in ,

Ajajj! Goodfriend effektust érzünk – Újra reagált az amerikai ügyvivő kijelentésére a külügy

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára szerint a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivőjének a sajtószabadságról tett keddi nyilatkozata és az ahhoz hasonló megnyilvánulások nem értelmezhetőek másként, mint kéretlen beavatkozásként a magyar belpolitikába.

Magyar Levente szerdai budapesti sajtótájékoztatóján David Kostelancik szavaira reagált, aki az index.hu tudósítása szerint „a magyar sajtószabadság aggasztó állapotáról” és a kormány ezzel kapcsolatos felelősségéről beszélt a Magyar Újságírók Országos Szövetségének rendezvényén.

Az államtitkár szerint „a rossz emlékű goodfriendi hagyomány útjára lépett” az ügyvivő, amikor nagy nyilvánosság előtt hosszan értekezett a magyar sajtószabadság állapotáról, annak általa vélelmezett hiányosságairól.

David Kostelancik beszédével több probléma is van – hangsúlyozta. Egyrészt, senki nem kérte, hogy nyilatkozzon. Másrészt, semmilyen morális és politikai felhatalmazással sem rendelkezett. Harmadrészt pedig, Magyarország szuverén államként kikéri magának, hogy bármely ország ilyen módon beavatkozzon a néhány hónap múlva esedékes parlamenti választásába.

A kormány minden, magyar belügyet érintő, valótlanságokon alapuló megnyilatkozást a jövőben is a leghatározottabban visszautasít majd – jelentette ki Magyar Levente.
Közölte: az ügyvivőt még az éjszaka bekérették, és reggel megvitatták vele a szóban forgó kérdéseket, kifejezték a tiltakozásukat. Tájékoztatták arról, hogy milyen kifogásaik vannak a keddi „szereplésével” kapcsolatban, és nyomatékosították: elvárják, hogy az ilyen nyilatkozatok ne ismétlődjenek meg, ugyanis rombolják a kétoldalú kapcsolatokat, a bizalmat.

Az államtitkár szerint elfogadhatatlan, hogy bárki minősítgesse a magyar demokráciát, hiszen Magyarország sem veszi a bátorságot arra, hogy megfogalmazza az álláspontját más államok belügyeiről. A kormány sem teszi közzé az amerikai belpolitikáról vagy az emberi és szabadságjogok tengerentúli helyzetéről alkotott véleményét, bár van ilyen – emelte ki.

Fotó: MTI

Magyarország továbbra is a lehető legkonstruktívabb kapcsolatokra törekszik az Egyesült Államokkal, azonban „rendkívüli módon meg fogja nehezíteni a munkát”, ha a jövőben hasonló nyilatkozatok születnek – mondta, hozzátéve: nemcsak azt várják el, hogy a valótlanságok állításától tartózkodjanak az amerikaiak, hanem azt, hogy egyáltalán ne kommentálják a magyar folyamatokat.

Ha már mindenképpen meg akarnak szólalni a sajtószabadságról, foglalkozzanak például azzal, hogy „különböző politikai mozgalomcsírák megszállják” nekik nem tetsző honlapok szerkesztőségét, zavarva a munkát, vagy azzal, hogy Ukrajnában éppen most építik le a kisebbségi jogokat egy olyan szintre, „amelyet még a Szovjetunió sötét uralma alatt sem tapasztaltunk”.

Kérdésre Magyar Levente azt mondta, a diplomaták jellemzően utasításra cselekszenek, ezért nyilvánvalóan jelen esetben is így történt. Ez azt jelenti, hogy „a külügyminisztérium egyes berkeibe még nem érkezett el” a szemléletváltás, amelyet az amerikai elnök meghirdetett. Egy másik kérdésre úgy felelt: jelenleg elégséges válaszlépésnek gondolják, hogy bekérették David Kostelancikot, és közölték vele, hogy elfogadhatatlannak tartják a nyilatkozatát. A találkozó hangulatából és végkicsengéséből az államtitkár azt szűrte le, hogy az amerikai fél tudomásul vette a magyar álláspontot, és a jövőben remélhetőleg nem lesz szükség hasonló beszélgetésre.

Magyar Levente azt mondta: az ügyvivő kedden nem válaszolt egyértelműen arra a kérdésre, hogy van-e Magyarországon sajtószabadság, amivel azt sugallta, hogy nincsen. A szerdai találkozón sem fogalmazott egyértelműen, ugyanakkor azt fejtegette, hogy a magyar sajtópaletta változatos, bár bizonyos kísérletek ennek elnyomására irányulnak, tette hozzá, kijelentve: szerint Magyarországon senki sem korlátozza a sajtószabadságot.

(magyaridok.hu, mti)

Elképesztő pénzmozgások Soros alapítványainál – több mint 4000 milliárd Forintnyi pénzt utalt, készül valamire!

A v4-ek támogatják az európai külső határok megvédését