in ,

A nemzeti jelképek meggyalázása bűncselekmény

érdekes kis olvasmány

A nemzeti jelkép megsértésének vétsége

Btk. 269/A. § Aki nagy nyilvánosság előtt a Magyar Köztársaság himnuszát, zászlaját vagy címerét sértő vagy lealacsonyító kifejezést használ, vagy más ilyen cselekményt követ el, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

 

A nemzeti jelkép megsértésének vétsége a magyar büntetőtörvénykönyv szerint büntetendő cselekmény, a köznyugalom elleni bűncselekmények csoportjába tartozik. A bűncselekménnyé minősítés célja, hogy garantálják Magyarország jelképeinek tiszteletben tartásához fűződő társadalmi érdeket.

A bűncselekmény jogi tárgya a magyar nemzeti jelképek, mint a nemzet összetartozását szimbolizáló himnusz, zászló, és címer sérthetetlenségében és tiszteletben tartásában megnyilvánuló köznyugalom. Elkövetési tárgyai a Magyar Köztársaság alkotmányában nemzeti jelképeknek elismert himnusz, zászló, és címer. Elkövetési magatartása a sértő vagy lealacsonyító kifejezés használata (vagyis a jelképekkel kapcsolatos nemzeti érzületet sértő, becsmérlő szavak, kifejezések) vagy más ilyen cselekmény (zászló elégetése, letépése, bemocskolása). A cselekményeknek nagy nyilvánosság előtt kell történniük.

A bűncselekmény az elkövetési magatartás kifejtésével befejezetté válik. Alanya bárki lehet, kizárólag szándékosan követhető el.

Szubszidiárius bűncselekmény, tehát csak akkor büntetendő, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg. Látszólagos halmazatban van a közösség elleni izgatással vagy a garázdasággal.

Az Alkotmánybíróság 13/2000. (V.12.) határozatában kifejtette, hogy noha a nemzeti jelképekkel kapcsolatos negatív kritikák, vélemények nem szankcionálhatóak, azaz a jelképek nem kritizálhatatlanok, a nemzeti jelképek bizonyos értelemben kívül esnek a vélemények pluralizmusán.

Eddig a törvény.

És maga a cselekmény:

Úgy gondoljuk ez kimeríti a nemzeti jelkép megsértésének vétségét. Ugyanis az Árpád-házi zászló is nemzeti jelkép.
És azzal a szivárványos szarral meggyalázták az Árpád-házi zászlót a Székely zászlót, és a cigány honfitrásainkat jelképező zászlót is.

 

mindenszo.hu

Nem szabad hátradőlni, a harc csak most kezdődik – Hiába győzött zsinórban harmadszor elsöprő fölénnyel a Fidesz-KDNP, a külföldi és belföldi politikai támadások szemernyit sem csitultak

Jurák Kata – Fizethettek a tüntetésen való részvételért