in ,

Aláírásgyűjtésbe kezd a kisebbségekért a Fidesz – Brüsszelnek végre a környező országokban élő magyarok jogaival is törődnie kell

Igen, itt van már az ideje! Autonómiát!

ALÁÍRÁSGYŰJTÉSBE KEZD A KISEBBSÉGEKÉRT A FIDESZ

BRÜSSZELNEK VÉGRE A KÖRNYEZŐ ORSZÁGOKBAN ÉLŐ MAGYAROK JOGAIVAL IS TÖRŐDNIE KELL

A Fidesz és a KDNP is részt vesz az európai, Minority SafePack elnevezésű kisebbségvédelmi kezdeményezés aláírásgyűjtési akciójában. A Rákóczi Szövetség által felkarolt ügyhöz tevőlegesen eddig csak a kormánypártok csatlakoztak. Az EU-ban jelenleg nincs olyan átfogó jogszabály, amely garantálná az őshonos nemzeti kisebbségek, köztük a környező országokban élő több millió magyar jogait.

 

– A határon túli magyarság szempontjából kulcsfontosságú, hogy Brüsszel a többi kisebbség helyzete mellett végre az őshonos nemzeti kisebbségek ügyével is foglalkozzon. Egy olyan kezdeményezésről van szó, amely arra köte­lezné az Európai Uniót, hogy a határon túli magyarokra is figyelmet fordítson – jelentette ki Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője azon a tegnapi sajtótájékoztatón, amelyen nyilvánosan aláírta a Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezést.

– Azt szeretnénk Szabó Dezső szelle­mé­ben hangsúlyozni, hogy minden magyar felelős minden magyarért, és nagyon rég volt olyan akció, ami ezt ilyen mértékben pártok felett állóan, nemzeti ügyként fejezte ki – fogalmazott a kormánypárti politikus. aki elmondta: április 3-ig hét országban kell összesen legalább egymillió aláírást összegyűjteni. – Amennyiben a feltételek teljesülnek, az Európai Bizottság, illetve az Európai Parlament köteles foglalkozni a kezdeményezéssel.

Gulyás Gergely és Csáky Csongor: ide kell a szignó!

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Gulyás Gergely és Csáky Csongor: ide kell a szignó!

A frakcióvezető párthovatartozástól függetlenül mindenkit arra kért, legyen partner ebben az ügyben. – Azt szeretnék, hogy a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) nyilatkozatának szellemében, amelyet minden parlamenti párt aláírt, a kampány során is fennmaradjon az érdeklődés a téma iránt – mondta. Úgy vélekedett, az ügy valamennyi társadalmi szervezethez, minden magyar emberhez szól. – A kezdeményezést nem csak papíron lehet aláírni: a Jogaink.hu internetes oldalon keresztül néhány kattintással támogatható a Minority SafePack – tette hozzá.

Csáky Csongor, a kezdeményezést Magyarországon felkaroló Rákóczi Szövetség főtitkára kiemelte: nincs olyan átfogó jogszabály az EU-ban, amely garantálná az őshonos nemzeti kisebbségek jogait. A szervezet arra kéri a társadalmi szervezeteket, a politikai pártokat, az egyházakat és a média képviselőit, hogy segítsenek a szükséges aláírások összegyűjtésében. A főtitkár lapunk kérdésére elmondta, hogy a decemberben megkezdett aláírás gyűjtéshez tevőlegesen eddig csak a Fidesz és a KDNP csatlakozott a Máért-nyilatkozatot aláíró pártok közül.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely kijelentette: nem akarnak más pártokkal versenyezni az aláírásgyűjtésben, ugyanakkor a Fidesz minél több kézjegyet szeretne, és mindent megtesz majd, hogy meglegyen az egymillió szignó. – Akár ötszázezer vagy még több aláírást is szállítanánk – mondta. A fideszes politikus azt is megje­gyezte, hogy a Romániai Magyar Demok­rata Szövetség már kétszázharmincezer aláírást gyűjtött, és a Felvidéken is ötvenezer feletti a szám. Úgy vélekedett, e tekintetben az anyaországnak kell az első helyen végeznie.
(Baranyai Gábor, magyaridok.hu)

 

(videó) Havas vs Kálmán Olga – egymásnak estek a libsik, mint tót a vadkörtének

Kikezdhetetlen szövetség: Budapesten a lengyel kormányfő