in ,

Áttörés – Szijjártó-Pompeo-csúcs: áttörés történt több fontos területen

Több fontos területen, így a védelmi kérdésekben komoly előrelépés történt

Több fontos területen, így a védelmi kérdésekben komoly előrelépés történt Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter budapesti találkozóján.

 

A felek megállapodtak az 1997-ben kötött közös védelmi együttműködési megállapodás megújításában, amiről a honvédelmi bizottság már a jövő héten tárgyalni fog – írja az Origo. Legutóbb hét és fél éve járt amerikai külügyminiszter Magyarországon, így a mostani látogatás egyértelműen mutatja, hogy a magyar-amerikai kapcsolatok jól működnek, és a térségben kiemelten fontosak vagyunk Washington számára.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a sajtótájékoztató elején kijelentette, hogy óriási megtiszteltetés Mike Pompeo budapesti látogatása. Szólt arról is, hogy az amerikai külügyminiszter korábban ígéretet tett a látogatásra, és ezt be is tartotta. Elkezdtük újjáépíteni a magyar-amerikai kapcsolatrendszer harmadik pillérét, a politikai kapcsolatokat is – tette hozzá. Ennek legfőbb oka, hogy a Trump-kormányzat és a magyar kormányzat hasonló nézeteket vall az élet sok területén – mondta a külügyminiszter.

Fotó: MTI Fotóbank

Szijjártó Péter: Mindkét ország számára fontos a határok védelme

Mindkét kormány számára fontos a határok és a keresztény kultúra védelme, és két ország együttesen lép fel Izrael méltányos elbírálása mellett a nemzetközi intézményekben – mondta Szijjártó. Mi elvi alapon vétóztunk meg minden olyan uniós döntést, ami elvi alapon kritizálta az amerikai külpolitikát – tette hozzá. Olyan külpolitikát folytatunk, ami lehetővé teszi, hogy őszinték legyünk egymás között. Szijjártó közölte, Magyarországnak nagyon fontos a 150 ezer kárpátaljai magyar, és mindig ki fog állni az érdekeikért.

Szijjártó Péter szólt arról is, hogy őszintén beszéltek a kínai és az orosz befolyásról. Magyarországra mindig számíthat az USA, mint stabil katonai szövetséges – tette hozzá. Komoly előrelépés, hogy az USA és Magyarország közötti védelmi együttműködést sikerült modernizálni, a tárgyalásokat lezárták, és az új verzió a honvédelmi bizottság elé kerül – hangsúlyozta Szijjártó. Közép hatótávolságú légvédelmi rendszer beszerzésében előrehaladott tárgyalások folynak, és ezért is a honvédelmi bizottsághoz fordul a kormány. Szijjártó Péter elmondta, hogy a gázbeszerzések diverzifikálása terén is előrelépés történhet a romániai gázmezőkön történő amerikai beruházások eredményeként.

NATO-szövetségesek vagyunk, és az Oroszországgal és Kínával való kapcsolataink nem veszélyeztetik az Egyesült Államokkal való szövetségünket – mondta Szijjártó Péter. Amikor Kínáról beszélünk, akkor nagyon fontos, hogy félretegyük a képmutatást – tette hozzá. A magyar külügyminiszter szerint a nyugat-európai országok hasonló képmutatást mutatnak be az Oroszországgal való kapcsolatok terén.

Fotó: MTI Fotóbank

Szijjártó Péter elmondta, hogy Magyarország mindent megtesz, hogy a gázbeszerzésünket diverzifikálni tudjuk. Ha Horvátország végre piacképes ajánlatot tenne, akkor tudnánk szállítani LNG-t. Jelenleg Zágráb 50 százalékkal drágábban szállítana gázt, mint a rotterdami LNG elosztóközpont. A magyar külügyminiszter szerint ennek fényében elfogadhatatlan a horvátok ajánlata. Nyugat-Európának nem érdeke a közép-európai gázdiverzifikálás, mert ha az érdekük lenne, akkor nem építenék meg az Északi Áramlat 2-t – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Pompeo: Aktívabb lesz a közép-európai jelenlét

Az Origo szerint Mike Pompeo beszélt Kínáról és Oroszországról is, majd kijelentette, hogy az USA aktívabb közép-európai jelenlétre fog törekedni a jövőben.

Elfogadhatatlan, hogy az USA távol tartotta magát a közép-európai térségtől – mondta Pompeo. Megpróbáljuk az USA kereskedelmi kapcsolatait megerősíteni a térségben – tette hozzá. Ahol az Egyesült Államok nem cselekszik, ott nem tudja az érdekeit érvényesíteni – mondta a külügyminiszter. Számunkra fontosak a közép-európai kapcsolatok, párbeszédet alakítunk ki.

Hozzátette, hogy új programot indít az USA, hogy magyar diákok egyéves ösztöndíjprogramon vehessenek részt.

Fotó: MTVA – Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap

Felértékelődött Magyarország szerepe

Hét és félév után először érkezett amerikai külügyminiszter Budapestre. Mike Pompeo európai turnéjának első pontja a magyar főváros. Mindez azt mutatja, Magyarország szerepe jelentősen felértékelődött a közép-európai térségben és a kontinensen, erre pedig már Washingtonban is odafigyelnek.

Nem véletlen, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Magyarországon kezdi meg európai körútját, tekintve, hogy a magyar kormányfő Donald Trump egyik legbiztosabb szövetségesévé vált az Európai Unióban és a NATO-ban – minderről az ABC című spanyol lap írt vezércikkében.

 

(Tóth Dalma, 888.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Nem stadion – Orbán Viktor 100 százalékban magyar tulajdonú búzafeldolgozó üzemet adott át – videó

Hoppá! – Tarolt Salvini pártja egy olasz tartományi választáson