in ,

Agyhalál: saját városa kórházával is hadakozik Maki

A baloldali miniszterelnök-jelölt által vezetett hódmezővásárhelyi önkormányzat ismét a kórháztól követel pénzt.

A baloldali miniszterelnök-jelölt által vezetett hódmezővásárhelyi önkormányzat ismét a kórháztól követel pénzt. A piaci alapon működő egészségügyet méltató Márki-Zay Péter korábban egy fórumon keményen beleszállt az intézménybe, mellyel egy időben perben is állt. Most a város harmincmilliós bérleti díjat számlázott a kórháznak.

 

Sok évre visszamenőleg követel 30 millió forintot a Márki-Zay Péter polgármester vezette önkormányzat a hódmezővásárhelyi kórháztól, az udvart alkotó parkoló, belső utak, járdák használata címén – tudta meg a Mandiner. A sarcként is felfogható követelmény annak fényében is vizsgálandó, hogy nemrég már vívott ilyen csatát az ellenzéki városvezető, miniszterelnök- és parlamenti képviselőjelölt az egészségcentrummal, 140 millió forintot követelve egy kórházfejlesztés miatt az utcán dolgozó daru egy éves területhasználatáért. Utóbbi sarcolási kísérlet már elbukott – e cikkben még visszatérünk az esetre –, ám

a kórházudvar most bevezetett bérleti díjának botránya várhatóan még csak ezután kezd majd kibontakozni.

A 2014-2019 közötti évekre visszamenőleg, frissen kiállított számlák másolata a Mandiner birtokába került.

30 milliót kérnek járvány alatt a kórházudvarért

A múlt évtized elején a települési önkormányzati kézben lévő kórházak államiakká váltak, de több helyütt bizonyos arányban vegyes maradt a tulajdoni viszony. Így a hódmezővásárhelyi kórház (teljes nevén: Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátóközpont – Hódmezővásárhely-Makó) esetében a kórházépületek közötti mozaikos telekrészek maradtak önkormányzati tulajdonban. Lényegében ezt használná ki a kórháztól való pénzszerzésre a baloldali önkormányzat.

Nem csak parkolóterületre, látogatók, orvosok, ápolók, illetve betegekre és szülés előtt állók belső közlekedési útvonalaira vetnek ki sarcot Márki-Zayék, tudomásunk szerint a bérleti díjszedésbe bevont területhez tartozik az is, ahol a COVID-dal szembeni védőoltásra érkezőket segítő katonák sátra áll. Az eset azért is meglepő, mert soha korábban fel nem merült, hogy ezekért a kórházon belüli területekért az önkormányzat bérleti díjat szedjen az egészségügyi intézménytől.

Kriveczky György, a kórházi centrum jogi képviselője a Mandiner érdeklődésére a következőképpen vázolta a furcsa helyzetet:

„Miután a hódmezővásárhelyi kórház peres úton érvényesítette egy kölcsönszerződésből adódó több tízmilliós tartozáskövetelését, az önkormányzat bérleti díjak kiszámlázásával lépett fel. Sok olyan kórház van, amelynek vegyes a tulajdonviszonya. De melyik az a városi önkormányzat a vásárhelyin kívül, amely a helyi kórház közepén lévő telekrészekért, amin parkolnak és átjárnak a betegek, orvosok,

piaci áron megállapított bérleti díjat kérne sok évre visszamenőleg, a covidjárvány közepén?

 Ez az országszerte példátlan eljárás elvileg jogos, de inkorrekt és mélyen igazságtalan.”

 

A polgármester nekimegy a darunak

Márki-Zay Péternek volt már egy kétes hírű hadakozása a hódmezővásárhelyi kórházzal. A 2021 tavaszán kezdődött ügy fő motívuma: horribilis közterület-használati díjat kért az önkormányzat azért, hogy a kórház magasépítészeti felújításának a kivitelezője használni tudjon egy daru felvonulásához szükséges, rövid szakasznyi utcasávot. A járóbeteg-szakrendelő kétszintes bővítése egy részben európai uniós forrású, határokon átívelő kormányzati projekt egyik állomása. Eddig szűkös helyen működött a belgyógyászati és gyermekgyógyászati osztály, ám a fejlesztés révén méltóbb körülmények között és eszközparkkal folytathatják.

