in ,

Amikor valaki a románok oldalára áll – Nyelvészkedik és búval pitykézve siratja az akasztgatós román politikust a HVG publicistája

Tovább pörgeti magyarellenes gondolatspirálját Parászka Boróka

Tovább pörgeti magyarellenes gondolatspirálját Parászka Boróka, aki már pénteken a Klubrádióban, majd a HVG-ben és a közösségi oldalán is szerecsenmosdatta a magyarok akasztását beígérő, bár azóta a bukaresti kormányválságba tegnap belebukó román kormányfőt. Ezúttal lingvisztikai megközelítéssel igyekezett tegnapi Facebook-posztjában védelmébe venni Mihai Tudoset. Teszi ezt amellett, hogy közpénzből finanszíroznak egy róla készülő dokumentumfilmet. Így dübörög a diktatúra és a szabad sajtó sárba tiprása…

hvg.hu-n pénteken megjelent publicisztikája után hétfőn a Facebook-on hörgött tovább Parászka Boróka, aki nyelvészkedéssel magyarázta meg, hogy félremagyarázták Tudose akasztós kijelentését:

„Három, búval pitykézett napja vitatkozom emberek tömegével arról, hogy mit mondott ez a tajdag Tudose. Emberekkel, akik nem tudnak románul, de akik baromira meg vannak győződve arról, hogy ők értik, mennyi az annyi. Akkor most itt a román értelmező szótár. Benne a flutura szó, amitől sikitófrászotok van. Azok, akik tudnak románul, olvassák végig, számtalan példa van benne a használatra – egyik sem szól akasztásról. Azoknak, akik nem tudnak románul elmondom, hogy a flutura elsődleges jelentései között: a mozogni, szárnnyal csapkodni, repülni szerepel. Nyelveket beszélni nem szégyen, szótárt használni, különösen hadüzenet és diplomáciai balhé előtt pláne nem, bakker.”

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Parászka a HVG jobbra érdemes olvasóival osztotta meg a székely zászlóval összefüggő gondolatait.

„Most még egy kicsit megy a küzdelem a székely zászlóért, aztán, nemsokára, amikor végleg lefut a meccs, össze lehet tűrögetni a székely lobogókat”

Parászka élő példája annak, hogy bizony Gyergyószentmiklóson is megterem a vörös szegfű, emellett személyében kitűnő eszközre lelt a liberális magyar baloldal, hogy kényszeres relativizáló hajlamukat kielégíthesse, ráadásul egy erdélyi magyar nő. Parászka Boróka zavaros magyarázkodásait azzal kezdte a „zászlós, akasztós” ügyben, hogy Tudose az inkriminált műsorban valójában éppenhogy meg akarta úszni a magyar témát, többször hangsúlyozta, hogy a nemzetiségi kérdésekben nyugodtan kell eljárni, különösen a gyulafehérvári centenáriumi évben. Tudose állítólag arról is beszélt, hogy a magyarországi politikusok akarják majd a centenáriumi év miatt szítani a viszályt. Ezután pedig csak úgy mellékesen jegyezte meg a román miniszterelnök, hogy

Ugyanaz lesz az álláspontom, mint akkor, amikor megpróbáltak kitűzni egy zászlót, egy nem tudom milyen napon. Akkor nagyon világosan megüzentem: ha az a zászló ott fog lobogni a szélben, minden ottani felelős ott fog lobogni a zászló mellett.

Parászka azzal is védelmébe veszi Tudose-t, hogy a miniszterelnök tulajdonképpen nem mondta ki az akasztás szót, „azt különösen nem, hogy úgy általában székelyeket, magyarokat akasztana, hanem helyi felelősöket emlegetett”. Hétfői posztja alatt kialakult véleménycseréből kiderült azonban még valami, Parászka egyetért azzal a kommentelőjével, akinek célja a nemzetállamok eltüntetése.

az én célom az az, hogy elérjük azt a szintet amikor nincsenek zászlók.

