in ,

Agyhalál – A budapesti Közgyűlés szavazott – hajléktalanszálló nyílhat a Városházában – Videó

Műemléképületbe kerül a hajléktalanszálló.

Megszavazta a fővárosi közgyűlés kizárólag az ellenzéki képviselők szavazatával, hogy hajléktalanszálló nyíljon a Városházában. A maratonira sikeredett ülésen szóba került emellett a fővárosi tulajdonú bérlakásokból való kilakoltatások szabályozásának szigorítása is. A teljes ülést a Budapest Városháza Facebook oldalon lehetett élőben követni:

A javaslat, melynek megszavazása eredményeképp immáron a Városházában is nyílhat hajléktalanszálló, a Budapesti Módszertani Szociális Központ és Intézményei alapító okiratának módosításáról szólt. Ennek értelmében a telephelyek listája közé került a BMSZKI Városháza utcai Éjjeli Menedékhely is, mely az 1052 Budapest Városház utca 9-11. címen lelhető fel, mely megegyezik a Városházával. Ennek értelmében az új módosítás úgy szól, hogy „A BMSZKI Városház utcai Éjjeli Menedékhely 1052 Budapest, Városház utca 9-11. szám alatt, a Gerlóczy utcai épületrészben, földszint 1-2. számú helyiségcsoport és hozzá kapcsolódó közlekedőben és udvaron nyújt hajléktalan személyek számára éjjeli menedékhely szolgáltatást”. A döntés értelmében a Városháza immáron akár harminc hajléktalan átmeneti lakóhelyévé válhat.

A kérdés már egy ideje az asztalon volt és állandó, heves vita övezte. A kormánypárti képviselők, avagy a fővárosi ellenzék leginkább azt neheztelte, hogy az ellenzékiek korábban a járványügyi helyzetre hivatkozva próbálták meg bevezetni az új rendeletet, azonban most, a koronavírus miatt létrehozott veszélyhelyzet lejártát követően sikerült ratifikálni azt – magyarul már nem kéne, hogy aktuális legyen a kérdés. Az ellenzéki képviselők ez ellen úgy védekeztek, hogy szerintük ez egyfajta felkészülés a második hullámra.

A fideszes képviselők emellett azt is kiemelték, hogy a hatályos jogszabályok és az építési szabályzat szerint hajléktalanszállót nem lehet nyitni a Városházán, ugyanis az egy műemléképület, mely nem alakítható át ilyen célokra. Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület kormánypárti polgármestere azt is kiemelte, hogy 4700 környéki lakos együttesen tiltakozott a hajléktalanszálló megnyitása ellen. Borbély Lénárd, Csepel kormánypárti polgármestere is felszólalt az elképzelés ellen. Borbély nemrég sikeresen akadályozta meg a környékbeli lakókkal kialakított ad hoc összefogás keretei közt, hogy Csepel városrész központjában is hajléktalanszálló nyíljon.

A főpolgármester végül lezárta a vitát és szomorúságának adott hangot. Ezt követően megtörtént a szavazás is, ahol a képviselő-testület ellenzéki többsége megszavazta a módosítást.

 

(mandiner.hu)

 

Oszd meg másokkal is!

Röffentyű ingyen áramot, gázt és vizet ígért! Ejha!

Vajon a DK zabálja fel a Momentumot, vagy fordítva?