A polgármesteri hivatal tavaly márciusi közútkezelői hozzájárulási határozata szerint azonban több mint 136,3 (!) millió forintot akartak a kivitelezőtől annak fejében, hogy az építkezés teljes idejére, egy évre a kórházterülettel határos, egyirányú Hunyadi utca egyik sávját, járdáját és kerékpárútját rövid szakaszon igénybe vehesse.

A követelt összeggel azonban veszélybe került a projekt hódmezővásárhelyi szakrendelő-fejlesztéssel kapcsolatos részének 1,4 milliárdos beruházása.

A kivitelező ugyanis ezt nem tudta volna kifizetni, márpedig akadálytalan toronydaru-munkálatok nélkül nem lehetséges a ráépítés. Ráadásul az építőipari árak is az egekbe szöktek közben.

A helyi Fidesz-szervezet akkor közleményben szólította fel a polgármestert: ha már nem segíti a várost, ne is akadályozza a kórház fejlesztését, mondjon le a hatalmas sarcról. Lázár János – aki 2002 és 2012 között volt a megyei jogú város polgármestere, 2002-től pedig az érintett választókerület egyéni parlamenti képviselője – ugyancsak megszólalt. Büntetőadónak nevezte a csaknem 140 millió forint követelményt, hozzátéve: „Aki most a frontvonalon harcolóktól elvesz, nem pedig ad, az olyan, mintha hátba lőné a sajátjait. Elhiszem, hogy egy miniszterelnök-jelölti kampány sokba kerül, de ne a város betegeinek kelljen állniuk a cechet. El a kezekkel a kórházaktól, el a kezekkel az egészségügyben dolgozóktól!”

Kallai Árpád főigazgató megdöbbentő és arcátlan követelésnek nevezte a kiszabott területhasználati díjat, majd világossá tette: „Ez a sarc az építkezés tíz százalékát teszi ki, így ellehetetleníti, kettétöri a fejlesztést. Ez kigazdálkodhatatlan a kórház költségvetéséből, és nem áll rendelkezésre a projekt büdzséjében sem. Csak egy példa: 140 millió forint az intézmény éves gyógyszerköltségkerete.”

Márki-Zay Péter amíg lehetett, nem hátrált meg: egy 2004-es rendeletre hivatkozott lapunknak nyilatkozva, állítva, hogy fillérre az abban rögzített paraméterek szerint állapították meg a 136,3 milliós összeget. A városvezető szerint „az uniós pályázati forrás bőven lehetőséget biztosít arra, hogy a városnak törvényesen leszakadjon néhány millió, ami rá is férne Hódmezővásárhelyre”.

A kormány buktatta el a sarcolást

A kivitelező visszavonta eredeti kérelmét, leszűkítette az igénybe veendő külső felvonulási területet, s a munkát lelassítva és elaprózva folytatta. Menetközben a kórház kérelmezte, hogy kormányzatilag kiemelt beruházás legyen ez a hódmezővásárhelyi fejlesztési projekt. Ennek eredményeként nyár végére megszületett az a kormányhatározat, ami által a projekt fenyegetettsége megszűnt.

A kiemelt beruházási státus meggátolta Márki-Zayékat abban, hogy a daru helyhasználatáért pénzt kérjenek.

Ilyen jellegű követeléssel az önkormányzat többé nem élhetett.

Azóta ismét az eredeti ütemben halad az építkezés. A két új szint már fölkerült az adott kórházépületre, a nyílászárókat, gépészeti elemeket is helyükre illesztették. Ha azonban a kormányzat nem hozta volna meg az áthidaló döntését, a vásárhelyi lakosok, illetve a térségben élők egészségügyi ellátását szolgáló fejlesztés elbukik vagy nagy késedelmet szenved Márki-Zayék akciója miatt.

