in , ,

Alkotmányjogász: a választások megismétlésével kapcsolatos fellebbezés csupán politikai trükk Karácsonyék részéről

Lomnici Zoltán szerint egy esetleges elutasító döntés megerősítheti a győzelmét, rosszabb esetben pedig az igazságszolgáltatás támadásába kezdhet.

Ahhoz, hogy a Kúria elrendelje a főpolgármester-választás megismétlését, az előterjesztőnek rendszerszintű, az egész fővárosi választást eredményét alapvetően befolyásoló bizonyítékot kellene felmutatnia – mondta a Magyar Nemzetnek ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

Az általános választójogi törvény kimondja, hogy ha a választási bizottság vagy a bíróság megismételteti a szavazást, az erről szóló határozatában az ismételt szavazást a megismételtetett szavazás napját követő harminc napon belüli időpontra tűzi ki – mondta Lomnici.

 

 

Az alkotmányjogász hozzátette: a felsőbíróságok töretlen gyakorlata szerint a választás eredményét megállapító döntés elleni kifogásban meg kell jelölni a törvénysértést alátámasztó bizonyítékokat is. Ehelyütt a kifogást előterjesztőnek olyan rendszerszintű, az egész fővárosi választást eredményét alapvetően befolyásoló bizonyítékot kellene felmutatnia, amely alapot teremthet arra, hogy a választás megismétlését elrendelje a Kúria.

A kérelem benyújtásával kapcsolatban kiemelte:

fontos, hogy a kifogást előterjesztő konkrét bizonyítékokkal álljon elő, ugyanis a Kúria nem fogad el olyan visszaélésgyanús eseteket, amelyben az állítások mindössze a sajtó értesülésein alapulnak.

A Kúria döntésével szemben Karácsonyék az Alkotmánybírósághoz fordulhatnak panasszal, a taláros testület szintén szoros határidők mentén dönthet érdemben az ügyről. A bírói út igénybevétele azonban akkor lenne hiteles és korrekt a főpolgármester részéről, ha más megoldás nem lenne a kezében, ezzel szemben Karácsony Gergely a lemondással gyorsabban és költséghatékonyabban tudna megismételt választásokat elérni

– mutatott rá az alkotmányjogász. Szerinte

Karácsony Gergelynek a választás megismétlésével kapcsolatos ténykedése kizárólag a baloldali főpolgármester politikai céljait szolgálja

ugyanis egy esetleges elutasító döntés megerősítheti a győzelmét, rosszabb esetben pedig a főpolgármester az Alkotmánybíróság esetleges elutasítását követően az igazságszolgáltatás támadásába kezdhet.

 

Vitézy Dávid korrektebb hozzáállását mutatja, hogy bár a jogi értelemben elvileg megtámadható NVB-döntés erősítette meg a vereségét, emelt fővel úgy döntött, hogy az eddigi információk alapján elfogadja az eredményt

– hívta fel a figyelmet ifjabb Lomnici Zoltán.

Kifejtette: a választások megismétlését Karácsony Gergely a lemondásával tudná a legegyszerűbben elérni, ugyanis az önkormányzati törvény alapján a polgármesteri és a főpolgármesteri pozíció is megszűnik a tisztségről történő lemondással, ezt követően pedig a Nemzeti Választási Irodának új választást kell kiírnia.

Mint arról már korábban beszámoltunk, Karácsony Gergely a mai napon kezdeményezte a Kúriánál a főpolgármester-választás megismétlését, amire Vitézy Dávid azonnal reagált.

 

(Mandi)

 

 


 

 

 

LEGYÉL NAPRAKÉSZ!

Brüsszelben gyakorlatilag bevallották, politikai alapon osztogatnak büntetéseket

Leosztották a lapokat: a Néppárt újra lapaktált a baloldallal – Semmi sem fog változni