in ,

A németek már úgy veszik a fegyvereket, mint a cukrot

A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung szerint több mint félmillióan váltottak ki Németországban gáz- és riasztófegyver tartásához szükséges engedélyt, ami azt jelenti, hogy két év alatt megduplázódott a gáz- és riasztófegyver tartásához szükséges engedélyek száma

 

A hatósági nyilvántartásban 2017 végén 557 560 ilyen engedélyt tartottak nyilván, míg két évvel korábban 286 911-et. Ingo Meinhard, a német fegyverkészítők és -kereskedők szövetségének ügyvezetője szerint a növekedés mögött az utóbbi évek terrortámadásai állnak. Elmondása szerint a 2015-ös párizsi iszlamista merénylet előtt a németek kizárólag azért vásároltak riasztófegyvert, hogy szilveszterkor a kertben hangoskodjanak vele.

A francia fővárosban történt támadás óta az önvédelem a legfőbb indok a beszerzésre, és egy sor további ügy egyre magasabbra korbácsolta a fegyvervásárlási hullámot”

– mondta a lapnak Meinhard, aki szerint a 2015 szilveszterekor Kölnben és több más német nagyvárosban nők ellen elkövetett szexuális bűncselekmények, a 2016 tavaszi karneváli felvonulások biztonságossága körüli aggodalmak, a 2016 nyarán a franciaországi Nizzában végrehajtott iszlamista terrortámadás, a Münchenben történt merénylet és végül a 2016 karácsonyán Berlinben elkövetett iszlamista terrormerénylet egyre inkább arra késztették a helyieket, hogy fegyvert vegyenek a saját védelmük érdekében.

A kép csak illusztráció.

Fotó: AFP

Bankigazgatótól nyugdíjasig valamennyi társadalmi rétegből vannak vásárlóink, a fegyvereket teljesen hétköznapi emberek veszik meg”

– fogalmazott.

Oliver Malchow, a legnagyobb német rendőri érdekvédelmi szervezet, a Rendőrség Szakszervezetének (GdP) elnöke szerint érthető, hogy egyre nagyobb mértékben fogynak a fegyverek. A szakértő elmondta, hogy a jelenség egybevág a szakszervezet azon aggodalmával, hogy a polgárok már nem bíznak eléggé abban, hogy az állam, vagyis mindenekelőtt a rendőrség meg tudja védeni őket.

Malchow szerint nem jelentenek teljes biztonságot az ilyesfajta fegyverek, szerinte ezek az eszközök még veszélyesebbé tehetnek egy már amúgy is veszélyes helyzetet, ugyanis senkinek sem szabad gáz- vagy riasztófegyvert fognia egy rendőrre, mert neki éles lőfegyvere van, aki bűnözőkkel szemben előrántja azt. A német törvények szerint gáz- és riasztófegyvert szabadon lehet venni, azonban a tulajdonos az otthonán kívül csak engedéllyel hordhatja azt.

A törvényt 2003-ban vezették be, a sorozatos iskolai ámokfutások hatására. Az engedélyt csak büntetlen előéletű és szenvedélybetegségektől mentes felnőtt igénylők kaphatják meg.

(forrás: Bokor Gábor, 888.hu)

Szentesi Zöldi László – Pofon és köszönet

Magyar diákok matematikai sikere