Pert vesztett a halálkampány miatt

Ugyancsak emlékezetes volt a hódmezővásárhelyi polgármesternek a helyi kórházzal kapcsolatos halálkampánya. Márki-Zay egy székkutasi kampányfórumon, Kiss Attila jobbikos képviselőjelöltnek korteskedve 2018 márciusában, az országgyűlési választás kampányában szavakban is durván nekiment saját városa kórházának. Ezt mondta, nem sokkal időközi győztes polgármesteri választása után:

„Ha önök bemennek a hódmezővásárhelyi kórházba, az életüket kockáztatják!

A barátom, amikor csontig vágta a kezét, még hazamehetett megvacsorázni, mielőtt ellátást kapott. Feri bácsi, a szomszédon három nap alatt reggelit, ebédet, vacsorát nem kapott, nemhogy kezelést. Ebben a kórházban meghalt egy negyvenkét éves nő, egy kisbaba tavaly három napos korában”.

A kórház főigazgatója, Kallai Árpád minderre azonnal úgy reagált: a polgármester nyilatkozatai súlyosan megsértették a kórház jó hírnevét és az intézmény 570 dolgozójának becsületét.

A jobbikos parlamentiképviselő-jelöltet a fideszes Lázár János megverte a választáson, az őt támogató Márki-Zay pedig a vásárhelyi kórházat sértegető kijelentéseiért pert kapott a nyakába. Pontosabban: személyiségi jogi pert indított a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátóközpont Márky-Zayval szemben a kórház jó hírnevének megsértése miatt. A pert első-, másod- és harmadfokon is – törvényszék, ítélőtábla, Kúria – megnyerte a az egészségügyi intézmény. Az első és másodfokú bíróság egyöntetűen megállapította, hogy

MZP megsértette a kórház jó hírnevét, személyiségi jogait, mivel valótlanságokat állított.

A bírák kiemelték: egy kórházról volt szó, s hogy ennek kapcsán voltak alkalmasak ezek a kijelentések az egészségügyi ellátásba vetett bizalom megingatására. Mindezért 800 ezer forintos sérelemdíjat is kiróttak a polgármesterre. A Kúria ítélete abban különbözött az előzőktől, hogy szerinte a bevezető kijelentés – aki bemegy a vásárhelyi kórházba, az életét kockáztatja –, belefér a szabad véleménynyilvánításba. Viszont azt helyben hagyta a Kúria, hogy a polgármester a konkrét, valótlan állításokkal megsértette az intézmény személyiségi jogait; az említett sérelemdíj kirovása is megmaradt. Az alperes Márki-Zay – csak azután, hogy végrehajtás indult meg vele szemben – a 800 ezres összeget a perköltséggel együtt kifizette.

Lánya a kórházban gyakornokoskodhatott

A történetnek még nincs vége. Ugyanis hódmezővásárhelyiektől úgy értesültünk, hogy a kórházat keményen támadó polgármester szegedi orvostanhallgató lánya a kérdéses időszakban és még utána is több ízben választotta szakmai gyakorlatai színhelyéül a szegedi egyetemmel szorosan együttműködő hódmezővásárhelyi kórházat. Feltehetően azért, mert megfelelő színvonalú szakmai tudásra akart szert tenni, ami persze szöges ellentétben áll édesapja jobbikos fórumon elővezetett kíméletlen, kórházzal szembeni halálkampányával.

(mandiner.hu)

 

 

Add tovább!

Deák Dániel: a Fidesz 2007-ben 48 óra alatt közel 300 ezer aláírást gyűjtött a népszavazáshoz

Egy félművelt és egy műveletlen szánalmas vitája – Puzsér saját szellemi önkielégítésének végeredményében fetreng