in ,

Az ellenzék hallgat: új járványügyi labort épít Csepelen a Synlab a kormány támogatásával

A Synlab Hungary Kft. 140 millió forintos támogatást nyert el a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség Nonprofit Zrt. pályázatán

A Synlab Hungary Kft. 140 millió forintos támogatást nyert el a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a HIPA Nemzeti Befektetési Ügynökség Nonprofit Zrt. pályázatán; a 281 millió forint összértékű beruházásból a kapacitásbővítés mellett a koronavírus tesztelésével kapcsolatos fejlesztésekre is költenek – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Synlab okiratátadási ünnepségén szerdán Budapesten.

 

 

Szijjártó Péter hozzátette, hogy a cég 2021 első felében tervezi átadni új járványügyi laboratóriumi részlegét, amely akár napi ötezer PCR-teszt kiértékelésére is képes lehet. A miniszter kiemelt jelentőségűnek nevezte, hogy

az orvosi diagnosztika legnagyobb európai magánszolgáltató vállalata újabb beruházást hozott Magyarországra, azon belül Csepelre.

A csepeli központ „Közép-Európa legnagyobb magándiagnosztikai laborja, Európában talán a legmodernebb ilyen típusú létesítmény”, ahol 6000 négyzetméteren évente 45-50 millió lelet értékelését végzik – ismertette.

Közlése szerint a kormány támogatásával most újabb laboratóriumi eszközöket, berendezéseket szereznek be, valamint új vérvételi és értékelési kiválósági központot hoznak létre, és egy speciális Covid-19-labor is megkezdi működését. Az elemzési kapacitásokat növelő beruházás hozzájárul az egészségügyi védekezés sikeréhez és a járvány terjedésének lassításához – hangsúlyozta a miniszter.

Szijjártó Péter kiemelte:

verseny folyt azért, hogy a 22 ezer embert foglalkoztató, brit tulajdonosi hátterű vállalatcsoport hova helyezze újabb kapacitását.

A cég döntésében szerepe lehetett a már meglévő magyarországi tapasztalatoknak – mondta. Megjegyezte, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA a Synlabot jelölte ki hivatalos tesztlaborként; minden, a magyar nemzeti válogatottal kapcsolatos tesztelés itt történt, ezért a tárcavezető köszönetet mondott a cégnek. Azt is kiemelte, a járvány időszakában az itt dolgozók munkájukkal hozzájárultak a betegséggócok izolálásához, a járvány terjedésének lassításához.

Emlékeztetett rá, hogy a járvány munkahelyeket veszélyeztet világszerte, ezért döntött a magyar kormány úgy, hogy a munkanélküliséggel szembeni harcot finanszírozza, és azoknak a cégeknek nyújt támogatást, amelyek a jelenlegi nehéz helyzetben is fejlesztenek.

Az elmúlt hónapok döntéseivel 1338 vállalati beruházást támogattak, ezekkel 830 milliárd forint értékben valósulnak meg fejlesztések Magyarországon

– sorolta.

Lévai Richárd, a Synlab Hungary Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a Synlab az országos veszélyhelyzet kihirdetésétől hatóságilag kijelölt járványügyi laborként működik a Nemzeti Népegészségügyi Központtal folyamatos partnerségben. Tavaly márciusban napi 500 PCR-tesztet bírt el a labor, ma naponta 2500 teszt elvégzésére van kapacitásuk a tárca és a HIPA támogatásának is köszönhetően, a cél pedig a kapacitás megduplázása 2021 első felében – mondta az ügyvezető.

A csepeli laborban 2020 áprilisa óta folyamatosak a fejlesztések, többek között három új, a vírusteszteléshez szükséges nagy teljesítményű automatát szereztek be, és egy speciális elszívórendszerrel felszerelt Covid-laboratóriumot is kialakítottak.

A korszerűsítéseket 2021-ben is folytatják egy teljesen új járványügyi laboratóriumi rész kialakításával, további laboreszközök beszerzésével, valamint új vérvételi és konzultációs kiválósági központ kialakításával.

A járványhelyzetben, a 2020-as tavaszi teljes leálláskor a laboratóriumnak egyik pillanatról a másikra kellett átállnia a Covid tesztelésére, miközben majdnem az összes vérvételi helyük is bezárt, és a labor egyéb területei munka nélkül maradtak. „A 80 százalékos volumen-visszaesés ellenére is minden munkahelyet sikerült megtartanunk, ősszel pedig több mint 50 új kollégát vettünk fel” – tette hozzá.

Az ügyvezető kiemelte:

mivel a Synlab Európa legnagyobb és a világ harmadik legnagyobb humánegészségügyi laboratóriumi hálózatát működteti, szakemberei 4 kontinens több mint 40 országából osztják meg egymással a tapasztalatokat.

Közölte: a megvalósított fejlesztések, a megvásárolt berendezések és az automatizáció irányába tett egyéb lépések a magánlabor további, hosszú távú céljait is szolgálják: többek között olyan, a nők egészségvédelmét célzó vizsgálatokban, mint a méhnyakrákszűrés és különböző, szexuális úton terjedő kórokozók kimutatása. A cégcsoport egyik európai HPV kiválósági központja Budapesten lesz – mondta.

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, a térség választókerületi elnöke úgy fogalmazott: Csepelen világszínvonalú labordiagnosztikai központ jött létre, „Csepel egyik büszkeségpontja”. A cég 900 dolgozójából 300-an Csepelen dolgoznak. Ez a kormány, az itt élő emberek és a cég összefogásának eredménye – mondta, hozzátéve: itt hozzák létre a Synlab HPV kiválósági központját is.

Világhírű cég Magyarországon, a magyar kormány támogatásával, a csepeli emberek munkájával magyar érdeket szolgál, és »ez a lényeg«

– húzta alá.

A Synlab Hungary Kft. Európa legnagyobb laborszolgáltatója, a nemzetközi Synlab-csoport leányvállalataként van jelen Magyarországon, 900 munkavállalójával az ország legnagyobb magánegészségügyi intézménye. Jelenleg a 2019-ben átadott csepeli központi laboratóriumukban, Kelet-Közép-Európa legnagyobb humándiagnosztikai laboratóriumában 6000 négyzetméteren végeznek labordiagnosztikai szolgáltatásokat, több mint 100 vérvételi helyük az egész országot lefedi.

 

(888.hu)

 

 

Oszd meg a barátaiddal is!

CIA akció volt a Capitolium ostroma? Eddig 4 halott

Agyhalál – Ujhelyi megbízta a Publicust, az intézet pedig kihozta, hogy népszerű