mindez, mert a nagyvállalkozó még a mai napig is milliárdokat tologat ide-oda, hiszen az ő tulajdonában van például a korábban milliárdos osztalékot fizető Közgép, a Publimont és médiatermékek széles palettája, beleértve a HírTV-t és a Magyar Nemzetet is. Mint ismert, múlt héten pattant ki a Jobbik pártfinanszírozási botránya, melynek során a nagyvállalkozó 1100 darab óriásplakáttal kedveskedett a Jobbiknak.

Kép: Helyi Válasz Facebook oldalKép: Helyi Válasz Facebook oldal

Nincs új mondanivaló?

Kiszelly Zoltán, politológus úgy véli, a történet nagyon hasonlít egy korábbira. Nem sokkal a G-nap után az üzletemberről megjelent egy kép, amint az egyik áruházláncban áll, kosarában magyar tej és egyéb élelmiszerek voltak. A szakértő szerint ez azt is jelentheti, hogy az üzletember jelezni akar: nem tűnt el, esetleg, hogy Simicska Lajos arra vágyik, hogy komolyan vegyék.

„Nekem az a nagyon érdekes dolog ebben, hogy ugyanott vagyunk, ahol két és fél éve voltunk, de Simicska Lajos még mindig nem tudja, hogy mit akar mondani, nem tudjuk, hogy mi az üzenet azon kívül, amit a hirdetőoszlopokra írt” – részletezte a politológus. Ezt a kijelentést igazolhatja, hogy korábban több sajtóorgánum is megírta, hogy a friss képeket közlő Helyi Válasz is az üzletember tulajdonában állhat.

Figyelemre vágyik

Kiszelly Zoltán szerint elképzelhető, hogy a nagyvállalkozó kedd hajnali akciója egy kommunikációs támadás, amely előrevetíti egy esetleges politikai támadás lehetőségét is. „Nem feltétlenül most, lehet, hogy közvetlenül a választások előtt dob majd be Simicska Lajos egy bombát” – ecsetelte a politológus.

Az sem kizárt a szakember szerint, hogy saját hirdetőoszlopainak összefirkálása azért történt, hogy újra ráirányuljon a figyelem. „A fotósok sem véletlenül voltak ott, tehát ez az akció meg volt rendezve. A történet résztvevői azonban sokkal többet tudnak mint mi, és valószínűleg így üzennek egymásnak ” – magyarázta.

 

Konfrontatív fellépés várható

Boros Bánk Levente, a Médianéző Kft. ügyvezetője szerint Simicska Lajos nem ma kezdte a szakmát, és elképzelhető, hogy a hajnali akció egy kampány első lépése, de annak jelei egyelőre még nem látszanak. Mindenesetre hozzátette, ez a konfrontatív fellépés továbbra is várható az üzletember által támogatott szervezetektől.

A Simicska Lajoshoz közel álló Index.hu például szinte egész nap közvetített az eseményekről.

Boros Bánk Levente szerint ugyanígy a többi, Simicska által tulajdonolt médiumtól is várható ilyesmi. „Nem beszélve a Jobbikról, hiszen Varga-Damm Andrea is megerősítette, hogy az üzletember támogatja a pártot, és pontosan ezért van szüksége a nagyvállalkozónak az ilyen típusú konfrontációra, hiszen ebből áll a negatív kampány” – részletezte a politológus.

Ez azt jelenti, hogy Simicska Lajos úgy erősítené a szélsőjobboldali pártot, hogy negatív kampányt indít a Fidesz ellen.

„Valószínűleg csak arról van szó, hogy a közvélemény-kutatások alapján a Jobbik még csak meg sem közelíti a kormánypártokat, így ilyen akciókkal próbálják befolyásolni a szavazókat” – zárta le a beszélgetést Boros Bánk Levente.

Tiltott pártfinanszírozás

Először az Origo.hu írt arról múlt héten, hogy Simicska Lajos egyszerűen átjátszotta a Jobbiknak a hirdetőcége, a Publimont plakatáhelyeinek egy részét. 1100 hirdetőfelületről van szó, amelyeknek piaci értéke milliárdos nagyságrendű.

A kormánypártok szerint a Jobbik ennyi pénzt nem tudott volna kifizetni, ez is azt bizonyítja, hogy Vona Gábor pártját megint Simicska Lajos jutatta jogtalan előnyhöz, ami viszont felveti a tiltott pártfinanszírozás gyanúját.

Azt Vona Gábor pártelnök is elismerte, a Jobbik tulajdonába kerültek a plakátok, azt viszont továbbra sem árulja el a párt, hogy honnan és mennyiért szerezték ezeket a plakáthelyeket. „Üzleti titok” – hajtogatják rendszeresen az ezt firtató kérdésekre.

 

(hirado.hu)

Vona Gábor plakátjának elemzése – A gyalázkodásnak (még) nincs határa

Bayer Zsolt: Szovjet Flashdance (A Simicska plakátfirkálásának margójára)