in , ,

A svéd tv hazudott Magyarországról! Elmarasztalták őket

Úgy tűnik, az igazság néha mégis győzedelmeskedik!

A gazemberek lebuktak

Úgy tűnik, az igazság néha mégis győzedelmeskedik! A svéd tévénél “dolgozó” gazemberek lebuktak, és erröl már papírjuk is van! Amúgy hazai megfelelőiknek is ajanljuk figyelmükbe a tényeket, ha már…

SVT (SVÉD TELEVIZIÓ) HAZUDOTT MAGYARORSZÁGRÓL – A MÉDIA ÉS HÍRKÖZLÉSI HATÓSÁG (Granskningsnämnden) ELMARASZTALTA RÉSZREHAJLÓ BESZÁMOLÓ MIATT

A svéd médiát, beleértve az állam által ellenőrzött SVT-t (Svéd Televiziót) már hosszabb ideje azzal vádolták, hogy egyoldalúan és egyirányba mutatóan negatívan számol be Magyarországról és annak konzervatív többségű kormányáról. Most a Média és Hírközlési Hatóság elmarasztalta a közszolgálati műsorszolgáltatót, mivel megsértette a szakmaiságra vonatkozó követelményeket és hamís híreket (fake news) terjesztett.

Az elmarasztalás háttere egy múlt év december 21-i híradás volt, amikor az SVT tévesen állította, hogy a magyar kormány feljogosította a munkaadókat, hogy évente 400 óra túlórát rendeljenek el munkavállalóik felé és úgy hivatkozott erre mint egy „rabszolgatörvényre”.

Önmagában a törvényi változás semmilyen különbséget nem jelent a korábbi, munkaadói túlóra elrendelésére vonatkozó jogokban. A túlórák száma továbbra is 250, mint korábban. Amit a törvény szövegébe foglaltak csupán annyi, hogy a munkaadó és munkavállaló most már együtt és önként juthatnak arra a döntésre, hogy további 150 óra túlórában egyeznek meg.

SVT úgy döntött, hogy nem kér bocsánatot a téves beszámolóért. A döntés ellen helyette arra a kifogásra hivatkozik, hogy a munkaadó és munkavállaló között a túlórára vonatkozó önkéntes megállapodás a kényszerítéssel egyenlőnek tekinthető.

Az állítás egyetlen alátámasztásaként az állami televízió más svéd médiára, TT hírügynökségre hivatkozik, akik úgy spekuláltak, hogy az extra túlórát megtagadó munkavállalóknak fel fognak mondani.

A Média és Hírközlési Hatóság úgy gondolja, hogy az SVT-nek ezzel a háttérforrással sem volt szakmai joga így beszámolni erről, ahogy tette és megállapítja elmarasztaló határozatában a hírről, hogy ezzel megsértették a szakmaiságra vonatkozó követelményeket.

A hatóság három tagja mindazonáltal a határozattól eltérő véleményét jelentette be. Úgy gondolják, hogy a Magyarországról szóló téves negatív  beszámoló nem tekinthető olyan problémásnak, hogy a hírbejátszás túllépné az SVT műsorszórási rendjében foglalt szakmai hiányosság határát. 

 

Svédország hasonló túlóratörvénye

A magyar túlóratörvény nagyon hasonlít a svédhez. Egy svéd munkáltatónak joga van évente 200 óra túlmunka időt elrendelni és mindezt azonnali bejelentéssel. Más több-kevesebb túlórára vonatkozó szabályozások a munkaerőpiaci résztvevők között a kollektív szerződésben találhatók. A legtöbb érvényes szerződés szerint a munkaadó a szakszervezettel állapodhat meg egészen évi 300 óra túlóráig.

Mats Dagerlind (2019-09-17)

https://samnytt.se/svt-ljog-om-ungern-falls-av-granskningsnamnden-for-osaklig-rapportering/

Fordította: Géber Zsuzsánna

 

  • szeptember 17-én

(Bayer Zsolt, badog.blogstar.hu)

Bayer Zsolt: ” Salvini, az egyre kevesebb normális európai politikusok egyike”

Nem stadion – Orvostechnikai és képalkotó eszközök a Szent Imre Kórháznak