in ,

ANNYIRA LEBUKTAK! – Új plakátmutyira derült fény a Jobbik és Simicska között

Tiltott finanszírozás miatt már jelentős bírságot kapott az ÁSZ-tól a párt

Új plakátmutyira derült fény a Jobbik és Simicska között

Tiltott finanszírozás miatt már jelentős bírságot kapott az ÁSZ-tól a párt

ócskán a piaci ár alatt játszott át Simicska Lajos két cégén keresztül plakáthelyeket a Jobbiknak – derül ki azokból a szerződésekből, amelyet a milliárdos cégei kötöttek a párttal. A megállapodás szerint ráadásul ha a Jobbik 2018. május 31-ig nem fizet, a reklámhordozók visszakerülnek Simicska tulajdonába. A minden képzeletet felülmúló korrupcióra azután derült fény, hogy az Állami Számvevőszék egy hasonló ügy miatt tiltott támogatás elfogadásáért megbírságolta a Jobbikot.

Kevesebb mint 130 millió forintért játszott át 1019 plakáthelyet Simicska Lajos a Jobbiknak azon adásvételi szerződések szerint, amelyeket a milliárdos vállalkozó két plakátcége, a Publimont Kft. és az Euro Publicity Kft. kötött szeptember közepén a Jobbikkal. A PestiSrácok által nyilvánosságra hozott dokumentumokból kiderül, a Publimont a 978 plakáthelyét bruttó 124,2 millióért, a Publicity 41 reklámhordozót 5,2 millió forintért adott el a pártnak. Vagyis az összesen 1019 eszközt mindössze 129,4 millió forintért szerezhette meg a Jobbik, ami meg sem közelíti akárcsak a hirdetési hely bérbeadására vonatkozó piaci árakat.

A szerződések szerint ráadásul Vona Gábor alakulata tulajdonképpen ki is vonhatja magát a teljes vételár kifizetése alól. A megállapodás alapján ugyanis 27,5 millió forintot kellett kifizetniük szeptember végéig, míg a fennmaradó 101,9 milliót elég a választások után, 2018. május 31-ig utalniuk. A trükk az egészben az, hogy amennyiben a Jobbik nyolc napon túli fizetési késedelembe esne, akkor a plakátok visszakerülnek Simicska cégeihez. Márpedig ebben az esetben a Jobbik mindössze 27,5 millió forintért bő fél évig hirdethet több mint ezer plakáthelyen, amire a választások után feltehetően már nem is lesz szüksége.

A PestiSrácok számításai szerint plakátonként összesen 27 ezer forintot fizet a nyolc hónapra a Jobbik, ami egy hónapra vetítve 3373 forint bérleti díjat jelent, szemben a két cég hivatalos, 114 ezer és 317 ezer forint közötti havi listaárával. A fentiekből úgy tűnik, a Jobbik nyakig benne van a pártkorrupcióban. Az ügy külön pikantériája pedig az, hogy ez azt követően került nyilvánosságra, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) egy hasonló, ugyancsak plakáthelyek átjátszása miatti ügyben 331 millió forintra bírságolta meg a pártot.

Fotó: Teknős Miklós

Az ÁSZ hatósági jelzés alapján a Jobbik tavaszi óriásplakát-kampányát vizsgálva tárta fel a tiltott pártfinanszírozást. A büntetés miatt a Jobbik gyűjtést indított saját maga megsegítésére. Vona Gábor elnök állítja, a számvevőszék jogtalanul járt el, miközben a Jobbik egyetlen dokumentumot sem adott át az ÁSZ-nak, hogy igazolja a párt törvényes gazdálkodását, pedig erre számtalanszor ígéretet tettek. Maga Vona ígérte meg májusban, hogy „a párt gazdálkodása a számvevőszék felé transzparens lesz”. A Jobbik plakátkampányának szóvivője azzal hitegette a nyilvánosságot: az ÁSZ minden szükséges adatot meg fog kapni. Jakab Péter még szeptemberben is azt mondta, a számvevőszéknek minden költséggel elszámolnak.

A mai napig nem derült ki az sem, mennyit fizettek a tavaszi kampányért, miközben a párt képviselői egymásnak szögesen ellentmondó nyilatkozatokat tettek ennek kapcsán. Jakab Péter júniusban azt mondta az ATV adásában: „A nagyesküt itt és most leteszem, hogy semmiféle kedvezményt nem kaptunk, piaci áron állapodtunk meg ezekkel a cégekkel.” Ennek szögesen ellentmond Vonának a Pécs–baranyai Értelmiségi Egyesületben idén októberben tett kijelentése, miszerint „kizárásos alapon Simicska Lajoshoz kellett mennünk, és ő piaci ár alatt adott nekünk plakáthelyet (…)”. Az sem világos, hogy míg annak idején a Jobbik azt mondta, 150 millió forint banki hitelből fizették a tavaszi kampányt, Vona Havas Henrik könyvében már azt állítja: „Aztán végül is nem vettünk fel hitelt, nem volt rá szükség.” Végső soron tehát úgy fest, nem az ÁSZ jelentéstervezete vérzik ezer sebből, hanem a Jobbik plakátügyletei.

Fotó: Bach Máté

Máig nem tudható, mennyibe került a tavaszi kampány

Schön Péter, a Jobbik gazdasági igazgatója, aki a párt képviseletében szerződött Simicska cégeivel, péntek délután közleményben tudatta: a megvett reklámberendezések tulajdonjogát az ÁSZ által alaptalanul kiszabott 331 millió forint bírság miatt a Jobbik a héten eladni kényszerült. Ez persze újabb jogi aggályokat vet fel, hiszen a Simicska-cégekkel kötött szerződés része, hogy 2020-ig a párt nem adhatja el a reklámhordozókat.

Az ÁSZ péntek arra szólította fel Vonát, hogy hozza nyilvánosságra a párt 2015–2016-os gazdálkodására, valamint a 2017-es plakátkampányára vonatkozó dokumentumokat – amelyeket nem adott át a számvevőszéknek –, és támassza alá, hogy nem fogadtak el tiltott vagyoni hozzájárulást.

A TÉNYEK

27,5 millió forintot kell fizetnie összesen a Jobbiknak több mint ezer plakát tulajdonjogáért a választásokig.
Trükkös kitétele a szerződésnek, hogy ha a választások után a fennmaradó összeget nem fizeti ki a Jobbik, a plakátok ismét Simicska cégeié. Ez egy adásvételnek álcázott, mélyen áron aluli bérlet.
1019 plakátért szeptembertől a választásokig eltelő 7 hónapra plakátonként összesen 27 ezer, azaz havonta 3373 forintot fizet a Jobbik. A Simicska-cégek hivatalos listaára szerint a legdrágább plakáthely 317,5 ezer, a legolcsóbb pedig 114,3 ezer forintért bérelhető. Ennyi pénzért nem megvenni, csak bérelni lehet a felületet egy hónapra.
Simicska Lajos Így támogatja százmilliókkal a Jobbikot.
(Gabay Dorka, magyaridok.hu)

Libsik által elhallgatott hírek: Töretlenül emelkedik hazánkban a házasságkötések száma

Gajdics Ottó a Jobbik-LMP-Momentum tünciről – Tök és Paszuly