Parászkáról, aki szerint „a román nacionalizmust a magyar táplálja” eközben a szekelyhon.ro azt írja:

Hétmillió adóforintból dokumentumfilm készül egy erdélyi magyar újságíróról. Mielőtt még felcsillanna a szemünk, hogy valóban, Csép Sándor, az erdélyi magyar újságírás kiemelkedő alakjának életműve és emléke előtt szép gesztus egy filmmel tisztelegni, le kell hűtenünk a kedélyeket: a film Parászka Borókáról szól.

Demeter Szilárd cikkében hangsúlyozta, „furcsa egy diktatúra épül Magyarországon: közpénzből finanszíroznak egy olyan újságíróról készülő dokumentumfilmet, aki ellenzékibb a magyarországi ellenzéknél is.” A szekelyhon.ro emlékeztet Parászka nagy vihart kavart Facebook-posztjára is, kiemelve az erdélyi újságírónő illegális migránsokkal szemben tanúsított szolidaritását:

A romániai magyar kisebbségi közösség tagjaként kijelentem, hogy nem lépem át Magyarország határát mindaddig, amíg azt az Európai Unión belül határfallal barikádozzák el. Elítélem a magyar kormány menekültellenes politikáját, amely egyszersmind kisebbségellenes politika is. Szeretném kifejezni mély szolidaritásomat mindazokkal, akik most Magyarország határainál szenvednek.”

Valóban érdekes Parászka munkásságában, hogy bár Magyarországra nem jár, publikálni azért továbbra is szeret a HVG-n. Legutóbb a magyar kormány Erdélybe juttatott évvégi támogatásait támadta. Parászka Boróka „agymenéseinek” hátteréről magyarázattal szolgál a szekelyhon.ro-n róla megjelent cikk.

Parászka eszmefuttatásainak szerencsére semmi köze ahhoz, hogy elmarad a keddre meghirdetett tüntetés, amit a román miniszterelnök akasztós kijelentése miatti tiltakozásul rendeztek volna. Mint azt a szervezők írták,

“Mint azt már biztosan többen tudjátok, ma késő este lemondott Románia miniszterelnöke, a “székelyakasztós” beszédéről elhíresült Mihai Tudose. Bár tudható, hogy inkább a pártján belüli hatalmi harcok, mint az akasztós beszéde következményeként történt ez, mégis vélelmezhető, hogy múlt hét szerdai gyomorforgató, fenyegető szövege segítette az ellene ágálókat abban, hogy lemondassák. Amennyiben ez az alapfeltevés igaz, akkor igaz az is, hogy a meghirdetett többszázas tömegrendezvényünk, melyen a román kormányfő lemondását követeltük volna, egy pici fogaskerék volt abban a gépezetben, mely végül Mihai Tudose bukását hozta. Így mindenki, aki visszajelzett az eseményre, joggal gondolhatja azt, hogy megtette a magáét annak az érdekében, hogy egy tömeggyilkossággal fenyegető ember ne lehessen egy európai uniós ország vezetője. Mivel sem Benneteket, a résztvevőket, sem magunkat, a szervezőket nem szeretnénk olyan helyzetbe hozni, hogy démonokkal küzdve, nevetség tárgyává válva egy olyan tüntetésen vegyünk részt, amely egy olyan politikus lemondását követeli, aki már megtette ezt, ezért a holnapra (kedd este 6 órára) tervezett rendezvényt nem tartjuk meg, mivel az okafogyottá vált.”

Ennek ellenére azért egyértelmű, hogy nem az akasztós kijelentés vezetett Tudose távozásához.

Fotó: Facebook.com

(forrás: pestisracok.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Nem stadion! – Idén is lehet igényelni az első házasok adókedvezményét

VESZÉLY! – Veszélyezteti a magyar településeket a felső korlát nélküli betelepítés