in ,

Alakul a börtönkoalíció? – Öt év börtönre ítélték Gyurcsány egyköri kémfőnökét

Melyik balos maffia társa mellé fog ülni?

Budapest, 2007. november 28. Galambos Lajos, a NBH volt főigazgatója és Gyarmati György, az NBH volt főosztályvezetője az Együtt Egymásért, Egy-Másért Alapítvány ügyeit vizsgáló bizottság zárt ülésén a folyosón várakoznak a szünetben a Képviselői Irodaházban. MTI Fotó: Beliczay László
Öt év börtönbüntetésre ítélte folytatólagosan elkövetett vesztegetés és államtitoksértés bűntette miatt a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) korábbi főigazgatóját, Galambos Lajost a Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsa – tudta meg a PestiSrácok.hu. Gyarmati György, az NBH volt műveleti osztályvezetője három évet kapott, míg a magyar szervezett bűnözés ismert alakját, Jakubinyi Róbertet négy év szabadságvesztéssel sújtotta a bíróság. A törvényszék emellett Galambost 150, Gyarmatit pedig 100 millió forintos vagyonelkobzásra ítélte. A döntés nem jogerős, mivel a vádlottak és védőik felmentésért fellebbeztek. 

Az Egymásért, Egy-másért Alapítvány kulcsfiguráját, Jakubinyi Róbertet és két bűntársát, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) korábban kémkedéssel is vádolt, ám végül jogerősen felmentett volt főigazgatóját, Galambos Lajost, illetve a cég volt műveleti osztályvezetőjét, Gyarmati Györgyöt folytatólagosan elkövetett hivatali helyzettel való visszaélésre irányuló hivatali vesztegetés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolta meg a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF). A titkosított büntetőügy két éve, 2015. április 8-án kezdődött a Kaposvári Törvényszéken. Az ügyet korábban Budapesten tárgyalták, de államtitkot képez, hogy miért helyezték át az eljárást Kaposvárra, ahol ma délután határozathozatalra került sor.

Börtönt kaptak a volt titkosszolgálati vezetők

A Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsa csütörtöki ítéletében elsőfokon mindhárom vádlottat bűnösnek mondta ki – tájékoztatta a PestiSrácok.hu-t Vadócz Attila, a törvényszék szóvivője. Jakubinyi Róbert elsőrendű vádlottat kétrendbeli, folytatólagosan elkövetett vesztegetés miatt négy év börtönre és öt év közügyektől eltiltásra ítélték. A másodrendű vádlott Galambos Lajos folytatólagosan elkövetett vesztegetésért és államtitoksértésért öt évet kapott, valamint nyolc évre a közügyektől is eltiltották. Gyarmati György harmadrendű vádlottat három év börtönnel és öt év közügyektől eltiltással sújtották. A bíróság emellett Galambost 150, Gyarmatit 100 millió forintos vagyonelkobzásra ítélte. Vadócz Attila elmondta azt is, hogy a vádlottak és védőik felmentésért fellebbeztek, míg az ügyész három nap gondolkodási időt kért, így az eljárás a Fővárosi Ítélőtábla Katonai Tanácsánál folytatódik másodfokon.

 

Százmilliós kenőpénzek

Az ügy szálai egyébként a Gyurcsány-kormány idején fénykorát élő Egymásért alapítványig vezethetők vissza: a vád szerint az alapítvány – melynek megalapítását Nagy Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) 2006-ban elhunyt első elnöke kezdeményezte – számára egy magáncég 2005-ben és 2006-ban adófizetés nélkül hozott Ázsiából az országba milliárdos értékű vámárut, többtonnányi élelmiszert arra hivatkozva, hogy adomány, ám azok a nagy áruházláncok polcaira került. Így csaknem másfél milliárdnyi adót nem fizettek be az államkasszába. Később feltáró vallomásokból kiderült, hogy az egykori közhasznú szervezet a Gyurcsány-kormány legmagasabb rangú titkosszolgáinak a kifizetőhelyeként működött évekig, cserébe a hatóságok vezetői elsimították Jakubinyi büntetőügyeit. Szolgálataikért a vádlottak százmilliós összegeket kaphattak a csalással, sikkasztással és csempészéssel is vádolt nehézfiútól, aki ellen legutóbb bírósági eljárásban elkövetett vesztegetés bűntette miatt emelt vádat az ügyészség.

Jakubinyi Róbert ellen több eljárás is folyamatban van még. Fotó: blikk.hu

Jakubinyi a belügyminiszter ellen is szervezkedhetett

A belügyminiszter sérelmére is elkövetett ügyben elsőként a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) kezdett el vizsgálódni, mivel olyan fülest kaptak, hogy a Lakatos Csaba ügetőhajtó elleni merényletkísérlet miatt első fokon tizenegy évre ítélt Tanyi György ügyvédjét próbálta meg rábírni arra, hogy Tanyit szökésre beszélje rá, és Pintér Sándor belügyminiszterrel kapcsolatos dokumentumokat vigyen külföldre. A hatóságok egy percig nem gondolták, hogy ez Jakubinyi magánakciója lenne, ezért vizsgálták, hogy kik azok az egykori magyar titkosszolgák, akiknek ez az akció érdekükben állhatott.  A PestiSrácok.hu információi szerint Jakubinyi vallomásában megnevezte korábbi NBH-s megbízóit, akik milliókat ígértek neki a sikeres akcióért.

Vezető kép: MTI

(Pestisracok.hu)

Orbán: Olaszországot kell segíteni abban, hogy megvédje a határait

Budaházy is kiakadt a Jobbikra – Talán a választásokra pont el is fogynak a támogatók. :p