in , ,

AGYHALÁL – A Benetton a tengerből kimentett buckalakókkal kampányol

A Benetton nevű divatcég többeknél kiverte a biztosítékot

A Benetton a tengerből kimentett migránsokkal kampányol

 

 

A Benetton nevű divatcég többeknél kiverte a biztosítékot, miután az SOS Méditerranée nevű civil szervezet által a Földközi-tengerből kimentett migránsok képeit használta fel a kampányában.

Az SOS Méditerranée civil szervezet neve már minden bizonnyal sokaknak ismerős, hiszen ők működtetik az Aquarius hajót is, amelytől Olaszország és Málta is megtagadta a kikötést. Az eset nagy felháborodást keltett Európa-szerte. Végül a migránsokkal teli hajó Spanyolországban köthetett ki.

A Benetton legújabb kampányában az SOS Méditerranée civil szervezet képeit használta fel, továbbá egy olasz napilapban is megjelent a reklámjuk.

A migránsokat taxiztató szervezet a Twitteren közölte, hogy elhatárolódik a reklámkampánytól, elítéli azt. A képek a szervezet június 9-én történő mentésén készültek. Az emberek méltóságát minden körülmények között tiszteletben kell tartani, és a Földközi-tengeren történő emberi tragédiákat sohasem szabad reklámcélokra felhasználni – közölték. Hozzátették, hogy egyébként nem adtak engedélyt arra, hogy a képeket kampánycéllal más felhasználja.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter szintén a Twitteren reagált a reklámkampányra, azzal a kérdéssel, hogy „ezt csak én találom megvetendőnek?”.

A divatcégnek nem ez az első közfelháborodást okozó kampánya, sportot űznek a botránykeltésből. Igazán provokatív kampányokkal a ’90-es évektől rukkoltak elő. Rasszizmus, AIDS, háborús borzalmak, éhezés, nemi identitás, faji előítéletek, halálbüntetés kérdése – ilyen és ehhez hasonló témákat vettek elő a kampányaikhoz.

Az 1989-es „Fekete és fehér” kampányukban egy fekete nő – pontosabban a melle – látható, amint épp egy fehér kisbabát szoptat. A fotó az az antirasszizmus és faji egyenlőség ikonikus képeként járta be a világot. Annak idején az Afrikából elhurcolt rabszolganők egyik feladata az volt, hogy táplálják a fehér csecsemőket.

A Benetton végül leállította a kampányát, mivel azzal támadták, hogy az a rabszolgasorsra emlékeztetett. De volt olyan plakátjuk is, ami egy még véres, köldökzsinóron lógó újszülöttet ábrázolt. Majd jött egy AIDS-ben elhunyt melegjogi aktivistáról és az őt gyászoló családjáról készült fotó. Azóta pedig már transzvesztiták és halálra ítélt bűnözők is szerepeltek a képeiken.

(888.hu, Tóth Dalma)

AGYHALÁL – A kommunizmus győzni fog – mondta egy amerikai katona 2018-ban

Toporzékolva siránkozik a Soros-istálló harciménje, mert Magyarország nem akar bevándorlóországgá válni