in , ,

Ausztria most mellénk állt! – Szerintük sem emberi jog a migráció

Az osztrák kormány szerdán bejelentette, hogy fenntartásokkal kíván élni az ENSZ globális migrációs csomagjának elfogadásával kapcsolatban

Az osztrák kormány szerdán bejelentette, hogy fenntartásokkal kíván élni az ENSZ globális migrációs csomagjának elfogadásával kapcsolatban. 

Nagyon kritikusan tekintünk egyes  pontokra, amelyeket az egyezménybe akarnak belefoglalni”

– jelentette ki az MTI szerint Sebastian Kurz osztrák kancellár Bécsben, anélkül, hogy megnevezte volna a paktum kifogásolt pontjait.

A politikus úgy fogalmazott, hogy Ausztria nemzetközi jogilag kötelező érvényű fenntartással kíván élni a migrációs csomag azon pontjaival kapcsolatban, amelyeket elutasít. Mint mondta, kormánya még részletesen megvitatja, miként járjon el a kérdésben.

A fenntartás olyan egyoldalú nyilatkozat, amellyel valamely állam egy szerződés aláírása, megerősítése, elfogadása, jóváhagyása vagy ahhoz történő csatlakozás során kifejezésre juttatja, hogy a szerződés bizonyos rendelkezéseinek jogi hatályát a reá való alkalmazásban kizárni vagy módosítani óhajtja.

Minden esetben olyan úton akarunk járni, amely továbbra is megőrzi Ausztria szuverenitását. Migrációs kérdésekben a továbbiakban is magunk akarunk dönteni”

– hangsúlyozta az osztrák kancellár.

Sebastian Kurz (balra) és Heinz-Christian Strache

Fotó: AFP

Kurzhoz hasonló állásponton volt Heinz-Christian Strache szabadságpárti osztrák alkancellár is, aki úgy fogalmazott:

nem szeretném, ha a migráció alapvető emberi jog lenne. Minden országnak saját magának kell kézben tartania bevándorlási politikáját.”

Majd hozzátette:

Ausztria még nem határozott arról, kilép-e az ENSZ globális migrációs csomagjának elfogadási folyamatából. Az erre vonatkozó vizsgálat még folyik.”

Ugyancsak szerdán a dán kormány kifejezésre juttatta, hogy számára is fontos, hogy az államok maguk dönthessenek bevándorlási politikájukról. Ugyanakkor a koppenhágai külügyminisztérium sem említette meg, hogy konkrétan a paktum mely pontjait tartják aggályosnak.

Eddig az Egyesült Államok és Magyarország lépett ki a migrációs csomag jóváhagyási folyamatából, és Lengyelország is fontolgatja, hogy így tesz.

Az ENSZ globális migrációs csomagját júliusban fogadta el a szervezet 193 tagállama az Egyesült Államok kivételével. A paktum, amelyet a tervek szerint idén decemberben fogadnak el – nem kötelező jelleggel – a marokkói Marrákesben, a migráció okait elemzi, valamint ajánlásokat tartalmaz arra vonatkozóan, hogy hogyan kell védelmezni a migránsokat vándorlásuk során, és hogyan kell integrálni őket a befogadó országokban.

(forrás: Horváth Tamás, 888.hu)

Nekik lehet – Svájc nem viccel: tavaly több mint ezer bűnöző migránst pateroltak ki

Szijjártó Péter szerint megdöbbentő mélységekbe süllyedt az ukrán politika