in ,

Akkor most hány magyar él Londonban? – Hát nem annyi, amit a libsik állítanak

Íme a számok

Akkor most hány magyar él Londonban?

 

A 444-től az Alfahíren át egészen az Indexig mindenki milliós, vagy több százezres Londonban mosogató magyar tömegekről írt. Ezzel szemben a valóság…

Kiderült, hogy csak 96 ezer magyar él egész Nagy-Britanniában. És ezt nem egy kormányközeli intézet állítja, hanem a Migration Observatory, egy oxfordi kutatóintézet.

Megszámolni sem tudom, hogy hányszor hallottuk szocialista politikusok szájából, hogy London a második vagy a harmadik legnagyobb magyar város. A Hvg.hu pedig az ötödik legnagyobb magyar városként emlegette Londont, 150 ezer magyarral! A 444 kamuzott a legnagyobbat, szerintük Londonban 1 millió (1 000 000) magyar egyemberként mosogat. Sajnos van egy rossz hírünk, jelen pillanatban a Londonban élő magyarok száma

96 000 fő.

Ettől még a helyzet egyáltalán nem szívderítő, ugyanis az Oxfordi Egyetem mellett működő független migrációkutató elemzőműhely kimutatta, hogy az Európai Unió 2004-ben lezajlott keleti bővítése óta több mint a kétszeresére emelkedett, és ma már meghaladja a 3 milliót a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok száma.

Kelet-Európából és a déli európerifériából érkezik a legtöbb munkavállaló Nagy-Britanniába.

A kutatóintézet adatai szerint a hat legnagyobb küldő EU-társállam Lengyelország, Románia, Spanyolország, Olaszország, Magyarország és Portugália, vagyis a három kelet-európai EU-tagállam mellett három euróövezeti gazdaság is szerepel a felső hatos mezőnyben.

A Migration Observatory számításai alapján ezekből az országokból 2011-ben 1,04 millióan, 2015-ben azonban már 1,59 millióan éltek Nagy-Britanniában. Arányuk tavaly a tartósan Nagy-Britanniában élő teljes külföldi EU-lakosságon belül 49 százalék volt, ám a 2011 óta végbement növekedés 79 százalékát az e hat országból érkezők adták – áll az elemzésben.

Ők nem magyarok, de már Londonban vannak.

Fotó: AFP

Az intézet kimutatása szerint az életvitelszerűen Nagy-Britanniában tartózkodó lengyelek száma négy év alatt 615 ezerről 818 ezerre, a románoké 87 ezerről 227 ezerre, a spanyoloké 63 ezerről 137 ezerre, az olaszoké 126 ezerről 176 ezerre, a magyaroké 50 ezerről 96 ezerre, a portugáloké 96 ezerről 140 ezerre emelkedett.

Dolgozni mennek, nem csövelni

A Migration Observatory elemzői szerint a brit kormány álláspontjával ellentétben nem elsősorban a brit szociális ellátórendszer juttatásai, hanem a munkavállalási lehetőségekben és a bérszínvonalban mutatkozó különbségek jelentik a legnagyobb vonzerőt még a déli euróövezeti országokból érkezők számára is. Az intézet a bérkülönbségekből eredő vonzerőt Lengyelország és Románia esetében vizsgálta. Kimutatta, hogy a Lengyelországhoz képest kétszer, a Romániához képest pedig 5-ször jobban működnek az angol reformok.

Az Oxford Economics londoni elemzői modellszámítások alapján arra jutottak, hogy ha a brit kormány évente például 60 ezerrel kevesebb munkavállalót engedne be az Európai Unióból, az önmagában 2030-ra 1,1 százalékkal csökkentené a brit hazai össztermék (GDP) nominális értékét.
(Oláh Gellért, 888.hu)

 

 

(videó) Politikai Szilveszter rovat – Kunhalmi és a vicces cigi

De szép stadion! Ja, nem. – 70 éves gimnáziumot újítanak fel 5 milliárd forintból Csepelen