in ,

Agyhalál – Megtiltotta a magyar beszédet járatán egy román busztársaság sofőrje

Megtiltotta, hogy magyarul beszéljenek az általa vezetett autóbuszon a Fany busztársaság Kolozsvár–Kisfenes (Finișel) között közlekedő járatának sofőrje – írta meg a Krónika

 

A neve elhallgatását kérő magyarfenesi nő a Krónikának elpanaszolta, hogy megtiltotta neki és társainak a magyar beszédet a Fany busztársaság sofőrje.

„Mint mesélte, csütörtökön délután hazafele utazott a Kolozsvár–Kisfenes között közlekedő járattal, és a mellette, illetve mögötte lévő székeken is magyarfenesi, illetve tordaszentlászlói lakosok ültek, akikkel magyarul beszélgettek. Mindaddig, amíg a sofőr ki nem fakadt és le nem tácsolta a társaságot, holott nem beszéltek hangosan, és nem is volt folyamatos az eszmecsere, hogy másokat zavart volna” – írta meg a lap.

A sofőr azt mondta: Befejezitek már? Mert komplett leizzadtam. Mit gondoltok, valaki tűri azt, amit ti csináltok? Senki nem ért semmit!”
– idézte fel a Kolozsvárról 14.25-kor induló járaton tapasztaltakat a Krónikának a nő. Ekkor vitába szállt az autóbusz vezetőjével és direkt rákérdezett, hogy a magyar nyelv használata zavarja-e:

„Megkérdeztem: hol írja az autóbuszon, hogy én nem beszélhetem az anyanyelvemet? Holnaptól ki fogom írni! – válaszolta erre” – mesélte a történteket.

Miután a család felhívta a társaság ügyfélszolgálatát, hogy bepanaszolja a magyarellenes sofőrt, de nem kis meglepetésre a diszpécser igazat adott kollégájának. „Azt mondta, hogy jogos volt, hogy megszólított. Romániában élünk és közösségben voltam. És olyan közösségben, ahova több román és magyar falu is tartozik, nem használhatom az anyanyelvemet” – írta a Krónika a panaszost idézve.

Bár a nő nem tapasztalta eddig a magyarellenes hangulatot a társaság buszain, falubelijei igen. A magyarfenesi nő nem hagyja annyiban az ügyet, az esetről a község Facebook-csoportjában is beszámolt, és kérte a lakosokat, jelezzék, ha tapasztaltak hasonlót. A fele-fele arányban magyarok és románok lakta, 4500 lelkes Kolozs megyei Tordaszentlászlóhoz egyébként három magyar – Tordaszentlászló, Magyarfenes és Magyarléte –, illetve öt román – Hesdát, Románléta, Kisfenes, Rákos és Sztolna – település tartozik.

 

(mandiner.hu)

 

Add tovább!

Vélemény, hozzászólás?

Loading…

0

Bazinagy adóemelést tervez a baloldal – Videó

Bohár Dani: Jakab Péter feljelent egy munkást, mert az a dolgát végzi